x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Curse de trap în Ploieşti

Curse de trap în Ploieşti

de Catalin Pruteanu    |    06 Dec 2009   •   00:00
Curse de trap în Ploieşti
Sursa foto: Cătălin Pruteanu/

După o pauză de câţiva ani, cursele de trap au fost reluate la Ploieşti, pe singurul hipodrom de trap din România, disputat acum în instanţă de Primăria municipiului şi de firma care l-a concesionat în urmă cu patru ani.



Hipodromul din Ploieşti a fost înfiinţat în perioada interbelică şi este încă unul dintre simbolurile oraşului înconjurat de rafinării. Însă în ultimii ani ploieştenii n-au mai avut ocazia de a fi spectatori la cursele de trap. Totul a început în 2005, când primăria oraşului a organizat o licitaţie pentru concesionarea hipodromului. A câştigat o firmă italiană de la care autorităţile locale aşteptau, conform contractului, investiţii consistente.

Era vorba de un nou circuit de curse, de un sistem de drenare a apei, de instalarea unui echipament audio, a unei instalaţii tv, a unui echipament fotofinish, de reabilitatea cabinetului sanitar-veterinar, adică investiţii de milioane de euro. După câţiva ani, consiliul local, nemulţumit de întârzierea lucrărilor de modernizare, a aprobat rezilierea contractului de concesiune şi toată povestea s-a mutat în instanţă.

Astfel, a început o lungă perioadă de-a lungul căreia nu s-au mai organizat competiţii. Însă, în timp ce autorităţile locale şi firma concesionară se certau în instanţă, clădirea tribunelor a ajuns o ruină, un cuib uriaş din beton şi moloz pentru câteva păsări curajoase.

Chiar dacă evenimentul de acum două săptămâni n-a avut parte de prea multă publicitate şi chiar dacă a fost vorba de curse la care nu s-au făcut pariuri, câteva zeci de ploieşteni au venit sâmbătă dimineaţa la hipodrom. La parter e deschis un restaurant şi un ospătar a fost de acord să ne ducă până sus, la ultimul nivel al clădirii, de unde putem avea o privire de ansamblu mai bună. Urcuşul nu e uşor, pentru că au dispărut chiar şi balustradele scărilor. Între alergări, pe pista de trap se plimbă câţiva câini plictisiţi.

Devin mai puţin apatici doar atunci când caii şi driverii îşi fac turul de încălzire şi par că-i latră mai mult din simţul datoriei canine decât din convingere. Şi în spatele clădirii, unde se află grajdurile, se mai observă o oarecare activitate, acolo unde încă se mai organizează cursuri de călărie de cai sau ponei.

Câţiva spectatori s-au strâns deja la marginea pistei şi studiază lista cu numele cailor. În prima cursă concurează Bizar, Valul Norilor, Songocu, Nera şi Tubuleţ. Urmează să alerge şi Vedeta, Pamfila, Bebeta, Vraja zilei, Omnia, Vis Dorit, Sofora, Vad, Kintal, Rumoarea, Brid, Arcada, Diaconiţa, Vraja Lirei, Osânda, Sara, Hemata, Onda, Amica II, Voiajora şi Ionic Hanovar. Cei mai mulţi aparţin hergheliilor Ruşeţu din Buzău şi Dor Mărunt din Călăraşi.

"Este singurul hipodrom oficial de trap din ţară", ne-a explicat Viorel Minculete, şeful hergheliei "Dor Mărunt". Minculete spune că şi în următoarele week-end-uri vor fi organizate curse de trap şi că proprietarii de cai sunt primii care aşteaptă reluarea definitivă a competiţiilor pe pista din Ploieşti. "E un pas înainte şi asta ne avantajează pe noi. Ne interesează să participăm, pentru că vrem să scoatem caii la concurs", spune Minculete.

Şi situaţia juridică a hipodromului este, se pare, în curs de clarificare. La scurt timp după cursa din urmă cu două săptămâni, Primăria municipiului Ploieşti a anunţat că la data de 24 noiembrie 2009 Curtea de Apel Ploieşti a respins un recurs înaintat de firma italiană împotriva soluţiei pronunţate de Tribunalul Prahova în dosarul 309/105/2008. Primăria municipiului a câştigat pe fond în acest dosar, iar soluţia instanţei a fost de reziliere a contractului 8979/09.09.2005 încheiat între municipalitate şi firma italiană, aceasta fiind obligată să evacueze hipodromul şi să-l predea primăriei.

×
Subiecte în articol: sport ţi natură