x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Salonul fermierilor

Salonul fermierilor

de Carmen Dragan    |    Florina Grigorie    |    10 Sep 2008   •   00:00

De la 26 pînă la 28 septembrie, în inima Parisului, în Piaţa de vinuri, 50 de producători fermieri sînt bucuroşi să prezinte publicului produsele lor suculente şi uimitoare

De la 26 pînă la 28 septembrie, în inima Parisului, în Piaţa de vinuri, 50 de producători fermieri sînt bucuroşi să prezinte publicului produsele lor suculente şi uimitoare: cîrnaţi de mistreţ sau din carne de vită, vin aromatizat cu diverse plante, foie gras, alviţă cu miere de lucernă etc. Evenimentul poartă denumirea de Salonul fermierilor. Vizitatorii sînt aşteptaţi între orele 10 şi 19, iar intrarea este gratuită pentru toată lumea. (C.D.)

 

Academia culinară

Academia culinară din Doubs organizează cursuri de bucătărie pentru toţi doritorii. Începînd cu data de 13 septembrie, la Atelierul lui Jean François, un bucătar francez renumit, cei care se înscriu vor învăţa să prepare soté cu ciuperci, homar în sos de vin, ragout de languste în sos brun sau desert cu zmeură şi sos de portocală. Cursurile care încep la 20 septembrie au ca tematică Bazele coacerii, cu aplicaţii pe carnea de pui şi peşte. (C.D.)

 

Răvăşitul oilor

Primăria Bran şi ANTREC Braşov organizează în zilele de 27 şi 28 septembrie cea de-a IV-a ediţie a “Festivalului Brînzei şi Pastramei” – “Răvăşitul Oilor”. Iubitorii de natură, sărbători rustice, de brînză şi pastramă sînt invitaţi la serbarea cîmpenească în care se vor putea savura preparatele brănenilor: brînză la cetină, burduf, bulz, pastrame. Pe lîngă atracţiile gastronomice, care-i va îmbia pe turiştii aflaţi, dar şi pe localnici cu preparate care mai de care mai apetisante, la festival vor veni meşteri populari din toată ţara. “Răvăşitul oilor” este de fapt o sărbătoare simbolică ce marchează sfîrşitul anului pastoral. (C.D.)

 

Festivalul vinului

În luna septembrie, Asociaţia Naţională de Turism rural, ecologic şi cultural organizează “Festivalul Tămîioasei”, în localitatea Pietroasa, din judeţul Buzău. La eveniment vor avea loc degustări de vin şi concerte folclorice. Vinul Tămîios de Pietroasa este un vin de calitate superioară, cu gust de miere şi struguri supracopţi, cu aromă discretă împrumutată de la Tămîioasa Românească, aciditate moderată şi un buchet bine armonizat. (C.D.)

 

Tîrgul olarilor

Meşteri populari, reprezentanţi ai celor mai renumite centre de olărit din România, au fost prezenţi în Piaţa Mare din oraşul Sibiu, în perioada 6-7 septembrie. Ulcele, vese, sfeşnice, blide, găinuşe din ceramică, puşculiţe cu noroc, toate au atras privirile celor pasionaţi de arta olăritului. Acest tîrg a ajuns la cea de-a XXXI-a ediţie şi este printre cele mai prestigioase manifestări la nivel naţional, care au ca scop conservarea şi promovarea valorilor artei populare tradiţionale a olăritului. (C.D.)

 

Ospeţie

La Tîrgul Anticarilor, organizat în Bucureşti, l-am cunoscut pe Ion C. Rogojanu, un mare iubitor de artă. El este preşedintele organizaţiei nonguvernamentale “Ospeţia din România – tradiţie şi evoluţie” şi va organiza în zilele de 5 şi 6 septembrie, la Panciu, prima ediţie a evenimentului “Ospeţia Vrînceană Panciu”. Cu această ocazie va avea loc şi o expoziţie de obiecte, produse şi tehnici locale gastronomice cu scopul de a se găti cît mai natural. (F.G.)

 

Tomatina

În jur de 40.000 de persoane au participat la bătălia cu roşii numită “Tomatina”. Evenimentul se desfăşoară de peste 60 de ani, în ultima zi de miercuri a lunii august în localitatea Bunol, situată în regiunea Valencia din Spania. Anul acesta combatanţii (numeroşi turişti asiatici, britanici, americani, germani, francezi şi ruşi) au folosit 120 de tone de roşii foarte coapte. Bătălia a durat timp de o oră, după care localnicii au spălat străzile localităţii care căpătase aspectul unei supe de roşii. (C.D.)

×
Subiecte în articol: septembrie food world