Jurnalul.ro Timp liber Casa 12 cele mai bune plante tolerante la secetă pentru grădina ta

12 cele mai bune plante tolerante la secetă pentru grădina ta

de Anastasia Paul    |   

După seceta lungă de anul trecut, urmată de o iarnă umedă și rece, suntem cu toții în alertă la schimbarea climatului de grădinărit, pe măsură ce intrăm în noul sezon de vegetație. Piatra de temelie a unei grădini îngrijite este alegerea plantelor și a locului potrivit. Este vital să înțelegem nevoile grădinilor noastre pentru a face față unei alte veri uscate și caniculare. 

Atunci când alegi plante tolerante la secetă, este tentant să te îndrepți direct către flora din Marea Mediterană, Africa de Sud și Australia, care oferă o varietate minunată de plante care iubesc vremea caldă și uscată. Dar, deși multe dintre acestea sunt foarte tolerante la secetă, se descurcă mai puțin bine cu rădăcinile blocate în solul umed și rece din timpul iernii, potrivit housebeautiful.com.

Trebuie astfel alese plantele potrivite pentru clima pentru locul în care trăim, ceea ce înseamnă o privire atentă asupra locurilor de soare și umbră din grădină și a tipului de sol. Trebuie luate în considerare și resursele disponibile, irigarea lui ori efectele iernilor reci. 

Un bun drenaj este esențial pentru a permite plantelor să dezvolte rădăcini puternice și sănătoase și să facă față oricăror condiții meteorologice grele care se ivesc. Adaugă nisip și materie organică atunci când plantezi și mulci! Acest lucru te va ajuta la menținerea umidității în timpul verii și la protejarea rădăcinilor de îngheț în timpul iernii.

De asemenea, merită să-ți faci temele. Vizitează grădina botanică locală și verifică ce plante se descurcă bine, acestea îți vor oferi indicii cu privire la plantele potrivite. 

Nu uita să atunci când plantezi prima oară plantele, va trebui să le uzi până când devin suficient de rezistente. 

Iată 12 plante rezistente la secetă, ideale pentru grădina ta:

1 Lavandă
Dacă ești în căutarea unei plante clasice care să se reziste în condiții de secetă, levănțica oferă o mulțime de opțiuni pentru borduri și recipiente. Poți forma un gard viu sau o poți pune într-un ghiveci. 

Lavanda adaugă culoare, miros, oferă nectar pentru albine și ține moliile departe. Ornamentală și utilă, s-ar putea să o folosești și  la gătit, uscată sau tăind florile. Adaugă nisip pentru un drenaj bun și udă-i rădăcinile până când devine stabilă. 

2 Euforbie
Acestea sunt plante dure care se adaptează mai multor soiuri diferite pentru a se potrivi diferitelor combinații de plantare. Florile verzi de primăvară sunt potrivite împreună cu altele. Se va descurca bine la umbra uscată și oferă o bună opțiune de acoperire a solului veșnic verde. Unele soiuri au culoare verde agrintiu, se târăsc pe pământ și rezistă la secetă. Poate fi plantată în pietriș ori în ghivece, unde se revarsă peste margini. Atunci când tai florile ofilite, ai grijă că seva lăptoasă irită pielea. 

3 Maci
Macii pur și simplu bucură inima. Se descurcă bine în condiții uscate și sunt ușor de cultivat. Odată ce i-ai semănat, poți salva sămânța sau le poți lăsa să se auto-sămânțeze în mod durabil pentru anul viitor.

Există mai multe tipuri de mac, dintre care majoritatea sunt anuale, în afară de Papaver orientale, care este peren. Au culori de la roz închis la violet de opiu. Arată bine împrăștiați prin grădină, nu au nevoie de  întreținere specială, cu condiția să crească în plin soare și într-un sol puternic drenat.

4 Eringium
Acești membri ai familiei de ciulin sunt plante mari, sustenabile și înțelepte care nu au nevoie de apă, prosperă în soluri bine drenate și pietroase, în plin soare. Florile albastre adaugă structură și textură plantării de vară și arată bine în plantațiile de luncă, în stil de prerie, alături de ierburi ornamentale.

Au o durată de viață care depășește cu mult momentul timpul lor de înflorire. Capetele de flori de ciulin continuă să arate bine și iarna, așa că sunt o plantă de tranziție eficientă pentru marginile grădinii pe măsură ce anotimpurile se schimbă. Fac flori și în interior. Se mai numesc iluș de mare deoarece sunt potrivite pentru grădinile de coastă. Există circa 250 de specii, de diferite dimensiuni. 

5 Verbena
Odată stabilite în condiții uscate, bine drenate și însorite, verbenele rezistente, perene, pot fi lăsate aproape singure și nu vor necesita multă udare. Dacă au un punct de sprijin în grădina ta, vor rămâne mult timp. 

