Marți, peso a atins 495 de dolari pe piețele informale care au înflorit în condițiile în care piața oficială de schimb valutar este supusă unor controale stricte. Aceasta este în scădere de la 400 de pesos pe dolar în urmă cu puțin peste o săptămână și se compară cu cursul oficial la vedere de aproximativ 221.
Prăbușirea de 7% de marți a urmat declinului zilnic de 4,6% de luni, deja cel mai mare din ultimele nouă luni. Diferența dintre cursul negru și cel oficial, de aproximativ 124%, este cea mai mare din iulie anul trecut, ceea ce deformează prețurile și alimentează și mai mult inflația ridicată.
Prăbușirea peso-ului de pe piața neagră a presat guvernul președintelui Alberto Fernandez să devalorizeze moneda, lucru căruia i s-a opus mult timp, și a forțat banca centrală să crească intervenția pe piața valutară, care în martie s-a ridicat la peste 1 miliard de dolari.
Devalorizarea monedei ar putea contribui la reducerea deficitului comercial și la stimularea exporturilor, inclusiv de cereale, un sector care beneficiază deja de un schimb preferențial. Dar ar reduce, de asemenea, valoarea reală a economiilor oamenilor și ar pune presiune asupra prețurilor locale, în special a bunurilor importate, ceea ce ar duce la creșterea unei inflații deja foarte ridicate.
„Zvonurile de devalorizare au abundat în Argentina de când Fernandez a devenit președinte. Cu toate acestea, contrar a ceea ce ar sugera logica economică, nu s-a întâmplat”, a declarat Carlos de Sousa, strateg pentru datorii EM și manager de portofoliu la Vontobel Asset Management.
„Aș fi foarte surprins dacă acest guvern va devaloriza cursul de schimb oficial înainte de alegerile prezidențiale, dar probabil că este unul dintre primele lucruri pe care le va face următorul guvern”.
Fernandez a declarat săptămâna trecută că nu va candida pentru realegerea din octombrie, ceea ce i-ar putea oferi o acoperire pentru a promulga o măsură foarte nepopulară care ar exacerba inflația, care se situează deja peste 104% anualizat.
(sursa: Mediafax)