x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Talent - Scriitoare la numai 13 ani

Talent - Scriitoare la numai 13 ani

de Roxana Ioana Ancuta    |    25 Feb 2007   •   00:00
Talent - Scriitoare la numai 13 ani

"Am visat, intr-o noapte, o poveste. M-am trezit si m-am gandit ca ar trebui sa scriu despre ea. Si am scris." Acesta-i inceputul de scriitoare al Georgianei Musat, Gya - pentru prieteni - buzoianca de 13 ani care-l prefera pe Bacovia si creeaza pe muzica rock.

Povestea pe care-a visat-o anul trecut si care s-a concretizat intr-un roman pentru copii, "Destine incrucisate", a ajuns de cateva zile si pe rafturile librariilor.

"Una dintre cele mai tinere si promitatoare membre ale Centrului National de excelenta al celor mai dotati scolari pentru creatie literara (atat de marginalizata si degenerata in zilele noastre) manifesta, alaturi de ispita generatiei sale de a mima toate nazbatiile si soiurile de moda care ne vin pe calea vazduhului sau a cartilor din Occident, si primele indicii ale unui talent de prozator: imaginatie, spontaneitate, verva, inventivitate lexicala, transfuzii amuzante de absurd si ludic in dialog si comentarii", spunea despre tanara scriitoare prof. dr. Tudor Opris, directorul Centrului National de excelenta literara.

IUBESTE POEZIA, II PLACE BACOVIA. Si daca "Destine incrucisate" a fost primul pas spre scriitura al Georgianei, acum, ea este fascinata de poezie.

Are deja 40 de poeme, acestea urmand sa fie publicate in mai putin de trei luni. "Nu am o tema anume pentru poeziile mele, sunt complexe, la fel ca literatura din zilele de astazi, fara rima, pline de metafora. De obicei le scriu noaptea, dupa ora 23:00. Atunci… am inspiratie mai multa. Imi place foarte mult Bacovia. Imi place tonalitatea lui trista. Ma inspira. Imi place cum descrie natura…" Starile sufletesti pe care le traieste Gya le transpune personajelor din poezia sa….vantul, ploaia, fulgerul… "Imi place sa comunic cu natura si incerc sa descriu asta in poeziile mele. Imi place vantul… il asemuiesc cu o persoana nervoasa care se exteriorizeaza ca si cum ar avea o stare. Atunci, totul in jurul lui capata un caracter mai nervos. Intotdeauna, in poeziile pe care le scriu, muzica este cea care ma inspira. De obicei ascult rock… E un gen care mi se pare ca transmite un mesaj puternic. Iar starea care se imprima asupra mea o aduc, mai apoi, in poeziile mele."
"Metamorfoza" este cea mai lunga poezie a Georgianei. Are 30 de strofe…

INCERCARI SI TRANSFORMARI. "Mi-am imaginat ca si cum m-as transforma dintr-o omida intr-un fluture. Si mi-am imaginat zbuciumul creat de schimbarea aceea. Dupa tot acest interval de timp, al transformarii, incercam sa inteleg ce se intampla in jurul meu. Asta incerc sa fac si in realitate… Sa inteleg ce se petrece in jurul meu. Desi am o varsta destul de mica, incerc si vreau sa descopar totul legat de viata."

"Cernut-au norii zambetele false/ Alunga si cantul din calea noastra/ Nu spune nimic. Doar cerul vorbeste;/ E-un inger timid cu aripile de matasa…/ C-un zambet te iarta, zambeste si plange/ Iar ploaia se duce, se pleaca in glasuri adanci. Norii fugari isi impletesc povestea vailor (…)"
Georgiana Musat
versuri din poezia "Ora exacta"
"Merg cu picioarele invers, desculta/ Ma-ntorc, ma-nvart in cerc, realizez mirata/ Ca viata se repeta, un unghi din semiplan/ Vreau sa revin, dar clipa se opreste in perete. Timpul e strengar, un mic poet mirific/ O fraza deslusita in necuvintele sfarsite/ Nu stiu sa ma invart in jurul sau/ Caci ma pacaleste, cu un zambet amortit. De fapt, el niciodata nu-ti zambeste/ Sta drept, ca in militarie/ Si iti incurca totul, ba chiar si picioarele/ Cum am ramas eu invers, in regres…"
Georgiana Musat
versuri din poezia "Romanticul timp"

×
Subiecte în articol: lumea copiilor