Jurnalul.ro Timp liber Relatii 2 semne că ești un părinte inteligent emoțional

2 semne că ești un părinte inteligent emoțional

de Redacția Jurnalul    |   

Părintele are nevoie de un amestec de răbdare, perspicacitate și conștientizare emoțională pentru a crea cel mai încurajator mediu pentru copii. Părinții inteligenți emoțional nu sunt doar conștienți de propriile emoții, ci și pricepuți să recunoască și să răspundă la emoțiile copiilor lor.

Capacitatea unui părinte de a-și regla emoțiile este esențială pentru bunăstarea copilului lor. O analiză publicată în Psychological Reports, în luna iunie 2024, arată că două trăsături de personalitate, în special, sporesc capacitatea de a autreglare și de a crea familie echilibrată.

Iată două trăsături de personalitate pe care le arată un părinte inteligent emoțional, potrivit studiului:

1. Conștiință
Conștiința se referă la capacitatea unui individ de a fi organizat, responsabil și orientat spre obiective. Pentru părinți, a fi conștiincioși înseamnă că sunt atenți la nevoile copiilor lor și stabilesc rutine care să promoveze securitatea și consecvența acasă.

Părinții foarte conștiincioși sunt deliberați în acțiunile lor și sunt atenți la modul în care comportamentul lor afectează bunăstarea emoțională a copiilor lor. De exemplu, își vor face timp să reflecteze asupra modului în care diferitele strategii parentale afectează creșterea emoțională a copilului lor. De asemenea, este mai probabil să își stabilească așteptări realiste pentru copiii lor și să ofere sprijinul necesar pentru a-i ajuta să îndeplinească aceste așteptări.

„O mai bună reglare parentală s-ar putea manifesta în preferința pentru ordine și structură, etica în muncă și angajamentul față de obiective, care sunt diferitele fațete ale conștiinciozității. Când oamenii conștiincioși devin părinți, ei se vor dedica rolului parental și se vor strădui să obțină ordine și structură pentru copiii lor, rezultând în practici parentale adaptative”, arată cercetătorii.

Părinții conștienți sunt, de asemenea, proactivi în abordarea provocărilor potențiale înainte ca acestea să devină probleme semnificative. Atunci când copiii se confruntă cu dificultăți, părinții conștiincioși îi ajută să facă față acestor provocări cu răbdare și înțelegere, mai degrabă decât să reacționeze impulsiv. Această abordare atentă asigură că cei mici învață cum să gestioneze emoțiile în mod constructiv.

Astfel de părinți tind să acorde prioritate bunăstării pe termen lung a copiilor lor, comparativ soluțiile pe termen scurt. Aceasta înseamnă că este mai probabil să se angajeze în activități care promovează inteligența emoțională la copiii lor, cum ar fi comunicarea deschisă, ascultarea activă și validarea emoțională.

2. Amabilitatea
Amabilitatea se manifestă prin căldură, bunătate și o natură cooperantă. Părinții agreabili tind să fie empatici și plini de compasiune, ceea ce le permite să se conecteze emoțional cu copiii lor. Acest lucru îi ajută, de asemenea, să se simtă iubiți, înțeleși și apreciați.

Un părinte agreabil este priceput să recunoască emoțiile copiilor lor și să le răspundă într-un mod încurajator. Este mai probabil să se angajeze într-o ascultare empatică, unde caută cu adevărat să înțeleagă perspectiva copilului lor fără a judeca. Acest lucru îi încurajează pe copii să se simtă confortabil în exprimarea emoțiilor, știind că vor fi întâmpinați mai degrabă cu înțelegere decât cu critici.

Amabilitatea joacă, de asemenea, un rol crucial în rezolvarea conflictelor. Atunci când apar dezacorduri, părinții sunt susținători, menținând în același timp reguli și disciplina clare, îndrumându-și copiii și respectându-și emoțiile fără a fi prea permisivi sau prrea restrictivi.

Acest lucru contrastează cu abordările mai agresive sau de confruntare care pot escalada conflictele și pot deteriora relațiile părinte-copil. Prin modelarea rezolvării pașnice și empatice a conflictelor, acești părinți își învață copiii cum să gestioneze dezacordurile în mod sănătos. Astfel de părinți tind, de asemenea, să fie mai răbdători și mai iertători, ceea ce ajută la menținerea unor legături emoționale puternice cu copiii lor.

„Părinții care au niveluri scăzute de agreabilitate raportează practici mai neregulate, dure și prea reactive (de exemplu, țipete) și sunt mai insensibili, pasivi și retras=și din punct de vedere comportamental”, explică cercetătorii.

Copiii învață să oglindească comportamentele pe care le observă la părinți, iar atunci când își văd părinții apropiindu-se de lume cu bunătate și empatie, este mai probabil să adopte ei înșiși aceste trăsături.

Întruchipând trăsăturile conștiinciozității și agreabilității, părinții pregătesc scena pentru copiii, astfel încât ei să poată naviga prin propriile emoții și relații cu încredere. Astfel de părinți tind, de asemenea, să se bucure de conexiuni mai profunde și mai împlinite cu copiii lor. Inteligența lor emoțională devine un dar pe tot parcursul vieții, îmbogățindu-le propriile vieți și modelând în mod pozitiv viața celor pe care îi iubesc, potrivit psychologytoday.com.

Subiecte în articol: relaţii parinti copii inteligent emotional
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri