În perioada 12-16 octombrie s-a desfăşurat prima etapă de pregătire din cadrul ediţiei din acest an a Trofeului Someleriei.
A doua etapă va avea loc în perioada 20-23 octombrie la Azuga. Semifinala se va desfăşura la data de 6 noiembrie, tot la Azuga, iar finala la 7 noiembrie, în Bucureşti. Tematica sezonului de pregătire cuprinde informaţii despre lumea viei şi a vinului, despre producţia viticolă, reguli de servire şi asocierea băuturilor, precum şi degustarea vinului spumant. (C.D.)
Sărbătoarea Ardeiului
Localitatea Espelette, din Franţa, este gazda Sărbătorii Ardeiului, în perioada 25-26 octombrie. Începând cu anul 1968, sărbătoarea a devenit un rit cu dată fixă: a treia duminică din octombrie. Ideea a pornit de la faptul că în Espelette se cultivă foarte mulţi ardei. La eveniment, sătenii organizează mese cu preparate specifice zonei, în care se folosesc ardeii. Dacă la prima ediţie au participat 300 de persoane, la actuala ediţie sunt aşteptaţi peste 20.000. (C.D.)
Invitaţie la Târgul Hoventa din Budapesta
În perioada 14-17 octombrie, în Pavilionul A din cadrul
Complexului Expoziţional Hungexpo, din Budapesta, a avut loc cea de-a XXVII-a
ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Industrie Ospitalieră şi Tehnică de
Restauraţie HOVENTA. Vizitatorii, printre care s-au aflat şi specialişti din
domeniu, au putut achiziţiona o gamă largă de utilaje, echipamente şi materiale
prezentate la cea mai mare expoziţie de comerţ intern, catering, alimentaţie
publică şi industrie hotelieră.
Scopul acestui eveniment a fost acela de a oferi specialiştilor
posibilitatea de a se întâlni. (C.D.)
Europa Rurală sub Reflectoarele din Bucureşti
Între 30 septembrie şi 4 octombrie, la Clubul Ţăranului, din cadrul Muzeului Ţăranului Român, s-a derulat proiectul “Săptămâna Hanurilor din Europa”. Evenimentul făcut o punte de legătură culinară, turistică şi culturală. S-au degustat produse gastronomice italieneşti de tip bio, precum brânzeturi, mezeluri, prăjiturele, uleiuri de măsline şi vinuri, pregătite după reţete tradiţionale. (F.G.)
Festivalul Dumas
În zilele de 18 şi 19 octombrie, în localitatea Villers Cotterêts, din Franţa, a avut loc cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Dumas, organizat de Asociaţia “Timp liber. Cultură. Gastronomie”. La eveniment s-a deschis un salon de produse de toamnă şi au avut loc cursuri de gastronomie, concursuri culinare, degustări şi expoziţii gastronomice, toate sub semnul operelor lui Alexandru Dumas. Restaurantele din zonă au vândut preparate specifice. Vizitatorii au putut afla noi reţete care se pot prepara toamna. (C.D.)
Premiu pentru ospitalitate
La 6 octombrie, la Hotelul Radison SAS din Bucureşti a fost decernat premiul “Best Initiative in Hospitality Education”. Câştigătorul a fost Răzvan E. Pîrjol, director general THR Consulting Group. Evenimentul a avut loc cu ocazia ceremoniei de închidere a Conferinţei Internaţionale Hospitality Trends Bucharest 2008, organizată de către Trend Hospitality şi prestigioasa École Hotelière de Lausanne, din Elveţia. (C.D.)
Sărbătoarea Cartofului
În localitatea Craponne sur Arzon, din Franţa, la 28 octombrie va avea loc cea de-a şaptea ediţie a Sărbătorii Cartofului. Evenimentul este organizat de Asociaţia Trifola. Bucătarii din regiune vor face pentru public demonstraţii culinare ale diverselor mâncăruri ce se prepară în zonă şi au ca ingredient principal cartoful. De asemenea, vor avea loc degustări ale produselor. (C.D.)