x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Un medicament utilizat de mulți români poate dubla riscul de cancer la stomac. Îl vei mai folosi?

Un medicament utilizat de mulți români poate dubla riscul de cancer la stomac. Îl vei mai folosi?

01 Noi 2017   •   15:44
Un medicament utilizat de mulți români poate dubla riscul de cancer la stomac. Îl vei mai folosi?

Un medicament folosit în mod normal pentru a trata refluxul gastroesofagian poate dubla riscul de cancer gastric, potrivit unor studii recente, scrie The Guardian.

Inhibatorii de pompă de protoni (PPI) reduc cantitatea de acid generată de stomac şi sunt folosiţi pentru tratarea refluxului gastroesofagian şi a ulcerului.

Un studiu publicat în jurnalul “Gut” identifică o asociere între folosirea pe termen lung a acestui medicament şi o rată de două ori mai ridicată de apariţie a cancerului gastric. În Marea Britanie, sunt peste 50.000 de prescripţii medicale pentru PPI în fiecare an, însă acesta a fost asociat cu efectele secundare şi cu creşterea riscului de moarte.

Legătura dintre PPI şi un risc mare a apariţie de cancer gastric a fost identificat anterior şi de academicieni, dar niciodată într-un studiu care elimină prima dată o bacterie suspectată că alimentează dezvoltarea unei boli.

Cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong şi University College London au descoperit că după ce bacteria Helicobacter pylori este eliminată, riscul pentru dezvoltarea bolii continuă să crească în funcţie de doza şi durata unui tratament cu PPI.     

În timpul studiului, 3,271 de persoane au luat tratament cu PPI pe o perioadă de trei ani, în timp ce 21,729 de persoane au luat antihistaminice H2. Un total de 153 de persoane au dezvoltat cancer gastric, niciuna dintre acelea testate pozitiv cu H plyori, însă fiecare persoană avea probleme cu inflamarea stomacului.

În timp ce antihistaminicele H2 nu au fost conectate cu creşterea riscului de apariţie a cancerului gastric, cei care foloseau PPI au dezvoltat un risc dublu de apariţie.

Folosirea zilnică de PPI a fost asociată cu riscul dezvoltării de cancer gastric de patru ori mai mare faţă de cei care îl folosesc săptămânal.

“Multe studii observaţionale au găsite efecte secundate asociate cu PPI. Cea mai plauzibilă explicaţie pentru dovezile găsite este că cei cărora li se dă PPI, şi în special cei care continuă tratamentul pe o perioadă lungă de timp, sunt mai bolnavi în mai multe moduri decât cei cărora nu le este prescris”, a spus profesorul de farmacie de la Şcoala Londoneză de Igienă şi Medicină Tropicală, Stephen Evans, pentru a răspunde rezultatelor obţinute în urma studiului.

 

×