x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Primavara asta fara varice

Primavara asta fara varice

20 Mar 2006   •   00:00

In 95% din cazuri, varicele sunt mostenite. Asta nu inseamna ca le acceptam ca atare. Luam un scaun, o saltea si incepem sa facem cateva exercitii care sa atenueze disconfortul creat de acestea. Sau putem efectua exercitiile preventiv.

"Varicele sunt dilatatii permanente ale venelor mai ales pe gambe si coapse. Cauzele aparitiei varicelor sunt in primul rand ereditare, dar si hormonale. De asemenea, sedentarismul, purtarea unei incaltaminte necorespunzatoare sau caldura agraveaza varicele. Riscurile se pot mari daca stam in picioare sau pe scaun timp indelungat. De asemenea, sarcina poate fi o cauza a aparitiei varicelor", spune specialistul in elaborarea programelor de fitness si nutritie Luiza Bucur (foto) de la FC National Fitness Center. Este bine de stiut ca varicele pot deveni mai proeminente in sezonul cald. "Cand temperatura creste, este agravata vasodilatatia si retinerea de lichide in sistemul venos", explica dr. Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. De aceea, medicul recomanda ca de fiecare data cand avem ocazia sa adoptam pozitii care sa faciliteze circulatia sangvina. Ele constau in ridicarea picioarelor pe perna, pe perete, la un nivel superior inimii. Un alt sfat al medicului este de a evita caldura pe cat posibil, dusurile calde si sauna.

COMBATERE


Pentru a combate varicele, specialistul Luiza Bucur ne sfatuieste sa renuntam la tocurile inalte in favoarea unei incaltaminte comode, cu talpa flexibila, de genul pantofilor sport. Pe acestia e bine sa-i purtam si cand vom efectua exercitiile pe care Luiza Bucur le recomanda pentru combaterea varicelor. Miscarile constau in ridicari, coborari, forfecari ale membrelor inferioare. Si masajul are efecte benefice asupra varicelor. Asa ca la sfarsitul efectuarii celor 12-15 exercitii, reluate in 2-3 serii, este bine sa ne masam picioarele de la glezna spre gamba.

Seria de exercitii pentru combaterea varicelor va fi completata cu mers zilnic pe jos, plimbari cu bicicleta, alergare in parc. Daca sunteti un iubitor al ascensiunilor montane, s-ar putea ca varicele sa nu va dea de furca, caci ascensiunile activeaza circulatia sangelui.

Cu piciorul stang sprijinit pe scaun, efectuati un masaj usor piciorului pornind de la glezna spre gamba timp de cinci minute

Cu spatele drept si picioarele apropiate, ridicati piciorul stang si intindeti-l in fata

Pe scaun, cu spatele drept, duceti piciorul drept in fata cu varful bine intins si apoi miscati varful inainte si inapoi

Intins pe saltea, ridicati picioarele la 90 de grade si efectuati forfecari

Pe saltea, cu un picior sprijinit pe spalier, rotiti glezna in sensul acelor de ceas

×
Subiecte în articol: armonia trupului