Tipurile înalte și aerisite, precum populara Verbena bonariensis se descurcă bine în timpul secetei. Florile lor sunt mici și violet. Înfloresc de la sfârșitul verii spre toamnă. 

Folosiți-le pentru a planta în spate sau prin chenarele de flori în stil natural, cu echinacee și rudbeckias, de exemplu, și bucurați-vă de zumzetul florilor mici violet la sfârșitul verii. Încearcă soiul mai compact „Lollipop” în ghiveci. Taie-le primăvara, deoarece capetele de semințe de iarnă sunt adesea mâncate de păsări.

6 Cimbru
Cimbrul nu este doar un element esențial în grădina de plante medicinale, ci este polenizator și o plantă prietenoasă cu seceta. Soiurile compacte, veșnic verzi de cimbru târâtor, cum ar fi Thymus minimus, sunt deosebit de bune pentru a margini poteci. Nu contează dacă calci pe ele, deoarece își revin cu ușurință, în timp ce frunzele își eliberează parfumul minunat atunci când sunt zdrobite. Există multe soiuri din care să alegi, cu frunziș care variază de la auriu la gri fumuriu la verde închis, cu flori albe sau roz, iubite de albine. 

7 Artemisia

Pelinul este o plantă cu frunziș texturat minunat care funcționează ca folie pentru alte plante perene și anuale de vară în toate culorile. Este potrivit pentru a alcătui borduri sau containere. Cu frunze filigranate de culoare gri argintiu, ușor aromat, este perfect adaptat la plin soare și puțină apă.

Este grațios și fermecător, deși florile sunt mici și nesemnificative, așa că este potrivit pentru frunziș, umplând golurile și adăugând contrast în grădina ta. Soiurile clasice sunt „Powis Castle” și „Valerie Finnis”, care trebuie tăiate toamna, sau „Silver Queen” cu frunze semi-vesnic verzi.

8 Suculente
Este tentant să credem că grădinăritul cu pietriș în stil deșert este singura cale pentru o toleranță reală la secetă. Și plantele suculente sunt potrivite pentru vreme caldă, grădinărit uscat și udare minimă și le poți folosi în multe moduri diferite. Sempervivums sunt perfecte pentru ghivece și arată grozav atât în vase clasice de teracotă dar și în cele reciclate. Sunt bune pentru grădinile urbane adăpostite, care le vor oferi o oarecare protecție peste iarnă.

9 Eucalipt
Originar din Australia, eucaliptul face față celor mai dure condiții de căldură, secetă și incendiu, deși mulți nu prosperă în iernile europene reci. Cu toate acestea, există multe de soiuri care vor crește, iar frunzișul albastru-argintiu și veșnic verde le face toleranți la secetă.

Speciile cu scoarță mai palidă, cum ar fi guma de zăpadă, Eucalyptus niphophila, au un strat suplimentar. Cresc rapid și sunt astfel potriviți pentru grădini mai mari. Pot fi și tăiate pentru a forma tufișuri.

10 Păducel
Este întotdeauna o idee bună să apelei la plantele native. Acestea sunt mai susceptibile de a fi adaptabile la condițiile climatice în schimbare. Îl poți observa crescând sălbatic în condiții destul de extreme. În grădină crește sub forma unui copac mic, are flori fumoase, albe.  Sunt mai multe soiuri. Majoritatea sunt tolerante la secetă. Cel mai bine este să plantezi copaci toamna, astfel încât aceștia să poată stabili un sistem puternic de rădăcină peste iarnă.

11 Tisa
Este o alegere tradițională pentru gard viu și grădinile formale, dar este potrivit și în grădina tolerantă la secetă. Este vesnic verde, foarte dur, bine adaptat pentru conservarea apei și pentru a face față capricilor schimbărilor climatice. Există multe exemplare de tisă care au sute de ani, așa că sunt adevărați supraviețuitori. De asemenea, se descurcă bine cu tăierea, așa că dacă ai moștenit un gard viu de tisă în grădină, nu-ți fie teamă să îl tai la înălțimea, forma și dimensiunea dorite. Se potrivește cel mai bine grădinilor mai mari. 

12 Căpșun
Arbutus unedo este un copac mic, tolerant la secetă, care prosperă în plin soare, cu puțin adăpost, deci este o alegere excelentă pentru grădinile urbane. Crește încet, ajungând la circa 3 metri în 10 ani. Nu-i plac temperaturile extrem de scăzute. Cu toate acestea, își va păstra frunzișul veșnic verde și cea mai frumoasă scoarță de culoarea scorțișoară. Are flori albe care se transformă în fructe neobișnuite, asemănătoare căpșunelor dar nu au gust bun!

Subiecte în articol: plante seceta grădina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri