x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Arta gastronomică în Noaptea muzeelor

Arta gastronomică în Noaptea muzeelor

28 Mai 2009   •   00:00
Arta gastronomică în Noaptea muzeelor
Sursa foto: /

La 16 mai, în cadrul Festivalului European Noaptea Muzeelor, porţile acestor instituţii clujene au fost deschise până la ora 1:0.



La Muzeul de Artă Cluj noaptea a fost dedicată artei gastrono­mice. S-a organizat o expoziţie numită „De gustibus et coloribus", cu lucrări de artă românească şi universală din patrimo­niul muzeului, cu subiecte asimi­labile acestei teme. S-a organizat şi un târg de produse alimentare pregătite după reţete tradiţionale. (C.D.)

Codul bunelor maniere la masă pentru copii
Editura Corint Junior lansează pe piaţă cartea «Codul bunelor maniere la masă pentru copii».  Din paginile lucrării veţi afla de la cum să aşezi o masă până la cum să mănânci felurile mai pretenţioase sau cum să porţi o discuţie plăcută în timpul cinei. Informaţiile pe care le cuprinde pot fi folosite de copii în fiecare zi pentru a comunica şi interacţiona mai bine cu ceilalţi. Astfel, masa va fi o plăcere pentru cei mici, dar şi pentru părinţi. (C.D.)

Lecţia vinului
La 30 iunie, oraşul Toulouse, din Franţa, organizează un festival al vinului. Manifestarea viticolă va aduna numeroşi vizitatori care vor putea degusta diverse soiuri de vin. Aceştia vor participa la numeroase demonstraţii legate de tehnicile de fabricare, cum se realizează o degustare corectă, cum se potrivesc vinurile cu mâncărurile, care sunt regulile de servire a renumitei licori. Se vor organiza şi concursuri la care participanţii vor fi premiaţi cu sticle de vin. (C.D.)

Întâlnirea vinurilor

Academia Vinurilor Vechi organizează la 5 iunie 2009, la Paris, cea de-a 10-a întâlnire. Evenimentul se desfăşoară la Restaurantul Maceo, începând cu ora 19:00. Pentru un academician care va veni cu o sticlă de vin vechi, intrarea va costa 120 de euro, iar pentru cel care nu aduce vin, preţul este de 240 euro. Fiecare sticlă tri­misă înainte de întâlnire (până la 25 mai) va fi analizată de către François Audouze. (C.D.)

Salon viticol

În perioada 21-25 iunie, localitatea Bordeaux din Franţa este gazda unui salon viticol de renume mondial. Ajuns la cea de-a 14-a ediţie, acest salon tradiţional are peste 2.400 de expozanţi din 140 de ţări. Evenimentul se desfăşoară în Parcul Expoziţiilor din Bordeaux-Lac. Vor fi degustate diverse soiuri de vin, vechi şi noi, din toate colţurile lumii. Cei prezenţi vor putea cumpăra vinurile pe care le vor considera cele mai bune. (C.D.)

Baby Expo
 În zilele de 21-24 mai, la Sala Polivalentă din Bu­cu­reşti, a avut loc cea de-a 15-a ediţie a salonului de­dicat bebeluşilor, copiilor între 0-5 ani şi viitoa­relor mămici, Baby Expo. Prin­tre noutăţile de la aceas­tă ediţie se află mă­su­ţa - gră­­dina vorbitoare - , sca­unul de masă care poa­te fi rotit 360 de gra­de în 6 po­ziţii diferite în ju­rul piciorului sau dotat cu sistem cu pis­ton, scaun pen­tru alăp­tare etc. Au fost prezentate şi noutăţi în alimentaţia sănătoasă. (C.D.)

Sărbătoarea slăninii
Carintia, cel mai sudic land din Austria, situat la graniţa cu Italia şi Slovenia, are numeroase zile de sărbătoare pe parcursul unui an. Paradisul munţilor şi al lacurilor, care are cele mai multe ore de soare pe an, şi-a făcut un renume pe plan internaţional prin multitudinea de evenimente sportive, cultu­rale şi, mai ales, culinare. Dintre acestea din urmă, amintim de  Sărbătoarea slăninii, eveniment ce are loc în zilele de 30 şi 31 mai, în localitatea Gailtal în Hermgor. (C.D.)

×
Subiecte în articol: food world