x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Mar 2009   •   00:00

17 martie 2009



TRANSPLANT. Richard Gardner, profesor la Universitatea Oxford, susţine că rinichii sau ficatul de la fetuşii avortaţi ar putea fi transplantaţi persoanelor care au nevoie urgentă pentru a supravieţui. Cercetătorul englez se referă la fetuşii care sunt avortaţi în stadii avansate de evoluţie şi cărora li s-au format organele. El consideră că aceasta ar putea fi o soluţie în contextul lipsei de donatori de organe. Deşi intră în conflict cu membrii comunităţilor religioase, prof. Gardner spune că folosirea organelor fetuşilor avortaţi este o soluţie tranzitorie.

VIN. Alb sau roşu, consumat într-o cantitate mai mică sau mai mare, vinul are acelaşi efect: favorizează apariţia cancerului de sân. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Washigton. Despre alcool se ştie că sporeşte riscul unor boli. Totuşi, cercetătorii consideră că vinul roşu este benefic în cazul bolilor cardiovasculare şi în cancerul de prostată. Iată însă că studiul realizat de cercetătorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center susţine că nu există nici o diferenţă între vinul alb şi roşu, ambele crescând în egală măsură riscul apariţiei cancerului de sân.

BENEFICIU. Cercetătorii de la Universitatea Britanica din Canada au descoperit că o dietă bogată în vitamina C scade riscul de gută la bărbaţi. Guta afectează unul din 200 de bărbăţi. Echipa de cercetători a analizat obiceiurile alimentare a 46.994 de bărbaţi, între anii 1986 şi 2006. Ei au ajuns la concluzia că riscul de a suferi de gută scade cu 45% în cazul celor care consumă zilnic 1.500 de mg de vitamina C, comparativ cu indivizii care au un aport de 250 mg pe zi.

MIGRENE. O zi cu temperaturi ridicate înseamnă un risc crescut de migrene pentru persoanele sensibile. Cercetătorii americani sunt de părere că riscul de migrene creşte cu până la 7,5% pentru fiecare 5 grade Celsius în plus. Studiul, efectuat pe 7.000 de pacienţi, dovedeşte că şi modificările de presiune pot avea un efect similar. Studiul a durat şapte ani şi a constat în monitorizarea pacienţilor unui spital din SUA, care au cerut ajutor sau sfaturi pentru tratarea durerilor de cap. În total, 2.250 de persoane au fost diagnosticate cu migrene şi 4.803 cu alte tipuri de dureri de cap.

ASLAVITAL LIFT INSTANT.
Pentru un ten mereu tânăr, Farmec propune femeilor gama Aslavital Lift Instant, prima gamă cu complexul Gatuline –Argilă, care conţine trei produse destinate reducerii ridurilor: Crema lift ultra-activă, Crema lift intensiv contur pentru ochi şi buze şi Serul tratament antirid. Proprietăţile antirid ale noilor produse au efect imediat, redând prospeţimea şi elasticitatea tenului matur sau uscat.

DESCOPERIRE.
Oamenii de ştiinţă britanici au ajuns la concluzia că stările de furie cresc riscul de deces prin infarct cu 19% în cazul persoanelor sănătoase. Pentru cei care au deja probleme cu inima, riscul de deces ca urmare a unei supărări puternice creşte cu 24%. Cercetătorii au descoperit că riscul este mult mai mare la bărbaţi decât la femei. Specialiştii explică acest aspect prin faptul că bărbaţii sunt mult mai stresaţi. Studiul a fost publicat în Journal of the American College of Cardiology.

OZON.
Persoanele care trăiesc în zonele cu cea mai mare concentraţie de ozon se confruntă cu un risc cu 25-30% mai mare de deces provocat de maladiile pulmonare, comparativ cu oamenii care trăiesc în zonele cu aerul cel mai curat, informează The Telegraph, citând cercetătorii de la Universitatea Berkley din California. 7,7 milioane de persoane mor anual, pe plan mondial din cauza bolilor respiratorii.


SITE-URI

www.iod.ro – Centrul Naţional pentru Eliminarea Tulburărilor prin deficit de iod

www.romedic.ro – ghid medical, informaţii despre analize medicale, sarcină, cabinete medicale

www.nationalfitness.ro – programe personalizate de slăbire, tonifiere, întreţinere şi nutriţie

www.dependenta.ro – site informativ despre alcoolism, dependenţă de droguri, tratamente, sfaturi pentru părinţi despre prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor

www.biochim.ro – Institutul de Biochimie Bucureşti

www.hivability.ro - programe de educaţie medicală continuă, la distanţă, în domeniul HIV-SIDA

www.kineto.ro - informaţii despre recuperarea bolnavilor paraplegici, a celor cu boala Parkinson, cu deviaţii ale coloanei vertebrale


DICŢIONAR

• ANASTOMOZĂ – îmbinare cap la cap, chirurgicală sau spontană, a două vase sangvine, a două viscere cavitare sau a două filete nervoase.

• CONTRACTURĂ – contracţie a unui muşchi al scheletului, spontană, durabilă şi dureroasă, survenind în absenţa oricărei leziuni anatomice.

• DREPANOCITOZĂ – boală ereditară a sângelui, caracterizată printr-o mutaţie a hemoglobinei (hemoglobinopatie), traducându-se printr-o gravă anemie cronică.

• ECTROPION PALPEBRAL – eversiune (întoarcere) a marginii pleoapei, cel mai frecvent al pleoapei inferioare, ceea ce expune conjunctiva (membrana transparentă care tapisează interiorul pleoapelor), în mod normal aflată în contact cu globul ocular.

• GAROU – legătură strânsă în jurul unui membru, al cărei scop este de a întrerupe circulaţia sangvină într-o porţiune a membrului.

Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti 1998

×
Subiecte în articol: riscul cercetătorii info