x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul MOŞ NICOLAE / Sărbătoarea venirii iernii

MOŞ NICOLAE / Sărbătoarea venirii iernii

de Roxana Ioana Ancuta    |    07 Dec 2008   •   00:00
MOŞ NICOLAE / Sărbătoarea venirii iernii

Dulciuri sau jucării? Hăi­nuţe sau cărţi? Câte puţin din fiecare. Dar o nuieluşă? Şi o nuieluşă, dulce, aromată şi viu colorată.



Să fie şi un băţ, dar de zahăr...

Moş Crăciun a fost, de când lumea şi pământul, mai răsfăţat de copii: el s-a bucurat, şi se bucură în continuare, de podoabe, haine speciale, beteală, zăpadă (de cele mai multe ori), poezii, cântece. De ce n-ar avea şi Moş Nicolae parte de toate astea? La urma urmei, este darnic, face surprize plăcute şi umple ghetuţele copiilor cu daruri. Pentru că suntem împotriva discriminării, iată, îi dedicăm şi lui o poezie... "Ce faci, Moş Nicolae? Eşti obosit de-atâta drum, ia loc, aici/ lângă sobiţă copiii dorm/ au pregătit ghetuţele ce-aşteaptă darurile tale/ dar înainte de-a le împărţi cadouri/ hai, să vorbim... mi-e dor" (Elena Toma, www.poezii.biz).

În aşteptarea lui Moş Nicoale, se întâmplă uneori ca micuţii să fie ameninţaţi, în glumă, de părinţi, că s-ar putea să găsească în ghetuţe o nuieluşă de toată frumuseţea, dacă sunt neastâm­păraţi. Dar cine-i mai păcăleşte pe pici, în ziua de azi? Poate că a mers şmecheria într-un an, doi, dar, cu trecerea timpului, prichindeii s-au obişnuit cu farsa pentru că, nu-i aşa, oricât de strâmtorat ar fi cu finanţele, Moş Nicolae are grijă ca bucuria copiilor să rămână vie. Ca să nu mai vorbim de faptul că nuieluşa tradiţională s-a su­­pus şi ea tendinţelor vremurilor şi e tot mai modernă: îmbrăcată în staniol, garnisită cu sclipici, parfumată, zâmbitoare, poate chiar oacheşă (asta în cazul în care ucenicii lui Moş Nicolae îi creează şi un chip) şi, de ce nu, cu jucării agăţate în cârligul ei cârn.  

Sărbătoarea de Sfântul Nicoale marchează, de fapt, venirea iernii, la noi în ţară şi, de asemenea, începutul frumoaselor sărbători pe care toţi creştinii le întâmpină cu drag. În fiecare an, oamenii aş­teaptă ca de ziua lui, Moş Nicolae să-şi scuture barba albă şi să ningă cu fulgi mari şi albi, aducându-le în plus o bucurie copii­lor, în afară de cadourile din cizmuleţe.


Ştiri pe scurt

PENTRU ANGLOFILI / Spune-mi mai multe!
S-a lansat, vineri, în Diverta Ma­ghe­ru, un nou software educaţional de învăţare a limbii engleze "Tell me mo­re" ("Spune-mi mai multe"). Cursul cuprinde 250 de ore de informatii teo­­­retice, 1.200 de exerciţii interactive, 37 de tipuri de
ac­tivităţi, structurate în 6 work-shop-uri: lecţie, cultu­ră, gramatică, vocabular, oral şi scris.

SPERANŢĂ / Eduard aşteaptă să vadă
Eduard Leancă, primul câştigător al emisiunii "Vreau să fiu vedetă" (Antena 1), s-a operat, de curând, la una dintre cele mai cunoscute clinici din Belgia. Acolo, i-a fost făcută o operaţie de îndepărtare a cataractei de la ochiul drept, care ar urma să îi redea vederea. În septembrie, Mamitzu Production a lansat albumul muzical "Edi şi prietenii lui".

WALL-E / Ultimul robot de pe pământ
În curând, se va lansa pe DVD "WALL-E", un aşteptat film de animaţie al anului, o producţie Disney-Pixar simpatică şi o aventură romantică. Programat să cureţe planeta, WALL-E (Ridicător de greutăţi pentru distribuirea deşe­ur­i­lor, din clasa Pământ) compactează gunoiul în cuburi, colecţionează tot felul de mărunţişuri şi îşi împarte singurătatea cu animalul său de companie, gândacul Hal.

×
Subiecte în articol: moş nicolae lumea copiilor moş nicolae