x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Speranţă pentru copiii bolnavi de hidrocefalie

Speranţă pentru copiii bolnavi de hidrocefalie

de Irina Munteanu    |    15 Mar 2012   •   21:00
Speranţă pentru copiii bolnavi de hidrocefalie

Din 600 de copii nascuti bolnavi in Romania, sunt operati intre 150-170, iar ei pot duce o viata aproape normala. 'O operatie de spina bifida sau de hidrocefalie costa in strainatate 30.000 de euro. Valva care se implanteaza costa intre 400 si 2.000 de euro', spune Adriana Tontsch, presedinta Asociatiei Romane Spina Bifida si Hidrocefalie. Prima data cand s-a confruntat cu un caz de hidrocefalie a fost in 2004: 'O maica romanca pe care am cunoscut-o la Nürnberg, la biserica ortodoxa, mi-a spus ca nepoata ei, care avea 10 luni si un diametru al capului de 72 de centimetri, urma sa moara pentru ca operatia programata la Viena costa 12.000 euro, iar parintii nu aveau acesti bani. In urma unor articole scrise de ziarul de la mine din sat si de catre cel din Nürnberg, banii s-au strans in patru zile', isi aminteste doamna Tontsch.

In 2005, ea a fondat Asociatia, cu scopul de a oferi informatii parintilor ai caror copii sufereau de spina bifida sau de hidrocefalie, dar si valve necesare pentru operatii. Acum, din Asociatie fac parte si 40 de neuro­chirurgi din Alba Iulia, Cluj, Targu Mures, Timisoara, Iasi, Constanta si Bucuresti. Raluca Liculescu, care a suferit o operatie de spi­na bifida, a facut facultatea de eco­nomia turismului, are 27 de ani si este voluntar pentru Aso­ciatie. 'Discutam cu parintii acestor copii si le dam speranta. Le putem spune ce medici neuro­chirurgi se afla in apropiere', spune Raluca.

Asociatia poate fi contactata la adresa fundatiaarsbh@gmail.com. Numarul de telefon al Ralucai Liculescu este: 0726.364.283.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete