x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vegeta - Mult gust, multă sare

Vegeta - Mult gust, multă sare

de Cristina Andreea Calin    |    12 Aug 2008   •   00:00
Vegeta - Mult gust, multă sare

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul trebuie evitat de cardiaci
Ingredientul principal al produsului analizat este sarea. Din această cauză, foarte multe persoane trebuie să evite consumul, pentru a nu avea probleme grave de sănătate.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul trebuie evitat de cardiaci
Ingredientul principal al produsului analizat este sarea. Din această cauză, foarte multe persoane trebuie să evite consumul, pentru a nu avea probleme grave de sănătate.

Vegeta este un adaos universal pentru mîncăruri, care are în compoziţie: sare de bucătărie maximum 58%, legume uscate 15,5% (morcov, păstîrnac, ceapă, ţelină, frunze de pătrunjel), potenţiatori de aromă (glutamat de sodiu E 621, inozinat de sodiu E 631, zahăr, condimente, amidon din porumb, colorant (riboflavină E 101i). 100 de grame din acest produs aduc un aport energetic de 137 kcal/583 kj şi 8,5 g proteine, 24,5 g carbohidraţi, 0,6 g grăsimi.

ANALIZĂ. Vegeta este un produs foarte dezechilibrat nutriţional, principalul ingredient fiind sarea. Acesteia i s-au adăugat legume deshidratate şi potenţiatori de aromă. Înainte de a consuma acest produs trebuie să aveţi grijă la cantitatea foarte mare de sodiu, care provine atît din sarea de bucătărie, cît şi din glutamatul de sodiu şi inozinatul de sodiu. Un adult nu trebuie să depăşească un consum mai mare de 6 g zilnic de sare provenit din toate alimentele, dacă vrea să evite problemele de sănătate, în special cele de circulaţie şi cardiace.

Glutamatul de sodiu este şi el un pericol pentru sănătate, declanşînd sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin senzaţii de slăbiciune, greaţă, senzaţie de amorţeală la nivelul antebraţului şi cefei, crize de astm, respiraţie greoaie, modificări de ritm cardiac. Inozinatul de sodiu, E 631, este un aditiv alimentar pentru care nu s-au făcut încă suficiente studii pentru a se vedea care sînt efectele consumului, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. Toate produsele de tip bază pentru mîncăruri au aceste caracteristici şi de aceea trebuie consumate cu multă moderaţie şi numai în scopul de a da savoare preparatelor. Produsele nu vor fi folosite singure.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, celor cu hipertensiune, suferinzilor de hiperuricemie (gută), supraponderalilor şi obezilor, celor care suferă de maladii hepato-renale, celor care au tendinţa de a reţine apă în ţesuturi (edeme), suferinzilor de sindrom metabolic. Diabeticii vor consuma produsul numai cu acordul medicului curant.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu