Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 boli neurologice și ce trebuie să știi despre ele

5 boli neurologice și ce trebuie să știi despre ele

Sistemul nervos este un sistem complex și sofisticat responsabil de coordonarea și reglarea tuturor activitățillor din organism [1]. Afectarea unei anumite părți a sistemului nervos poate provoca diferite dezechilibre în organism, cu apariția bolilor neurologice. La nivel global, sute de milioane de oameni se confruntă cu boli neurologice [2]. Citește în continuare și află mai multe despre câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni neurologice!

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este responsabil anual de aproximativ 6 milioane de decese la nivel mondial și apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se blochează (AVC ischemic) sau se rupe (AVC hemoragic) [2]. În ambele cazuri, anumite părți din creier sunt afectate profund, AVC-ul putând conduce la dizabilități pe termen lung sau chiar la deces. AVC-ul reprezintă o urgență medicală, fiecare minut având un impact semnificativ asupra afectării creierului. Semnele de alarmă ce indică un AVC pot fi reținute cu ajutorul acronimului FAST (din engleză - rapid):

  • F - face (față) - fața și/sau zâmbetul sunt asimetrice;

  • A - arms (brațe) - brațele nu pot fi menținute la același nivel în poziție ridicată;

  • S - speech (vorbire) - vorbirea este neclară;

  • T - time (timp) - apelează imediat numărul de urgență dacă observi oricare dintre semnele de mai sus [3].

Boala Parkinson

Boala Parkinson afectează aproximativ 1 din 500 de oameni și apare ca urmare a pierderii celulelor nervoase din zona creierului responsabilă de controlul mișcărilor. Simptomele principale ale bolii Parkinson sunt reprezentate de tremor, încetinirea mișcărilor și creșterea rigidității mușchilor. Deși nu există un remediu pentru vindecarea bolii Parkinson, tratamentele actuale permit ameliorarea simptomelor și menținerea calității vieții [4].

Epilepsia

Epilepsia este una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel global și afectează aproximativ 50 de milioane de oameni. Această afecțiune neurologică este rezultatul unor descărcări electrice excesive la nivelul celulelor creierului ce conduc la apariția unor crize convulsive recurente. Convulsiile reprezintă mișcări involuntare ale anumitor părți ale corpului sau ale întregului corp ce pot fi uneori însoțite de pierderea cunoștinței [5].

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer reprezintă cel mai comun tip de demență. Este o boală progresivă care începe cu pierderi inofensive de memorie și conduce la pierderea capacității de a răspunde factorilor de mediu sau de a purta o conversație. Simptomele apar cel mai frecvent după vârsta de 60 de ani și sunt cauzate de afectarea părții din creier responsabile de gândire, memorie și limbaj [6].

Migrena

La nivel global, mai mult de 10% dintre oameni sunt afectați de migrene [2]. Migrena reprezintă o durere de cap foarte puternică, însoțită deseori de greață, vărsături și sensibilitate accentuată la lumină. Simptomele migrenei pot dura de la câteva ore până la câteva zile și uneori pot fi declanșate de factori precum oboseala, stresul, modificările hormonale, anumite alimente, schimbările climatice sau luminile puternice [6].

În concluzie, afecțiunile neurologice pot avea impact asupra întregului organism, cu afectarea semnificativă a calității vieții sau, în unele cazuri, cu potențial fatal. Discută cu medicul dacă prezinți semne sau simptome ale acestor boli.

Surse informative

  1. “Overview of Nervous System Disorders.” Johns Hopkins Medicine, 28 July 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/overview-of-nervous-system-disorders. 

  2. “Mental Health: Neurological Disorders.” World Health Organization, 3 May 2016, www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/mental-health-neurological-disorders. 

  3. “About Stroke.” Centers for Disease Control and Prevention, 4 May 2022, www.cdc.gov/stroke/about.htm. 

  4. “Parkinson's Disease Overview.” NHS Choices, NHS, 30 Apr. 2019, www.nhs.uk/conditions/parkinsons-disease/. 

  5. “Epilepsy.” World Health Organization, World Health Organization, 9 Feb. 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy. 

WebMD Editorial Contributors. “Migraine: Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” WebMD, 18 July 2020, www.webmd.com/migraines-headaches/migraines-headaches-migraines.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri