Jurnalul.ro Timp liber Casa 4 lucruri pe care trebuie să le faci pentru casa ta

4 lucruri pe care trebuie să le faci pentru casa ta

Casa ta este regatul tău! Este locul unde lumea toată rămâne la ușă și unde ai la dispoziție un univers întreg, care-ți aparține și pe care îl construiești și-l adaptezi după propria și unica ta voință.

Deși este doar o locuință, ne iubim casa, iar sentimentele de afecțiune pe care le avem pentru acest spațiu sunt reale și foarte intense, indiferent de câți metri pătrați are, etajul la care se află sau dimensiunea curții. Din dragoste pentru casa ta sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faci periodic. Le enumerăm mai jos ca să nu-ți scape ceva.

Siguranța casei este liniștea ta

A-ți pune locuința în siguranță înseamnă mult mai mult decât a avea grijă să încui bine ușa de la intrare. Pentru majoritatea dintre noi, locuința este cea mai importantă investiție pe care o facem în viață, astfel că merită să fie pusă la adăpost de toate pericolele pe care le poți anticipa, dar mai ales față de cele pe care nu le poți prevedea.

 

Începând de la cutremure și terminând cu inundațiile, fără a ignora riscul incendiului și al daunelor provocate de terți, o asigurare locuinta care te pune cu adevărat la adăpost este cea care oferă o acoperire pentru orice situație neprevăzută și care, din respect pentru tine și casa ta, îți oferă inclusiv plata costurilor de cazare temporară, a proiectului de reconstrucție, dar și a expertizelor pentru evaluarea daunelor, pentru că abia atunci se poate vorbi de o asigurare totală, de siguranța casei și de liniștea ta. 

Verificări periodice

Îți va fi greu să spui ce iubești mai tare, casa sau mașina. Cu certitudine, îți duci mașina la reviziile anuale. De ce să nu faci la fel și pentru casa ta? De la revizia instalației de gaze, care trebuie realizată anual și care îți va aduce un plus de siguranță dacă o programezi înainte de debutul sezonului rece, până la verificarea atentă, făcută de un profesionist, a instalației electrice. Aceasta din urmă este indicată o dată la 5 ani sau mai puțin în cazul locuințelor din lemn și al celor care folosesc energia electrică ca sursă de încălzire principală.

 

Pe lista verificărilor se mai află evaluarea acoperișului și a sistemului pluviometric. Acoperișul trebuie inspectat o dată la 3-4 ani, sistemul de colectare al apei de ploaie în fiecare an, chiar și de două ori, pentru că este una dintre principale cauze care produc daune mari casei. 

Eficiența energetică

Dacă ai o locuință care îndeplinește standardele de eficiență energetică, tot ceea ce-ți mai rămâne de făcut este să verifici la intervale de 2-4 ani dacă standardul acesteia se menține. La fel de bine poți lua în calcul implementarea unor soluții care să aducă casei tale un plus din acest punct de vedere, pentru că micile schimbări sunt cele care aduc marile beneficii.

 

Dacă locuința ta nu îndeplinește criteriile pentru a fi una cu un nivel bun de eficiență energetică, acesta este una dintre chestiunile care merită să te preocupe. Materialele și sistemele care pot oferi un plus pentru acest aspect sunt din ce în ce mai performante, iar amortizarea costurilor una rapidă.

Întreținerea interioară

Pe lângă curățenia periodică pe care o face fiecare dintre noi la el acasă, există și o curățenie care implică zugrăvirea pereților interiori, reparații ale instalațiilor sanitare, renovări ale pardoselilor și altele, în funcție de nevoi. 

 

Pentru o întreținere complexă alocă două săptămâni la fiecare 5-6 ani. De la împrospătarea pereților cu un strat nou de vopsea, rașchetarea parchetului sau înlocuirea plăcilor deteriorate, de la reorganizarea sau schimbarea unor piese de mobilier și până la o curățenie majoră, toate sunt metode care vor îmbunătăți confortul, calitatea aerului și vor menține la un nivel ridicat valoarea casei.

 

În schimbul tuturor acestor gesturi de afecțiune pentru casa ta vei avea un cămin plăcut, sigur, confortabil, o veritabilă oază de liniște și siguranță, într-o lume deseori nesigură.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri