x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul (P):Drama bunurilor comune.

(P):Drama bunurilor comune.

de Costel Popa    |    30 Mai 2011   •   11:52
(P):Drama bunurilor comune.

Ne aflam in Bucuresti, la ora de varf, intr-una din intersectiile aglomerate si blocate ale orasului. Toti participantii au interes comun in traversarea intersectiei, dar au comportamente diferite in gasirea si aplicarea unei solutii.

Logica semaforului este inlocuita de goana dupa intaietate sau de complexul fraierului care respecta regulile. Intersectarea (sic!) acestor doua abordari genereaza, invariabil, paralizii totale sau partiale ale traficului. Aceia dintre noi care au gena de supravietuitor sau de smecher vom reusi sa ne strecuram si sa pornim spre blocarea altor intersectii din oras. Sau, in cel mai fericit caz, spre confruntarea cu alte dileme de acest gen. In astfel de momente de profunda dezumanizare, pare imposibil ca absolut toti actorii blocati in acea intersectie sa isi poata continua traseul fara probleme. Cooperarea si intelegerea reciproca par a fi simple fabulatii.

Intersectia noastra este ceea ce s-ar putea numi un bun comun si de foarte multe ori ne intalnim cu bunuri comune ajunse intr-o situatie tragica. Fie ca este vorba de aerul mai mult sau mai putin curat pe care il respiram la oras, de pasunea din satul bunicului, curatenia lacului de unde pescuim, sau de galeriile romane de la Rosia Montana.

La fel se intampla si cu fondurile europene. Ele reprezinta o oportunitate pentru Romania si se desfasoara mii de proiecte, care ajuta la dezvoltarea economica a tarii. Intrebarea este in ce masura este o dezvoltare sustenabila, in ce masura, grabindu-ne sa le folosim, nu vom aglomera mai tare intersectia dezvoltarii economice, investind nesustenabil - in loc sa construim, de exemplu, piste pentru biciclete. Proiectele pe care le facem astazi cu bani europeni, pot conduce catre un mai mare beneficiu comun sau, din contra, ne blocheaza intr-un tip de dezvoltare care afecteaza mediul, acutizeaza inechitatea sociala sau genereaza coruptia si o guvernare neperformanta. Uneori, diferenta dintre un proiect bun si unul prost, este o idee mai buna, este informatia potrivita sau constientizarea faptului ca fiecare activitate pe care o implementam are un impact asupra celorlalti si asupra mediului inconjurator.

Pentru a raspunde unor astfel de provocari, pentru a raspunde nevoii de cooperare si de comunicare, am initiat Comunitatea pentru dezvoltare durabila, un spatiu de dialog intre beneficiarii de proiecte europene, specialisti in domeniul dezvoltarii durabile, ziaristi interesati, ONG-uri si, nu in ultimul rand, autoritati. Va invitam sa depasim blocajul din intersectia fondurilor europene si sa accesati www.comunitatedurabila.ro.

Nota: Costel Popa este managerul proiectului 'Parteneriat pentru dezvoltare durabila', co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2010 'Investeste in oameni!' initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu ActiveWatch si implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Articol semnat de

×