x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Urzicile subţiază sângele

Urzicile subţiază sângele

de Georgeta Licsandru    |    12 Mar 2008   •   00:00
Urzicile subţiază sângele
Sursa foto: stockxpertcom/

Urzica este, cu siguranţă, vedeta primăverii. Această plantă este ceea ce îi trebuie organismului nostru pentru a elimina toxinele acumulate în timpul iernii şi pentru a-şi asigura imunitatea în faţa infecţiilor.

Urzica este, cu siguranţă, vedeta primăverii. Această plantă este ceea ce îi trebuie organismului nostru pentru a elimina toxinele acumulate în timpul iernii şi pentru a-şi asigura imunitatea în faţa infecţiilor.

 

În popor se spune că urzica sub­ţi­ază sângele. “Şi chiar îl sub­ţi­a­ză, deoarece conţine substanţe cu antiplachetară, anticoagulantă. S-a demonstrat că substanţele cu efect anticoagulant din această plantă reglează fluiditatea sângelui‘‘, ne spune prof. dr Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În acelaşi timp, urzicile au acţiune depurativă şi diuretică puternică. Una-două căni cu infuzie de urzici sau o porţie de mâncare de urzici zilnic contribuie la eliminarea substanţelor toxice din organism. Urzicile favorizează eliminarea acidului uric, a clorurilor şi a ureei din orga­nism, fiind recomandate celor care suferă de gută.

 

VITAMINE. Alimentaţia săracă în vitamine şi minerale din lunile de iarnă duce la pierderea resurselor energetice ale organismului. Alături de celelalte verdeţuri de sezon, urzicile asigură un aport constant de substanţe biologic active, care ne redau tonusul în această perioadă. Vorbim despre vitaminele B1, B2, C, K, betaca­ro­ten, potasiu, calciu, magneziu, fier, pe care ni le oferă cu dărnicie aceas­tă plantă. “Urzica este o foarte bună sursă de fier în matrici organice, adică fier care se asimilează foarte uşor. De asemenea, urzica are ac­ţi­u­ne hemostatică datorită conţinutului ridicat de vitamina K. Stimulează creşterea numărului de glo­bu­­le roşii din sânge şi scade nivelul glicemiei. Iar acidul formic din frunzele acesteia are activitate antimicrobiană pro­nunţată‘‘, precizează specialistul nostru.

Mâncarea scăzută de urzici cu leurdă, untişor sau usturoi merge foarte bine cu ouă ochiuri. Dacă ţinem post şi nu putem să mâncăm ouă, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să alăturăm urzicilor o garnitură de orez brun sau o felie de mămăligă pusă la grătar. Astfel, mâncarea de urzici va fi mai săţioasă. Mămăliga poate fi asezonată cu roşii tăiate şi ulei de măsline.

 

Sfaturi

În volumul “Eşti ceea ce mănânci‘‘, dr Gillian McKeith ne sfătuieşte să nu culegem frunzele de urzică din zone aflate în apropierea şoselelor sau a altor factori poluanţi. “Preparaţi-le ca şi pe spanac, odată fierte nu mai înţeapă. Puteţi să consumaţi alternativ ceai de urzică (două căni pe zi) şi tinctură de urzică – o zi una, o zi cealaltă. Sunt un excelent tonic în miezul zilei. Este bine ca bărbaţii care au probleme cu prostata să bea două-trei căni cu ceai de urzică pe zi‘‘, mai notează dr Gillian McKeith. O cană cu infuzie de urzici dimineaţa, pe stomacul gol, ajută la curăţarea ficatului şi la ţinerea la distanţă a infecţiilor. Datorită conţinutului de betacaroten, o cură cu urzici stimulează acuitatea vizuală. De asemenea, datorită potasiului previne bolile cardiovasculare şi asigură buna funcţionare a muşchiului cardiac.

georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă