x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet O banană, cît o friptură

O banană, cît o friptură

de Georgeta Licsandru    |    21 Apr 2008   •   00:00
O banană, cît o friptură

AVANTAJ ● Vitamine şi minerale care stimulează creierul
În zilele de post, o masă poate fi înlocuită cu două banane. Acestea potolesc senzaţia de foame rapid şi, în acelaşi timp, sînt sursă de vitamine şi minerale care ne dau energie şi bună dispoziţie.



AVANTAJ ● Vitamine şi minerale care stimulează creierul
În zilele de post, o masă poate fi înlocuită cu două banane. Acestea potolesc senzaţia de foame rapid şi, în acelaşi timp, sînt sursă de vitamine şi minerale care ne dau energie şi bună dispoziţie.


Bananele sînt bogate în vitaminele A, C, E, B1, B2 şi săruri minerale (fier, potasiu, magneziu, calciu, fosfor). Datorită conţinutului lor, bananele fac bine în stările de stres, în depresii sau în cazul suprasolicitării nervoase. Cercetătorii de la Universitatea Middlesex (Londra) au demonstrat de asemenea că bananele îi ajută pe elevi şi pe studenţi să se concentreze şi să asimileze informaţiile mai uşor. Acestora le sînt recomandate una-două banane pe zi în perioada examenelor. Proprietatea de stimulare a sistemului nervos se datorează vitaminelor şi mineralelor. Efect similar are şi o altă substanţă – triptofanul –, care se găseşte în banane şi care stimulează secreţia de serotonină (hormonul stării de bine) la nivelul creierului. Datorită efectului benefic asupra sistemului nervos, bananele sînt numite "fructul fericirii".


CALORII. Comparativ cu alte fructe, bananele conţin mai puţină apă, dar mai mulţi carbohidraţi. Din cauza carbohidraţilor, bananele ajung la 116 calorii/100 g şi nu sînt indicate persoanelor care vor să slăbească. În timpul postului însă, două banane pot înlocui cu succes o friptură la grătar. 100 g banane conţin 42 mg magneziu şi 400 mg potasiu. Magneziul are un rol important în combaterea nervozităţii şi oboselii. Iar potasiul stimulează atît sistemul nervos, cît şi pe cel cardiovascular.

"Datorită conţinutului de potasiu, bananele contribuie la normalizarea activităţii cardiace şi la menţinerea echilibrului lichidelor în organism. În bolile de inimă apar de multe ori edemele – retenţia de apă în ţesuturi – şi atunci sînt prescrise diuretice. Aceste medicamente elimină atît apa, cît şi sărurile minerale din organism, în special potasiul. Deficitul de potasiu poate provoca tulburări cardiace, de aceea acestor bolnavi li se recomandă suplimentarea dietei cu potasiu din fructe şi legume crude", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru recomandă aceste fructe şi ca adjuvant în cazul anemiei atît la copii, cît şi la vîrstnici.


POTASIU
"Bananele conţin 400 mg potasiu/100 g. Datorită potasiului, bananele contribuie la normalizarea activităţii cardiace şi la menţinerea echilibrului lichidelor în organism"
prof. dr Gh. Mencinicopschi


Carbohidraţi

Bananele coapte conţin de două ori mai mulţi carbohidraţi şi de trei ori mai mult fosfor şi fier decît merele. Din cauza conţinutului ridicat de carbohidraţi, bananele sînt contraindicate persoanelor care suferă de diabet. Nutriţioniştii recomandă aceste fructe persoanelor care vor să se lase de fumat. Două-trei banane zilnic le ajută acestora să treacă mai uşor peste lipsa nicotinei. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mîncăm banane dacă avem o dietă bogată în carne, mezeluri, ouă, lactate, unt, dulciuri rafinate, cafea, băuturi carbogazoase. Aceste alimente cresc aciditatea mediului intern. Aciditatea poate fi ţinută sub control dacă mîncăm alimente alcaline, aşa cum sînt bananele.

×