Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 sfaturi pentru îngrijirea violetelor africane

5 sfaturi pentru îngrijirea violetelor africane

de Redacția Jurnalul    |   

Violetele africane sunt plante de interior cu flori compacte și pot adăuga farmec și un plus de culoare casei tale.

O modalitate ușoară de a-ți lumina casa este să crești plante de interior care înfloresc pe tot parcursul anului. Frunzișul  compact și prolific și rozetele de flori vibrante ale violetelor africane sunt o alegere populară pentru iubitorii de plante de apartament.

Cunoscute și sub numele de Saintpaulia, violetele africane au mai multe soiuri care oferă flori de culori diferite. De exemplu, Saintpaulia „Roșu” înflorește într-o nuanță de mov roșu, în timp ce Saintpaulia „Top Dark Blue” oferă culoarea clasică, violet intens.

Violetele africane sunt destul de mici, cu o rată de creștere lentă, dar florile durează săptămâni la rând pe tot parcursul anului, cu condiția să aibă condiții și îngrijire optime.

Sfaturi de îngrijire:

1. Lumina corectă
În general, violetele africane vor fi destul de fericite oriunde sunt amplasate, dar optarea pentru un loc cu multă lumină naturală va fi benefică pentru a înflori mai des.

„Preferă lumina indirectă strălucitoare, așa că ar trebui să fie plasate în apropierea unor ferestrele orientate spre sud-est sau vest. Lumina directă a soarelui poate deteriora frunzișul, în timp ce lipsa luminii poate împiedica înflorirea și creșterea”, spune Vladan Nikolic, expert în plante de apartament.

În habitatul lor natural, violetele africane se găsesc înfloritoare la umbră parțială, la nivelul solului, printre alte vegetații. De asemenea, le poți crește în curte ca plante în ghiveci, la umbră.

2. Evită udarea frunzișului
Când vine vorba de modul de udare a plantelor de apartament, o greșeală comună este de a nu menține nivelul potrivit de umiditate. Violetelor africane le place să aibă un nivel constant de umiditate, fără a fi udate în exces, deoarece acest lucru ar putea cauza decolorarea și putrezirea rădăcinilor.

Trebuie evitată stropirea frunzelor deoarece violetele africane sunt susceptibile la boli. 

Este o idee bună să lași solul să se usuce cu circa 50% înainte de a uda din nou. Folosește-ți degetul pentru a simți dacă partea de sus a solului este uscată.

3. Menține umiditatea ridicată
După cum indică numele, violetele africane provin din climatele calde ale țărilor din Africa de Est, inclusiv Tanzania. Ca plantă de interior, se vor bucura de un nivel mai ridicat de umiditate.

Se dezvoltă în umiditate mai mare, în mod ideal între 60 - 80%. Cu toate acestea, se vor descurca bine chiar și la umiditate mai scăzută.an.

Le poți crește umiditatea folosind o tavă de pietricele. Ai grijă să nu aburești prea aproape frunzele și petalele acestor plante compacte, deoarece ar putea provoca pete permanente.

4. Tăierea florilor 

Tăierea florilor  se face pe măsură ce acestea se ofilesc pentru a prelungi ciclul de înflorire sau pentru a ajuta la inițierea unei a doua înfloriri. Practic, împiedică plantele să producăsemințe dacă au fost polenizate.

5. Replantare
Deși violetele africane vor rămâne destul de mici și compacte, este important să le replantezi dacă devin prea mari pentru recipientul lor actual.

Trebuie să ai grijă ca violeta africană să dezvolte o tulpină centrală lungă. Replantarea ar trebui să se întâmple anual pentru o creștere optimă.

Dacă nu o replantezi ar putea risca ca aceasta să devină legată de ghiveci, limitându-i creșterea și înflorirea. O poți muta într-un recipient mai mare, având grijă să îndepărtezi orice frunziș și rădăcini moarte și acoperind noul ghiveci cu pământ special.

Violetele africane se dezvoltă în sol ușor acid (pH 6,0 până la 6,5), așa că poți verifica mai întâi pH-ul solului și, dacă este necesar, adaugă var dolomit pentru a acidifica solul, potrivit homesandgardens.com.

Subiecte în articol: violete africane flori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri