x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Şapte paşi ca să ajungi la fericire

Şapte paşi ca să ajungi la fericire

de Adriana Oprea-Popescu    |    24 Mai 2012   •   16:13
Şapte paşi ca să ajungi la fericire

"Tu esti o fetita tare curajoasa, Ana'. "Da', spune ea soptit si deloc convingator. "Iar Doamne-Doamne te va ajuta!'. "Da'. "...Si o sa fie bine, Ana!'. "Da'. Vocea stinsa a copilului iti insangereaza inima. Pentru ea, "o sa fie bine' inseamna multe lucruri aproape imposibile.

UNU: sa ai o familie. Ana Maria a venit pe lume pe 23 martie, acum 9 ani. Ultima nascuta intr-o casa in care alti patru copii erau martori si victime ale batailor tatalui. 12 ani a trait mama lor cu el. "A devenit violent la un an si jumatate dupa ce ne-am luat. Se nascusera copiii, el a inceput sa bea... Cand se infuria, ne dadea afara din casa si dormeam cu cei mici pe strada', povesteste Maria Dragoi, mama Anei.

DOI: sa te iubeasca parintii. Iubirea inseamna grija si alinare. Iar fata de propriul copil, iubirea parintelui ar trebui sa fie la fel de mare ca drumul pana la Dumnezeu si-napoi... Cand tatal ei devenea violent, Ana-Maria, fiind cea mai mica, se speria si nu reusea sa fuga din calea lui, o data cu ceilalti frati. Daca el tipa, ea incremenea in loc si-n calea nebuniei lui. Pe un picior are un semn de la tata: o cicatrice lasata de lama cutitului.

TREI: sa cresti alaturi de frati. Cand s-a hotarat sa se desparta de el, Maria s-a trezit cu copiii de mana, fara niciun acoperis deasupra capului. Parintii ei n-au vrut s-o primeasca in casa de la tara. "Acolo locuieste si fratele meu, cu familia lui', ii iarta ea. Si-a lasat copiii in grija statului si-a plecat sa munceasca in Italia, sa stranga bani pentru o locuinta. Dupa cateva luni insa, s-a intors in graba: Ana Maria era grav bolnava.

PATRU: sa nu fi bolnav. Prin primavara lui 2009, fetita a inceput sa se simta rau: ametea, vomita, o durea capul. "E o indigestie', a zis pediatrul. Dupa doua saptamani, Ana s-a trezit, intr-o dimineata, uitandu-se crucis. Cei de la Spitalul din Targu Jiu si-au dat seama ca problema e neurologica si-au trimis-o la "Bagdasar Arseni', in Bucuresti. Acolo, la RMN, i-au vazut tumora din cap. "Tumora de fosa craniana posterioara'. Au scos-o, insa nu pe toata. Fetita de nici sase ani a inceput sa faca radioterapie. Cand s-a externat din Fundeni, in ianuarie 2010, mama s-a internat cu ea intr-un centru maternal. Nu puteau dormi in gara sau pe vreo banca, in parc. Si nici nu-si putea tine langa ea toti copiii. Ceilalti, gemenii (un baiat si o fata de 13 ani), un alt baiat de 12 ani si o fetita de 11, au ramas la casa de tip familial din Motru. Ana Maria si mama ei locuiesc la Pociovalistea (Novaci). Intre frati e o distanta de vreo 90 de km. Si boala.

CINCI: o data invinsa, boala sa dispara pentru totdeauna. In decembrie 2010, la RMN, medicii au spus ca fetita e in regula. Cancerul disparuse. In mai 2011 (face RMN din 6 in 6 luni), aparusera metastaze. Au urmat alte sedinte de chimioterapie. Organismul fetitei, slabit de otrava ce omoara celulele canceroase, nu mai suporta citostaticele. Pe 3 aprilie, Ana Maria s-a externat de la Fundeni si s-a intors in centrul maternal. "Acasa'. Acum, e fericita. Desi inca are cancer. E fericita pentru ca poate merge la scoala...

SASE: sa poti merge printre alti copii care invata. Ea n-a fost la scoala anul acesta decat trei saptamani. Una, cand a inceput clasa a II-a, doua, de cand s-a intors. Si-i place. Ii plac povestile si matematica. Si are talent la desen. In decembrie anul trecut a castigat locul III la Festivalul Drepturile Copilului, cu un tablou pe care l-a intitulat "Casa mea'. Desenul, premiat dintre alte 500, Ana Maria il facuse cu branula de perfuzie infipta in brat...

SAPTE: sa ai bani pentru medicamente. Ar trebui ca viata unui copil, oricare, sa nu depinda de bani. Ca sa mai lupte inca o data cu boala, Ana Maria trebuie sa urmeze tratamentul cu Temodal, un medicament care nu e pe lista celor compensate. Are nevoie de 84 de tablete. Un flacon cu 5 tablete costa, "la farmacia din fata spitalului', precizeaza mama, 1.200 RON. Daca ar pune ban peste ban din alocatia ei de copil cu handicap grav (840.000 de lei pe luna, singura sursa de venit a celor doua suflete), Ana si-ar putea cumpara pastilele peste 20 de ani. Un infinit, pentru o fetita cu care timpul nu mai are rabdare.

Reciteste. Daca ai parcurs toti cei sapte pasi, fara sa te lovesti de imposibil, esti foarte aproape de fericire. Se poate intampla sa privesti mirat in jurul tau si sa nu reusesti sa o vezi. Asta nu inseamna ca fericirea nu e acolo. Ea exista, numai ca tu ti-ai imaginat-o altfel...

Pentru pastilele Anei
Cei care vor sa o ajute pe Ana Maria pot face donatii in contul deschis la deschis la BCR Targu Jiu, pe numele mamei, Dragoi Maria: RO49RNCB0318078250590001
Mai multe informatii despre caz puteti obtine sunand-o pe mama, la telefon: 0764.532.302.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete