x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Colecţie de idei deştepte pentru construcţia mobilierului de acasă

Colecţie de idei deştepte pentru construcţia mobilierului de acasă

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    05 Feb 2009   •   00:00

10 CONCEPTE INEDITE, UNELE DINTRE ELE BUNE DE PUS ÎN PRACTICĂ.
Cei mai mari şapte producători mondiali de mobilier sunt USA, Italia, Germania, Japonia, Marea Britanie, Canada şi Franţa. Aceştia produc aproximativ jumătate din mobilierul prezent pe pieţele lumii. Producţia ţărilor recent industrializate, aflate în curs de dezvoltare merge până la, în jur de 35%. În capul listei când vine vorba despre acestea din urmă stau Polonia şi China urmate îndeaproape de India.



Europa reprezintă la acest moment cea mai mare piaţă de mobilă din lume. Valoarea producţiei pentru industria de mobilă a celor 27 de naţiuni din UE plus Elveţia şi Norvegia, a atins în 2007 pragul de 113 bilioane USD. Sunt câteva dintre informaţiile interesante transmise printr-un comunicat de presă remis de biroul de presă al Imm Cologne, prima mare manifestare dedicată sectorului de mobilă, din acest an. Referitor la piesele de mobilier, dar privitor de data asta la particularităţile lor constructive, de la aceaşi sursă am aflat lucruri mai mult decât interesante. Astfel biroul de presă a reuşit să adune laolaltă, într-un material intitulat "Hit Guide", toate produsele spectaculoase, toate ideile deştepte aduse la cunoştinţă publicului larg în cadrul ediţiei din acest an a expoziţiei.

Sunt produse incluse în procesul de producţie cele mai multe dintre ele, aşadar este probabil să "vă întâlniţi" cu ele, după cum sunt prezente pe piaţa de mobilă, de acum încolo. Pentru aceia care urmăresc ca pentru o viitoare amenajare să-şi proiecteze şi să-şi construiască la comandă mobilierul pentru căminul lor, ideile exprimate aici pot foarte bine să reprezinte o sursă de inspiraţie. Nu de alta, dar caracteristicile constructive, estetice şi funcţionale încorporate cu totul şi cu totul aparte.

BUNE DE PUS ÎN PRACTICĂ

Integrarea zonei multimedia în mobila de acasă reprezintă una dintre preocupările producătorilor de mobilă. Aşa au luat naştere produse precum un stativ rotativ pentru televizor sau o canapea pentru zona de living care încorporează aparatura multimedia atât de necesară traiului modern.

Stativul care se roteşte poate să constituie o idee bună de pus în practică. În acest sens vă subliniem faptul că are două componente principale, respectiv panoul pe care sunt fixate televizorul şi un raft din sticlă pentru DVD, plus o structură pe care acest panou este la rândul lui prins. Panoul pentru televizor poate fi construit din lemn, în acest caz esenţa este nuc şi este prins de cealaltă structură (folosită şi pentru stocarea DVD-urilor) pe o tija care-i asigură şi rotaţia completă. O idee haioasă, dar meticuloasă ca şi punere în practică o reprezintă o servantă cu picioare înalte, pe faţa căreia sunt prevăzute numai sertare, particularitatea ce atrage negreşit atenţia, reprezentând-o dimensiunile diferite ale acestora şi feţele sertarelor având esenţe diferite. Descoperiţi şi alte idei în paginile următoare.

Şi textilele pentru casă au avut parte de un tratament surprinzător în termeni creativi. În imagine conceptul propus de Création Baumann, un material textil imprimat digital cu o imagine ce prezintă "o joacă de-a intersectatul" pe orizontală între dungi viu colorate, pe un fond negru.

VEIOZA?
Răspunsul este: nu numai. Amuzantul taburet, pentru că asta este în primul rând, pe numele lui "Optimist", creat de tânărul designer Klaus Hokamp, este prevăzut la interior cu tehnologie LED şi poate fi utilizat atât într-un interior, cât şi în exterior, luminat sau neluminat. Numele produsului "Optimist" este inspirat şi de forma şezutului (trifoi cu patru foi).



ROTAŢIE COMPLETĂ. "Two visions", creaţie a dieCollection, reprezintă o interpretare nouă a stativului pentru televizor. Elementele sale se rotesc pe două axe verticale.



CANAPEAUA MULTIMEDIA. Ideea din spatele acestui produs vine din dorinţa de a integra aparatura multimedia în decorul unui interior. Artanova Horst ne propune un design clasic de canapea ce integrează tehnologie modernă (de la e-mail până la tv) care răspunde cererilor utilizatorilor din zilele noastre. Athena multimedia este primul model de mobilier tapiţat ce permite oricăruia să se ocupe de aplicaţii media dintr-un fotoliu confortabil.

VARIAŢIUNI.
Vă amintiţi cu siguranţă de quilt-uri, de tonul vesel şi cald pe care-l dau unui interior toate acele mici petice diferite, intens colorate cusute împreună într-un model inspirat de creativitatea celui care îl compune. În acelaşi ton, brandul german Schönbuch a construit şi aceste dulapuri cu sertare având dimensiuni diferite şi feţe din esenţe lemnoase diferite.



ASCUNDE PC-UL! i-panel – concept al brandului Voglauer – este în fapt un dulap ce integrează într-o piesă de mobilier care poate fi asortată oricărui spaţiu modern, funcţiunea unei staţii de lucru pentru calculatorul de acasă.

CUBUL MAGIC. Aşa se cheamă această piesă individuală de mobilier creată de brandul Yomei. Ea adună laolaltă trei beneficii într-un singur corp de mobilă. Ceea ce din afară arată a dulap poate să se transforme la interior, la alegere, într-o măsuţă pentru machiat, un bar sau în zonă de birou de acasă, încăpând aici toate accesoriile necesare fiecăruia dintre funcţiuni în parte.



DEJUN/CINĂ PE BALCON. Sit:up, concept propus de brandul Rephorm, reprezintă în fapt o combinaţie între o masă funcţională şi două scaune, având drept destinaţie balcoanele. Poate să se adapteze celor mai mici spaţii. Toate cele trei elemente ale combinaţiei sunt original cuplate unul cu celălalt şi sunt stabilizate cu ajutorul umbrelei integrate ce asigură şi iluminatul pe timp de noapte.


TREI ÎN UNU’. Scaunul multifuncţional "Duo" propus de Heinz Kettler îi familiarizează pe copii cu "arta şezutului" de la o vârstă fragedă. Robust şi uşor de curăţat (după cum o cere destinatarul său special – copilul), poate fi la cerere transformat de la un scaun special pentru cei mai mici (cu şezutul înalt prevăzut şi cu măsuţă de luat masa) până la un scaun obişnuit pentru copii mai mari.

COVOR ŞI PE PERETE! O posibilitate de amenajare la care cu siguranţă nu v-aţi fi aşteptat. Este una dintre conceptele prezentate în recentul catalog Design Edition de celebrul brand de textile Jab Anstoetz. În imagine, una dintre piesele colecţiei, pe numele ei Floi, în fapt o carpetă ce face legătura între podea şi perete.



SERTARE VECHI. În primul rând, vă aducem la cunoştinţă un lucru inedit, respectiv faptul că există un magazin aparte în vecinătatea Berlinului, pe numele lui schubLanden, care se ocupă cu recondiţionarea sertarelor vechi detaşabile. Aşa a luat naştere şi corpul de mobilă din imagine – anume din sertare ale unei vechi maşini de cusut ce au fost readuse la viaţă şi integrate în piesa din imagine.

×
Subiecte în articol: mobila