x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pepenele rosu, diuretic natural

Pepenele rosu, diuretic natural

30 Mar 2006   •   00:00

"Pepenele rosu contine aproximativ 93%-95% apa. Potolirea setei cu ajutorul fructelor si legumelor este mult mai evidenta si de mai lunga durata decat atunci cand bem rapid o cantitate mare de apa. In cazul fructelor si legumelor, apa patrunde lent in organism. Avem de-a face cu un fel de apa solida care poate preveni deshidratarea si poate suplini pierderile de saruri minerale eliminate prin transpiratia excesiva din zilele cu temperaturi ridicate", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

AFECTIUNI RENALE


Datorita continutului ridicat de apa, pepenele are proprietati diuretice puternice, fiind recomandat suferinzilor de litiaza renala (pietre la rinichi), dar si bolnavilor de guta. Nefrologii recomanda persoanelor care sufera de afectiuni ale cailor urinare (cistite recidivante, nefrite, pielonefrite) sa consume chiar si doua kilograme de pepene pe zi. Proprietati diuretice au nu numai miezul de pepene, ci si coaja uscata. Decoctul din coaja de pepene uscata este un bun diuretic, putand fi folosit tot timpul anului. Pepenele contribuie, de asemenea, la eliminarea toxinelor din ficat, atat in cazul afectiunilor hepatice cronice, cat si in cazul intoxicatiilor alimentare sau medicamentoase.

CURELE


In ceea ce priveste cura cu pepene rosu, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi afirma: "Nu as recomanda curele exclusive si prelungite numai cu fructe sau legume. Este bine sa mancam fructe si legume intre mese, zilnic, pentru ca ele ne potolesc setea, dar si foamea. In acest fel ne mentinem greutatea si chiar pierdem usor, usor kilogramele in plus". 100 g pepene contin numai 32 de calorii, 6,5 g glucide, 0,3 g fibre alimentare, 73 mg potasiu, 11 mg magneziu, 8 mg fosfor, 10 mg calciu, 20 micrograme caroten. Consumat ca atare, pepenele nu ingrasa. Atentie! Daca il combinam cu paine, efectul este altul – painea are multe calorii si contribuie la cresterea in greutate.

POTASIU. In 100 g pepene rosu sunt 73 mg potasiu. Dieta noastra este saraca in potasiu si bogata in sodiu. Lipsa potasiului din dieta favorizeaza cresterea tensiunii arteriale. Datorita continutului ridicat de potasiu, pepenele contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular si a celui nervos.

PEPENELE GALBEN. Contine mai putina apa (90%) decat pepenele rosu. Are insa un continut mai mare de betacaroten (2.000 de micrograme), un antioxidant puternic. 100 g pepene galben asigura organismului nostru 35 de calorii, 5 g glucide, 0,9 g fibre alimentare, 14 mg sodiu, 320 mg potasiu, 20 mg magneziu, 19 mg calciu. Pepenele galben este mai consistent decat cel rosu. Din aceasta cauza se digera mai greu.

×