x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Meiul – regele cerealelor

Meiul – regele cerealelor

de Steluta Indrei    |    16 Apr 2008   •   00:00
Meiul – regele cerealelor
Sursa foto: stockexpertcom /

Este motorul digestiei. Ne dă mai multă energie. Combate aciditatea. Împiedică dezvoltarea ciupercilor. Toate aceste calităţi îi sunt atribuite meiului, un aliment străvechi pe care omul mo­dern trebuie să-l includă din nou în dietă.

Este motorul digestiei. Ne dă mai multă energie. Combate aciditatea. Împiedică dezvoltarea ciupercilor. Toate aceste calităţi îi sunt atribuite meiului, un aliment străvechi pe care omul mo­dern trebuie să-l includă din nou în dietă.

 

Chinezii consideră că meiul este regele cerealelor şi continuă să îl consume de se­cole. În schimb, în dieta occidentalilor, meiul a fost înlocuit treptat cu grâu şi porumb. Dr Gillian McKeith ne recomandă să revenim la obiceiurile alimentare ale străbunilor şi să reintroducem meiul în dieta noastră. Meiul se numără printre cele 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii, prezentate de dr Gillian McKeith în volumul “Hrană vie pentru sănă­tate”: germenii, quinoa, lucerna, orzul verde, inul, pătrunjelul, algele marine, ştevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre.

 

SUBSTANŢE NUTRITIVE. Meiul constituie o sursă excelentă de fier, complexul de vitamine B şi fibre. Oferă proteine cu puţine calorii şi conţine totodată cantităţi importante de siliciu, magneziu, potasiu şi o cantitate moderată de vitamina E. Ca majoritatea seminţelor şi cerealelor integrale, meiul este foarte bogat în enzime digestive. Meiul nu conţine gluten, motiv pentru care poate fi consumat fără grijă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau la alte cereale care provoacă alergii.

“Incluzînd meiul în dieta dumneavoastră, sub formă de germeni sau tărîţe, vă ajutaţi în mod extraordinar organele digestive: stomacul, splina (bateria de energie) şi pancreasul”, susţine dr Gillian McKeith. Meiul conţine substanţele nutritive care permit aparatului digestiv să-şi îndeplinească funcţiile în condiţii optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greaţa, ulceraţiile sto­macale, respiraţia urît mirositoare (semnul unei digestii slabe şi al înmulţirii bacteriilor) şi hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei, arată dr McKeith.

Datorită efectului alcalin, meiul poate fi utilizat cu succes pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism). Această afecţiune a omului modern predispune la osteopo­roză, tulburări digestive, performanţe fizice şi mentale slabe, nervozi­tate. Acidoza poate fi şi o cauză a dezvoltării infecţiilor micotice, cum ar fi candidoza. Meiul con­ţine compuşi antifungici, capabili să oprească extinderea ciupercilor.

Cantitatea mare de magneziu şi siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja ţesuturile pentru a avea piele, buze, păr şi unghii sănătoase.

 

Reţete

Meiul are un gust mult mai plăcut şi mai dulce decât grîul. Atît sub formă de germeni, cît şi sub formă de boabe, meiul poate fi consumat de două-trei ori pe săptămînă. Boabele de mei se fierb şi se pot adăuga în supe, salate, preparate gratinate. Din tărîţe de mei se pre­pară un excelent piure. Iată re­ţeta oferită de Gillian McKeith: o cană cu mei, trei căni cu apă, condimente din plante sau sare marină după gust. Puneţi meiul în apă fiartă, în care adăugaţi puţină sare marină. Fierbeţi-l la foc mic timp de 25 de minute. Adăugaţi condimentele. “Veţi avea impresia că mîncaţi piure de cartofi. Totuşi organismul dumneavoastră se va bucura de o schimbare binevenită”, ne asi­gură Gillian McKeith.

 

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă meiul