x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Mişcă-te cu măsură!

Mişcă-te cu măsură!

21 Iun 2012   •   21:00
Mişcă-te cu măsură!

Corpul sanatos cu miscare se intretine. Dar miscarea nu trebuie sa fie niciodata in exces, arata cercetari recente realizate de oamenii de stiinta. Asa ca, atunci cand te mai urci pe banda de alergare sau cand instructorul de fitness incearca sa scoata untul din tine, gandeste-te ca, poate, cei care au spus ca "ce-i prea mult strica' poate nu s-au inselat.

Oamenii de stiinta au efectuat o serie de studii pentru a ajunge la concluzia ca, de fapt, organismul uman nu are nevoie de efort fizic in exces pentru a ramane sanatos pana la capatul zilelor.

In cadrul unui studiu realizat de o echipa de experti canadieni au fost cuprinse doua grupuri de voluntari formate din persoane de varste medii si sanatoase, dar fara conditie fizica, si persoane de varste medii si cu afectiuni cardiovasculare. Cercetarea a demarat prin calcularea, pentru fiecare individ din fiecare grup, a nivelului de rezistenta la efort. Acesta a fost masurat cu ajutorul unor exercitii fizice simple – timp de 60 de secunde, subiectii din fiecare grup au pedalat accelerat pe biciclete medicinale, iar in urmatoarele 60 de secunde au efectuat o pedalare usoara, relaxanta. Exercitiile au durat, pentru fiecare persoana in parte, 20 de minute, timp in care cercetatorii au masurat frecventa batailor inimii subiectilor. O prima concluzie i-a uimit pe specialisti – ambele grupuri au inregistrat o imbunatatire a sanatatii fizice dupa aproape o luna de la inceperea studiului; in cazul celor care facea parte din al doilea grup s-a inregistrat chiar o crestere importanta a cantitatii de proteine produse de organism, necesara pentru energia si oxigenul de care are nevoie corpul uman pentru a functiona corect.

×