x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Toxinele la cos!

14 Mar 2005   •   00:00

ARMONIA TRUPULUI
In Europa, baschetul este catalogat ca fiind sportul numarul 2 in ordinea preferintelor si a frecventei cu care se practica. Iubitorii acestui sport fac parte din toate categoriile sociale, profesionale, sunt copii, adulti, batrani, atat barbati, cat si femei. Fie ca jucam baschet in sala sau in aer liber, efectele lui benefice asupra sanatatii noastre sunt multiple.
LIANA HAINAROSIE

La copiii intre 5 si 6 ani, baschetul este o joaca, ei imitand miscarile facute de parinti. De la 9 ani, baschetul devine un joc cu reguli ce trebuie respectate. El contribuie la dezvoltarea fizica si psihica armonioasa, spune Carmen Branisteanu, antrenorul echipei nationale feminine de baschet si managerul general al Federatiei Romane de Baschet. In cazul copiilor, baschetul este o forma de miscare si de umplere a timpului liber. Astfel, baschetul intra in competitie cu calculatorul.

Baschetul are capacitatea de a dezvolta musculatura membrelor si actioneaza asupra aparatului cardiovascular. De asemenea, contribuie la o buna oxigenare a sangelui si a creierului si la o mai buna coordonare a miscarilor membrelor inferioare si superioare. De altfel, sportul cu mingea contribuie la dobandirea indemanarii si ambidexteritatii. Baschetul le creeaza copiilor modele de viata. Ce copil nu-l admira pe Michael Jordan sau Ghita Muresan si n-ar vrea sa joace in NBA, daca nu in realitate, macar pe calculator?

Pregatire pentru viata

"Fiind un sport colectiv, baschetul ne imprima lucrul in echipa, spiritul de competitie si altruismul si conduce la cunoasterea propriilor capacitati fizce. De asemenea, contribuie la fixarea unor repere clare, cum ar fi colegii si panoul, pe care ne straduim sa le atingem si la raportarea la un spatiu limitat. Prin contactul direct cu adversarul invatam sa-l evaluam pe acesta si ne dezvoltam spiritul de invingator. O alta caracteristica a baschetului este aceea ca ne dezvolta viteza de gandire, de reactie, de deplasare, de executie a unei miscari si capacitatea de clarviziune. Toate aceste calitati dobandite le vom folosi atat pe terenul de 25 m lungime si 15 m latime, cat si parcursul intregii noastre vieti", spune antrenorul Carmen Branisteanu.

"SAH CU OAMENI". Baschetul este un sport care solicita logica si poate fi numit "joc de sah cu oameni". Iar daca oamenii cu care jucam baschet ne sunt prieteni sau colegi, 90 de minute pe saptamana de joc sunt suficiente pentru a combate sedentarismul, pentru a elimina toxinele din organism si de a ne relaxa. De asemenea, baschetul este benefic persoanelor care au iesit la pensie si care se simt abandonate, fiindca le ajuta sa depaseasca situatii dificile, prin faptul ca devin constiente ca prezenta lor este importanta si necesara in cadrul echipei.
×
Subiecte în articol: baschetul armonia trupului