Jurnalul.ro Cultură Carte 5 autori români celebri care au scris cărți polițiste

5 autori români celebri care au scris cărți polițiste

Romanele polițiste sunt unele dintre cele mai apreciate genuri literare, întrucât ele țin cititorul în suspans pe toată perioada lecturii, iar multe dintre acestea stau la baza numeroaselor ecranizări cinematografice. Tensiunea pe care o vei simți din momentul în care romanul debutează și până la finalul acestuia, când făptașii sunt descoperiți, te va face să nu te mai oprești din citit, lucru caracteristic multor romane polițiste.

Literatura română oferă cititorilor pasionați de crime și mistere numeroase cărți polițiste scrise de autori celebri, foarte apreciate de fanii acestui gen. Anticariatul online Târgul Cărții îți propune un top al celor mai citiți și apreciați scriitori români de romane polițiste care te vor ține cu sufletul la gură:

 

  1.  Rodica Ojog-Brașoveanu

 

Una dintre cele mai cunoscute autoare ale genului polițist, Rodica Ojog-Brașoveanu, supra-numită Aghata Christie a României a publicat de-a lungul carierei nu mai puțin de 35 de romane. În anul 1971, Rodica Ojog-Brașoveanu a publicat, la insistențele soțului ei, primul roman polițist intitulat Moartea semnează indescifrabil. Din seria de romane care o au protagonistă pe Melania Lupu, cel mai cunoscut este Cianură pentru un surâs. Pe lângă romanele polițiste, autoarea a mai publicat câteva romane istorice, dar și un roman stiințifico-fantastic, precum și scenarii de televiziune foarte apreciate de public. Dacă ești un fan al romanelor polițiste, poți găsi cărțile Rodicăi Ojog-Brașoveanu pe site-ul anticariatului Târgul Cărții, pentru a-ți întregi astfel rafturile bibliotecii cu cele mai apreciate cărți scrise de autori români.

 

  1. Haralamb Zincă

 

Cu un număr de peste 50 de romane publicate, cărțile lui Haralamb Zincă sunt foarte apreciate de către fanii genului thriller. Atunci când te afli în căutarea celor mai captivante cărți polițiste, scrierile lui Haralamb Zincă, pseudonimul sub care a publicat Hary Isac Zilberman, sunt perfecte pentru a te cufunda într-o dramă învăluită de mister și acțiune. Pe lângă romanele polițiste, autorul a mai publicat și romane de spionaj, jurnale de front, dar și lucrări ce conțin cercetare istorică.  

 

  1. George Arion

Născut în anul 1946, George Arion a debutat în literatură cu volumul de poezii Copiii lăsați singuri lansat în anul 1979, însă pe parcursul carierei a scris și cărți polițiste, eseistică și publicistică. Unele dintre romanele autorului, care îl au ca protagonist pe Andrei Mladin, au fost ecranizate în serialul românesc Detectiv fără voie. Ulterior, operele care au stat la baza ecranizării au fost publicate într-un singur volum care poartă numele serialului. Cu ajutorul unui stil nou și captivant, George Arion și-a făcut rapid un nume în literatura polițistă română, operele sale fiind tot mai apreciate de fanii acestui gen.

 

  1. Horia Tecuceanu

Creatorul îndrăgitului personaj Căpitanul Apostolescu, Horia Tecuceanu s-a născut la data de 30 mai 1929 în Iași și a publicat exclusiv romane polițiste. Debutul său în literatură a avut loc în anul 1969, odată cu publicarea romanului Căpitanul Apostolescu investighează. Ulterior, a publicat alte optsprezece romane care îl au în centru pe faimosul său personaj. Horia Tecuceanu a tradus, de asemenea, două dintre romanele seriei San Antonio.

 

  1. Petre Sălcudeanu

Scriitor, om politic și scenarist, Petre Sălcudeanu a fost unul din membrii fondatori ai Uniunii Scriitorilor Români și un om politic. Acesta este creatorul personajului Bunicul din romanele sale polițiste extrem de apreciate în perioada comunistă. Pe lângă romane, acesta a scris și scenarii care ulterior au fost adaptate cinematografic, având aceeași tematică polițistă.  

            Literatura română îți oferă adevărate doze de suspans în compania celor mai îndrăgite personaje create de autorii romanelor polițiste, ale căror intrigi te vor ține cu sufletul la gură. Prin intermediul romanelor polițiste descoperi nu numai personaje surprinzătoare, ci și o mică parte din viața oamenilor de altădată.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri