x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Șapte mituri demontate despre cremele de protecție solară

Șapte mituri demontate despre cremele de protecție solară

18 Iul 2017   •   22:30
Șapte mituri demontate despre cremele de protecție solară
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Cremele cu factor de protecție solară sunt din ce în ce mai performante și promit protecție cât mai adecvată tipului de piele. Totuși, încă există mituri în ce privește protecția solară, pe care oamenii le-au preluat și de care le este greu să se despartă. Pentru a înțelege care este de fapt realitatea, trebuie mai întâi să înțelegem ce sunt razele ultraviolete și cum se diferenţiează ele. Atât razele UVA cât și cele UVB afectează pielea expusă la soare. UVA are un spectru mai larg și penetrează stratul mai adânc al pielii, dermul. Expunerea neprotejată la razele UVA poate duce la îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și scăderea sistemului imunitar. De cealaltă parte razele UVB au un spectru mai mic și sunt răspunzătoare de arsurile solare ale stratului de la suprafața pielii. Razele UVB joacă un rol important în apariția cancerului de piele, din cauza arsurilor repetate.

 

Iată câteva mituri despre protecția solară, pe care trebuie să le demontăm:

 

1.Nu e întotdeauna nevoie de protecție solară. Unii oameni cred că e nevoie să folosească crema cu protecție doar când sunt la plajă sau la piscină și își expun întreg corpul la soare. La fel și pentru zilele înnorate, atunci când căldura soarelui nu se simte atât de tare. Fals. Crema cu protecție trebuie aplicată mereu, pe toate porțiunile de piele expuse la soare, fie că vorbim doar de picioare sau de mâini sau de față.

 

  1. Cremele de protecție impiedică organismul să absoarbă vitamina D. Deși e parțial adevărat, acest lucru nu trebuie să ne împiedice să folosim creme de protecție. Specialiștii spun că este suficient ca pielea să fie expusă la soare între 5 și 30 de minute în fiecare zi, pentru a primi doza zilnică necesară de vitamina D. Și, cum nu vom reînnoi stratul de protecție atât de repede, este clar că organismul va absorbi cantitatea de vitamina D necesară.

 

  1. Cremele cu protecție solară dăunează sănătății.  Mitul acesta se bazează pe un studia mai vechi referitor la oxybenzonă, unul dintre ingredientele active din astfel de creme. În acel studiu, șoarecii de laborator expuși la oxybenzonă au avut parte de efecte secundare. Totuși, un raport publicat ulterior a arătat că nivelul oxybenonei folosită în studiul respectiv fusese foarte mare și că astfel de efecte nu ar putea apărea la oameni, date fiind cantitățile de oxybenzonă folosite în creme. De altfel, după mai bine de 40 de ani în care acest ingredient a fost folosit în cremele cu protecție solară, nu au fost raportate cazuri de efecte secundare.
  2. Persoanele cu piele închisă la culoare nu au nevoie de protecție solară. Unele persoane cred că cei care au mai multă melanină în piele nu au nevoie de protecție, pentru că melanina acționează ca un dispersor al razelor UVB, protejând împotriva arsurilor. Acest lucru este adevărat, însă nu trebuie să uităm de razele UVA, care nu sunt blocate de melanina din piele. De altfel, chiar dacă au această protecție naturală, persoanele cu pielea închisă la culoare nu sunt ferite de cancerul de piele.
  3. Solarul crează o bază protectoare pentru bronz. Este destul de întâlnită teoria potrivit căreia, înainte de a te expune la soare trebuie să mergi câteva ședințe la solar, pentru a obține un bronz rapid, pregătitor. Fals și periculos. La solar sunt folosite concentrații de UVA mai mari, tocmai pentru a obține un bronz rapid. Acest bronz nu va proteja corpul de arsurile provocate de radiațiile UVB din razele soarelui.
  4. Produsele de make-up sunt suficiente pentru a proteja fața. Chiar dacă fondul de ten (anumite tipuri) conține un factor de protecție, de obicei nu este suficient și nu poate fi un înlocuitor pentru cremă. Cel mai bine este să folosiți o bază cu factor mare de protecție și produsele de make-up ca un strat adițional care protejează pielea împotriva radiațiilor.
  5. Nu te bronzezi, dacă te dai cu cremă de protecție. Bronzul este răspunsul natural al pielii la expunerea la radiații. Este felul în care pielea se protejează singură. Cremele de protecție solară protejează împotriva radiațiilor UVA și UVB dar nu fac asta în mod complet, astfel că și organismului îi revine o parte importantă din treabă. De aceea, chiar și dacă aplicăm creme de protecție solară de mai multe ori pe zi, tot vom avea pielea bronzată după expunerea la soare.

 

 

 

×
Subiecte în articol: protecție solară