x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cod galben de ploi şi vijelii în 16 judeţe, cod portocaliu de inundaţii în Timiş, Caraş-Severin şi Vrancea

Cod galben de ploi şi vijelii în 16 judeţe, cod portocaliu de inundaţii în Timiş, Caraş-Severin şi Vrancea

25 Iul 2011   •   11:27
Cod galben de ploi şi vijelii în 16 judeţe, cod portocaliu de inundaţii în Timiş, Caraş-Severin şi Vrancea

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ploi si vijelii pentru 16 judete din sudul, sud-vestul si centrul tarii, valabila de luni seara pana marti, la ora 21.00.

Vezi situatia vremii, urmarind camerele web Jurnalul.ro

Potrivit avertizarii transmise de meteorologi, de luni, ora 18.00, pana marti, la ora 21.00, vor fi averse in majoritatea regiunilor, iar cantitatile de apa vor depasi local 20 - 25 de litri pe metru patrat si izolat 60 de litri pe metru patrat, in sud-vestul tarii, in Carpatii Meridionali, de Curbura si Subcarpatii Getici.

Judetele avertizate cu cod galben sunt: Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Brasov, Arges, Olt, Covasna, Prahova, Dambovita, Teleorman, Sibiu, Vrancea si Buzau. Potrivit hartii intocmite de meteorologi, ultimele trei judete se vor confrunta doar partial cu aceste fenomene.

Ploile vor avea si caracter torential si vor fi insotite de intensificari de vant, descarcari electrice si posibil grindina.

Meteologii au mentionat ca astfel de fenomene se vor semnala si in celelalte regiuni, indeosebi in Transilvania si zona Carpatilor Orientali, dar pe suprafete mai restranse.

Cod portocaliu de inundatii in Timis, Caras-Severin si Vrancea

Hidrologii au anuntat, luni la pranz, ca instituie codul portocaliu de inundatii pe raurile Barzava si Ramnicu Sarat, care va intra in vigoare marti dimineata, de luni seara urmand sa fie sub cod galben alte cateva rauri din judetele Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Gorj si Mehedinti.

Atat codul portocaliu cat si cel galben sunt valabile, in principiu, pana miercuri la pranz.

Hidrologii se asteapta ca in zonele vizate sa se produca "scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si rauri necadastrate", dar si cresteri de debite si niveluri pe raurile avertizate, care ar urma sa atinga si chiar sa depaseasca atat cotele de atentie cat si pe cele de inundatie.

Avertizarile vizeaza raurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Desnatui, precum si cursul superior si mijlociu al Jiului si cursul inferior al raului Ramnicu Sarat.

"Avand in vedere situatia hidrologica actuala si precipitatiile cu caracter torential prognozate pentru urmatoarele 24 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si rauri necadastrate, cu efect de inundatii locale, si cresteri de niveluri pe rauri", se precizeaza in textul avertizarii emise, luni, de reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

×
Subiecte în articol: vremea azi vremea cod portocaliu cod galben