x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sănătatea animalelor, pe lista UE

Sănătatea animalelor, pe lista UE

de Cristina Andreea Calin    |    12 Noi 2008   •   00:00
Sănătatea animalelor, pe lista UE

În perioada 10-16 noiembrie are loc la Bruxelles “Săptămâna Medicilor Veterinari Europeni”, eveniment organizat de Comisia Europeană şi Federaţia Medicilor Veterinari din Europa.

Manifestarea a fost deschisă de conferinţa “Animale sănătoase = oameni sănătoşi: sănătate”, care a avut ca principal subiect de discuţie biosecuritatea atât la nivelul fermelor, cât şi la nivelul graniţelor Uniunii Europene. Astfel, Robert Madelin, director general al Comisiei pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, a spus că în acest moment “bunăstarea animalelor nu mai este legată doar de veterinari, ci şi de raţiuni etice şi morale” şi de aceea strategia UE în acest domeniu poate fi sintetizată prin faptul că prevenţia este mai bună decât vindecarea. Totodată, Madelin a spus că sănătatea animalelor trebuie privită ca un bun public mondial, pentru că şi germenii patogeni au început să se globalizeze şi circulă din ce în ce mai repede pe orice colţ al globului. În acest sens, a dat publicităţii statistici care spun că anual se transportă ilegal animale exotice în valoare de aproape 6 milioane de euro.

VETERINARII TREBUIE AJUTAŢI
Toţi cei care au luat cuvântul au fost de acord cu faptul că, pentru a asigura o hrană sănătoasă, medicii veterinari trebuie să fie ajutaţi de proprietarii de animale, de autorităţile statului, de laboratoare şi de medicii umani. Aceştia din urmă trebuie implicaţi cât mai mult în acţiunea de prevenirea a zoonozelor, ei fiind cei care trebuie să anunţe medicii veterinari imediat ce observă semne suspecte.

Fermierii europeni trebuie să respecte normele de biosecuritate, însă este nevoie ca aceştia să fie stimulaţi. Mai mult, este nevoie ca în cazul unor epidemii proprietarii ai căror animale sunt sacrificate să primească compensaţii pe măsură. Este, de asemenea, nevoie de ghiduri de igienă pentru ferme, pentru că de acolo începe siguranţa alimentară. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor au declarat că în acest moment lucrează la un asemenea ghid, care să le fie de ajutor fermierilor.

EDUCAREA CĂLĂTORILOR
Pentru a preveni bolile care apar la animale, este nevoie de vaccinuri care vor fi făcute pentru prevenţie, însă majoritatea celor prezenţi la discuţii au fost de acord că această măsură nu este suficientă. Parlamentul European va aloca fonduri pentru cercetare, astfel încât să se descopere vaccinuri noi, potrivite pentru noile boli, care pot fi aduse din ţările care nu sunt membre UE. Tot în acest sens, Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Sănătate, a declarat că este nevoie de o implicare mult mai puternică a autorităţior vamale, care trebuie să îi educe pe călătorii care vin din afara UE cu privire la interdicţia introducerii de produse din carne şi lapte. Pentru aceasta vor fi cooptate şi companiile de transport aerian, care vor trebui să difuzeze în timpul zborului un filmuleţ educativ. Cei care vor încerca să intre în spaţiul Uniunii cu produse alimentare interzise vor fi foarte uşor depistaţi, cu ajutorul câinilor special dresaţi.

Toate aspectele discutate în cadrul conferinţei se vor regăsi în Legea Animalelor, la care se lucrează în acest moment, şi care va fi propusă spre dezbatere în Parlamentul European în 2010.

Nu numai adulţii sunt implicaţi în această campanie, ci şi copiii. Ei vor putea învăţa cum să respecte animalele prin intermediul unui joc, “Farmland”. “Copiii trebuie să fie conştienţi de unde vine mâncarea, dar şi care sunt drepturile animalelor care trăiesc la o fermă”, a spus comisarul european. Jocul va fi folosit ca metodă de studiu pentru copiii cu vârste între 9 şi 12 ani în Austria şi Olanda, însă se aşteaptă ca şi alte ţări să adere la această iniţiativă.


“Copiii trebuie să fie conştienţi de unde vine mâncarea, dar şi care sunt drepturile animalelor care trăiesc la o fermă”
Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Sănătate

×
Subiecte în articol: bun de consum animalelor