x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Petre Roman s-a dus în Germania după energie electrică

Petre Roman s-a dus în Germania după energie electrică

de Ilarion Tiu    |    30 Noi 2010   •   20:21

Înainte de a participa la serbările organizate cu prilejul zilei naţionale, Petre Roman s-a aflat într-un turneu în străinătate. După deplasarea în America Latină, primul-ministru a făcut o vizită oficială la Bonn, unde a fost primit de cancelarul Helmuth Kohl.

Întrevederea oficială a fost urmată de o conferinţă de presă, la care a participat doar partea română. Cancelarul Kohl, precum şi ceilalţi oficiali germani care au luat parte la discuţii nu au dorit să răspundă la întrebările reprezentanţilor mass-media. Premierul român a declarat că vizita sa la Bonn nu avea drept scop semnarea unor acorduri, urmărind stabilirea unor contacte la nivel înalt cu partea germană. Cea mai importantă problemă discutată s-a referit la un ajutor nemţesc în domeniul energetic. Ţara noastră fusese afectată în vară de secetă, diminuându-se astfel producţia de curent electric în hidrocentrale, iar pe fondul crizei din Golful Persic ne prisoseau şi hidrocarburile.

O altă problemă importantă care s-a aflat pe agenda discuţiilor s-a referit la soluţionarea cooperării şi schimburilor comerciale dintre România şi fosta RDG. Valoarea tranzacţiilor comerciale dintre cele două ţări foste comuniste era de 1.170 miliarde de ruble în 1989. Dispariţia RDG a provocat blocarea unor linii de producţie în unele fabrici din România, precum şi sistarea importurilor de materii prime. Cancelarul  Kohl i-a promis premierului român că guvernul său va discuta în cel mai scurt timp această problemă, astfel încât unificarea Germaniei să nu producă neplăceri foştilor parteneri economici ai RDG.

La conferinţa de presă, Petre Roman a avut parte şi de câteva subiecte incomode, legate de evenimentele violente din primăvară şi vară. Premierul român a fost asaltat de gazetarii maghiari cu întrebări referitoare la evenimentele de la Târgu-Mureş din martie, fiind rugat să detalieze care era politica Guvernului de la Bucureşti faţă de minoritatea maghiară. Emil Hurezeanu, în calitate de ziarist al Europei libere, a adus în discuţie problema mineriadei din iunie, solicitându-i lui Petre Roman amănunte privind stadiul cercetărilor referitoare la abuzurile autorităţilor din acele zile.

Petre Roman a evitat să intre în detalii, însă a ţinut să-i asigure pe gazetarii prezenţi la conferinţa de presă că Guvernul de la Bucureşti asigura tranziţia spre un stat de drept, liber şi democrat. Primele reforme fuseseră deja iniţiate, a ţinut să precizeze Roman, prin programul de reforme al Guvernului şi declanşarea procesului de privatizare a economiei de stat.

După întâlnirea cu Helmuth Kohl, primul-ministru român s-a deplasat la reşedinţa preşedintelui german, Richard von Weizsäcker. Cei doi demnitari au discutat despre colaborarea României cu ţările Pieţei Comune, dar şi despre unele probleme internaţionale, precum criza din Golf. Petre Roman a avut în program şi o întrevedere de ordin politic, întâlnindu-se cu preşedintele Partidului Social Democrat din Germania, dr Hans Jochen Vogel.

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani