Jurnalul.ro Timp liber 32 de motive pentru care câinii sunt mai buni decât pisicile

32 de motive pentru care câinii sunt mai buni decât pisicile

de Andreea Tiron    |   

Este o dezbatere nesfărșită între iubitorii de câini și pisici, întrebarea supremă între proprietarii de animale de companie – care este cel mai bun pet, o pisică sau un câine?

Ei bine, potrivit petsradar.com, există 32 de motive pentru care câinii sunt mai buni decât pisicile.

Cele două specii sunt cele mai comune animale de companie și fiecare parte se poate certa veșnic despre cine merită să ocupe locul I în top. Pisicile sunt mai independente, câinii sunt mai loiali; pisicile sunt mai curate, câinii sunt mai distractivi. Și cearta continuă...

Pentru cei care prețuiesc un tovarăș credincios care oferă o privire iubitoare, o îmbrățișare pufoasă și, cel mai bine, o coadă care se mișcă veșnic bucuroasă, câinii sunt răspunsul. Un protector, parte a familiei și cel mai bun prieten al omului. Iată câteva dintre motivele pentru care câinii sunt mai buni decât pisicile (iubitori de pisici, uitați-vă în altă parte acum).

1. Cel mai bun prieten al omului

Câinii sunt însoțitori fideli, întotdeauna. Pisicile sunt prietenele tale atunci când vor să fie. Câinii au fost domesticiți de aproximativ 30.000 de ani și există un element de codependență între noi și ei, de unde și expresia „cel mai bun prieten al omului”. Pisicile – care au fost domesticite mult mai recent – ​​se simt perfect și fără noi.

2. Câinii ne țin în formă

Câinii au nevoie de exerciții zilnice. Indiferent dacă aveți o rasă foarte activă, cum ar fi un Springer Spaniel, sau una mai sedentară, cum ar fi un Bulldog francez, va trebui să faceți un anumit număr de pași în fiecare zi. Unii câini pot alerga ore întregi, lângă o bicicletă sau afară cu călăreți; alții sunt fericiți de o plimbare ușoară în parc, dar oricum te scot din casă.

3. Varietatea câinilor

Există, desigur, diferite rase de pisici, dar chiar și diferențele de mărime de la mica Singapura la masiva Maine Coon, nu se compară cu Chihuaha și Great Dane. Și pisicile au aproape aceeași formă. Câinii au atât de multă varietate în trăsăturile lor, de la urechi ascuțite sau de liliac până la cele lungi căzute; cozile pufoase până la cele subțiri; nasuri lungi până la boturile brahicefalice.

Aproximativ 200 de rase canine sunt recunoscute de American Kennel Club, în ​​timp ce Asociația Internațională a Pisicilor înregistrează doar 73.

4. Câini ghid

Trebuie să spunem mai multe? Câinii oferă orbilor libertatea de a-și desfășura viața de zi cu zi. Își pot ghida proprietarii în linii drepte, se pot opri la borduri, semafoare, scări și îi pot ajuta să navigheze în medii necunoscute. Această mobilitate poate duce la o mai mare independență.

5. Gardianul și protectorul tău

O pisică se va proteja cu un șuierat și un mârâit (și fugind), dar dacă vrei un bodyguard, alege un câine. Indiferent dacă sunt un spaniel soppy, un terrier mic sau un rottweiler îndesat, își vor apăra stăpânul ca și cum viața lor depinde de asta. Pisicile vor avea grijă pur și simplu de ele însele.

Câinii își protejează instinctiv casa – teritoriul lor – și pot alunga intrușii pur și simplu cu un lătrat sau un mârâit. Și, uneori, cel mai mic câine are cel mai puternic lătrat. Gândește-te la ei ca la un sistem de alarmă încorporat în casa ta.

Unele dintre cele mai bune rase de câini de pază sunt folosite în multe roluri de securitate, atât în ​​domeniul militar, cât și în domeniul protecției private.

6. Un tovarăș mereu dornic de joacă

Pisicile tind să se plictisească de joacă. Te vor tolera, părând că se bucură pentru o vreme, dar apoi își întorc coada și te lasă baltă.

Câinii, pe de altă parte, adoră să se joace. Se vor juca toată ziua, iar jocurile interactive sunt preferatele lor.

7. Câinii miros necazuri

Câinii au un simț al mirosului atât de puternic și își dedică o mare parte din puterea mentală interpretării a ceea ce inhalează prin nas. Odată cu antrenamentul, ei devin adepți să adulmece problemele, fie că este vorba de droguri, explozivi sau de la locurile de dezastru. Pisicile au și ele milioane de receptori senzoriali în cavitatea lor nazală, dar nu le vedeți rezolvând crime. Pisicile lasă munca grea în seama câinilor.

8. Câinii pot fi dresați

Pisicile pot fi antrenate, cu ceva motivație alimentară, să facă niște trucuri, dar numai în condițiile lor și se plictisesc repede.

Câinii, pe de altă parte, par să se bucure de antrenament, de provocare, de recompensa și de satisfacția de a-și mulțumi stăpânul. Ei sunt mândri că fac o treabă bună. Mai mult, ei se dezvoltă cu exerciții și stimulare mentală, iar antrenamentul îi ajută.

9. Baia lor este afară

O tavă pentru așternut este de fapt o toaletă deschisă – și o pisică ordonată o va folosi, în timp ce noi, iubitorii de câini, suntem încântați că animalele noastre de companie își fac treaba afară.

10. Câinii îți sporesc abilitățile de relaționare

Mai multe studii au arătat că câinii îți îmbunătățesc șansele de a găsi un partener. Deținerea unui câine îi face pe oameni să pară mai responsabili și mai empatici, în timp ce femeile sunt mai predispuse să dea like la bărbații cu câini pe site-uri de întâlniri decât la cei fără.

11. Câinii îți îmbunătățesc viața socială

Știm că animalele de companie de orice fel îi ajută pe oamenii care suferă de singurătate, dar câinii depășesc doar propria lor prezență reconfortantă. Ei sunt, de asemenea, un catalizator pentru interacțiunile sociale umane. Plimbarea cu un câine în lesă duce la conversații spontane, în special cu străinii și este de la sine înțeles că nu îți iei pisica la plimbare prin parc.

12. Câinii sunt salvatori de convulsii

Fie că este vorba de un al șaselea simț sau de o abilitate înnăscută de a detecta anumite comportamente, anumiți câini pot fi dresați să alerteze membrii familiei atunci când cineva suferă sau este pe cale să sufere o criză (chiar cu câteva ore înainte). De asemenea, ei pot sta lângă persoană în timp ce au convulsii pentru a oferi confort și protecție.

Ei vor lătra pentru a atrage atenția, iar câinii bine dresați pot folosi chiar și un buton pentru a apela serviciile de urgență. O pisică poate avea intuiție, dar probabil s-ar îndepărta de situația incomodă.

13. Loialitate autentică

O pisică „te iubește” în anumite momente, dar un câine rămâne neobosit de loial stăpânului său toată ziua, în fiecare zi pentru întreaga sa viață. Pisicile tind să fie îndrăgostite de oricine furnizează hrană, indiferent dacă acesta este vecinul sau tu, stăpânul lui de o viață.

Câinii, fiind animale de haită, au instinctul de a-și proteja oamenii și de obicei formează legături puternice. De asemenea, sunt capabili de empatie - dacă plângi în fața câinelui tău, vei ști cât de mult le pasă.

14. Energie fără limite

Pisicile, în special cele tinere, pot avea o perioadă foarte scurtă de alergări spontane în jurul casei, dar nimic nu poate egala entuziasmul unui câine. Nivelurile lor de energie sunt revigorante . Între timp, pisica va zvâcni câteva minute, apoi va reveni la culcare.

15. Câinii pot face sport

Câinii adoră să-și arate abilitățile atletice. Și acest lucru poate fi canalizat în sporturi. Câinii iubesc flyballul, agilitatea, crosul, tragerea cu sania și multe alte sporturi canine care le permit să-și arate abilitățile, inclusiv în fața unui public. Pisicile preferă să se ghemuiască lângă foc.

16. Eroi

Există nenumărate exemple în știri despre câinii care salvează vieți. Fie că este vorba despre un efort de căutare și salvare după un cutremur sau un dezastru cu bombă, să scoată schiorii din avalanșe sau pur și simplu să tragă un semnal de alarmă în casă că a început un incendiu, câinii au fost salvatori în numeroase tragedii.

17. Pregătirea pentru o familie

Filmul Marley & Me exemplifica rolul pe care un câine îl poate juca în pregătirea pentru o familie. Multe cupluri dobândesc un câine înainte de a avea copii, deoarece abilitățile pe care le înveți în îngrijirea unui câine – precum răbdarea și consecvența – sunt calități esențiale pentru părinți. Practicarea cu un câine vă oferă abilități transferabile.

Pisicile, fiind creaturi mai solitare și independente, nu necesită același nivel de îngrijire, consecvență, antrenament, management al timpului și răbdare.

18. Mai bine pentru alergii

Oamenii pot fi alergici la pisici, câini sau ambele. Există anumite rase de câini care sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții alergice. Conform Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie, pisicile sunt de două ori mai susceptibile de a provoca alergii decât câinii. Alergia este declanșată de o proteină din pielea pisicii.

19. Te așteaptă cu drag să te întorci

Câinii te vor întâmpina ori de câte ori te întorci acasă – fie că este vorba de o excursie de 30 de minute la cumpărături sau de o vacanță de o săptămână – ca un iubit de mult pierdut. O pisică abia va ridica o sprânceană; au observat măcar că ai plecat?

20. Mare afecțiune

Desigur, să fii sărit și lins nu este pentru toată lumea, dar dacă îți dorești o afecțiune deplină, atunci este un câine cel pe care îl dorești și nu o pisică. Pisicile pot toarce câteva minute când sunt mulțumite de prezența ta – dar pot toarce și fără tine.

21. „Cadouri” mai bune

Modul prin care își arată dragostea o pisică este să-și aducă cea mai recentă pradă, cum ar fi un șoarece mort sau o pasăre, ca trofeu în patul tău. Acest lucru este respingător pentru cei dintre noi cărora nu le plac cadavrele – drept să spunem, o majoritate a populației.

Majoritatea câinilor este mai probabil să-ți aducă veverița lor de jucărie decât una vie și speră că te vei juca cu ei.

22. Datul din coadă

Cu un câine, o coadă mișcătoare nu poate însemna decât un singur lucru - fericire. Și ce încântare este să vezi bucuria pe care o are câinele tău doar fiind cu tine. O pisică își poate mișca coada, dar nu oricine poate ghici ce înseamnă. Este enervată, rănită sau arată afecțiune. Comportamentul felin este un limbaj sofisticat.

23. Hormonul iubirii

Studiile arată că atunci când câinii și oamenii interacționează unul cu celălalt în mod pozitiv (mângâieri, îmbrățișări), ambii au o creștere a oxitocinei, „hormonul iubirii”. Este un mecanism chimic similar în legătura dintre o mamă și copilul ei și arată o legătură profundă de dragoste și încredere.

Dimpotrivă, pisicile, care în sălbăticie nu trebuie să facă parte dintr-o haită în același mod ca și câinii, nu prezintă această creștere a oxitocinei - pur și simplu nu sunt creaturi îmbrățișabile!

24. Câini de terapie

Desigur, pisicile sunt, de asemenea, folosite pentru terapie, dar câinii sunt animalele de companie preferate pentru acest tip de servicii. Câinii sunt, în general, mai puțin stresați dacă își părăsesc propria casă și tind să fie mai primitori cu străinii, în special acei câini dresați pentru terapie.

Există dovezi ale capacității câinilor de a transforma viața oamenilor și de a reduce ratele de sinucidere, în special în rândul veteranilor. Organizații precum Service Dogs UK folosesc câini pentru a ajuta oamenii să depășească probleme precum tulburarea de stres post-traumatic, sentimentele de izolare și depresie și să-și recapete sensul scopului.

25. Câinii te fac să râzi mai mult

Un studiu realizat de Institutul pentru Animale și Societate a arătat că proprietarii de câini râd mai mult decât cei de pisici – deși oamenii care le dețin pe ambele, și cei care nu dețin niciunul, au râs, de asemenea, mai mult în situațiile spontane.

26. Rolul câinilor în război

Câinii au jucat un rol vital în războaie de-a lungul anilor și mulți au fost medaliați  pentru munca lor. Câinii au fost folosiți ca câini de pază, cercetași, urmăritori și mesageri. Cu loialitatea lor, precum și cu abilitățile lor înnăscute (miros, rezistență, pază), ei s-au dovedit aliați demni pe câmpul de luptă. Nu există veterani de război feline.

27. Mai puțin probabil să facă purici

Ambele specii sunt predispuse la infestarea cu purici, dar pisicile au șanse mult mai mari, conform studiilor, inclusiv Big Flea Project, realizat de Universitatea din Bristol. Studiul lor a arătat că una din patru pisici avea purici, comparativ cu unul din șapte câini.

28. Pisicile fug și dispar

Mai mult de jumătate dintre proprietarii de pisici din Marea Britanie spun că pisica lor a dispărut la un moment dat. Câinilor le place confortul casei și haita lor, așa că este mult mai puțin probabil să dispară ore întregi, uneori zile la rând.

O pisică poate decide că trebuie să fugă în fața oricărei schimbări, cum ar fi mutarea casei, un nou copil, stăpânii lor plecând în vacanță, sosirea unei noi pisici sau animal de companie, împachetarea și așa mai departe. Un câine poate fi puțin neliniștit, dar foarte rar se întâmplă să fugă.

29. Câinii se descurcă mai bine cu stresul

Un câine își acceptă locul în haită și, prin urmare, este mai capabil să facă față schimbărilor mari ale vieții. Un câine tinde să se lege de un om, așa că atâta timp cât acel om este în preajmă, se stabilește ușor. O pisică, fiind mai independentă, nu va căuta ajutor la om. Un câine se bucură, de asemenea, de rutină, care este foarte liniștitoare, în timp ce o pisică este mai capricioasă și, prin urmare, mai greu de calmat dacă este neliniștită.

30. Câinii sunt mai prietenoși

Ca animal de haită, câinii tind să demonstreze comportamente sociale mai pozitive decât pisicile. Ei sunt mai predispuși să facă contact vizual cu străinii, să urmeze indiciile și să răspundă la emoțiile umane. Pisicile sunt independente și pot fi distante. Ele răspund mai puțin la semnalele emoționale și este mult mai puțin probabil să se apropie de străini.

31. Ce face de fapt o pisică?

Pisicile nu au un scop practic, în comparație cu câinii, cărora le place să aibă un loc de muncă. Există o mulțime de câini de lucru, fie că este vorba de vânătoare sau ca câini de serviciu în diferite capacități (câini-ghid, câini de terapie, câini adulmecători), dar chiar și în casă, aceștia nu se pot abține să fie utili. Poate că câinele tău de companie îți aduce ziarul, latră când sunt vizitatori – sau intruși – protejează familia.

O pisică prinde șoareci și cam atât.

32. Mingi de păr

Pisicile vărsă în mod regulat bile de păr pe covor. Pisicile se ling, este modul lor de a se îngriji și asta implică să prindă multă blană pe limbă, să o înghită și apoi să o vomite. Câinii nu fac asta.

Subiecte în articol: caini pisici
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri