Jurnalul.ro Timp liber Casa 7 pași pentru curățarea unei plite cu inducție

7 pași pentru curățarea unei plite cu inducție

de Anastasia Paul    |   

Plitele cu inducție, cu suprafețele lor elegante din sticlă, au devenit un element de bază în bucătăriile moderne. Deși se gătește rapid pe ele și au un control precis al temperaturii, curățarea lor poate fi o provocare. Spre deosebire de plitele tradiționale, plitele cu inducție necesită o îngrijire specială pentru a-și menține aspectul și funcționalitatea.

Indiferent dacă ai o plită electrică sau cu inducție, este esențial să știi cum să o cureți corect.

În primul rând, nu toate vasele de gătit sunt potrivite și mulți se îngrijorează că plita lor se va zgâria ușor atunci când folosesc tigaie din fontă. Chiar dacă ești foarte atent, scurgerile și stropii sunt o parte inevitabilă a gătitului.

Acest ghid îți va arăta cum să-ți menții plita cu inducție impecabilă, asigurându-te că arată grozav și funcționează optim în anii următori.

Produse necesare

Lavetă moale din microfibră
Detergent de vase
oțet alb
Bicarbonat de sodiu
Răzuitoare de plastic sau card de credit vechi

Ce trebuie să eviți
Nu folosi niciodată produse de curățare chimice dure sau materiale abrazive pe plita cu inducție. Acestea pot zgâria sau deteriora suprafața, afectând atât aspectul, cât și funcționalitatea acesteia.

Totodată, evită produsele de curățare care conțin amoniac sau înălbitor cu clor, deoarece acestea pot deteriora suprafața.

Cum săcureți plita cu inducție

1. Răcire
Deși plitele cu inducție sunt mult mai sigure decât plitele electrice sau pe gaz, ele rețin totuși cantități mici de căldură reziduală după utilizare. Înainte de curățare, asigură-te că plita este complet rece la atingere. Curățarea unei suprafețe fierbinți nu este doar periculoasă; poate duce, de asemenea, la arsuri și poate deteriora suprafața plitei. Las-o cel puțin 30 de minute după utilizare înainte de a începe procesul de curățare.

2. Îndepărtează resturile 
Folosește o cârpă moale și uscată din microfibră pentru a șterge orice particule de alimente, praf sau scurgeri ușoare. Această acțiune previne zgârierea atunci când treci la o curățare mai profundă și, deoarece plita ta are o suprafață plană, acest pas ar trebui să dureze doar câteva secunde. Pentru particulele uscate încăpățânate, poți umezi ușor cârpa cu apă caldă.

3. Aplică soluție de curățare
Pulverizează ușor o soluție de curățare peste suprafața plitei, evitând suprasaturarea. Există multe soluții de curățare. Dacă ai nevoie de ceva care să funcționeze rapid, poți amesteca câteva picături de săpun de vase blând cu apă caldă într-o sticlă cu pulverizator. Această soluție diluată este suficient de blândă pentru o utilizare regulată.

Poți folosi, de asemenea, o soluție de bicarbonat de sodiu și oțet sau un produs de curățare special pentru plită.

Cel mai important lucru este să nu folosești nimic prea abraziv deoarece, în majoritatea cazurilor, acest lucru nu este necesar pentru a îndepărta urmele ușoare de grăsime și stropii de alimente.

4. Pete mai dure
Crează o pastă folosind părți egale de bicarbonat de sodiu și apă. Aplică soluția direct pe petele încăpățânate sau pe reziduurile alimentare arse.

Abrazivitatea ușoară a bicarbonatului de sodiu ajută la îndepărtarea petelor fără a zgâria suprafața.

Pentru alimente coapte, lasă pasta de bicarbonat de sodiu să stea timp de 15-20 de minute înainte de a spăla ușor. Acest lucru îi dă timp să înmoaie reziduurile.

5. Curăță suprafața
Șterge întreaga plită cu o cârpă umedă din microfibră, folosind mișcări circulare ușoare. Această tehnică ajută la îndepărtarea murdăriei fără a lăsa urme. Acordă o atenție sporită zonelor din jurul arzătoarelor unde se acumulează adesea scurgerile.

Pentru a elimina petele încăpățânate, folosește o racletă de sticlă sau un card de credit vechi, la un unghi de 45 de grade pentru a îndepărta cu grijă reziduurile. Nu utiliza produse din oțel pe suprafața din sticlă. Lucrează încet și ușor pentru a evita zgârierea. Nu folosi niciodată unelte metalice sau tampoane de curățat abrazive, deoarece acestea pot deteriora permanent suprafața.

6. Clătește și usucă
Șterge suprafața cu o cârpă curată și umedă pentru a îndepărta orice reziduuri de săpun sau bicarbonat de sodiu. Poate fi nec să esarclătești cârpa și să repeți de câteva ori pentru a te asigura că toți agenții de curățare sunt îndepărtați.

Termină prin șlefuire cu o cârpă uscată din microfibră pentru o strălucire fără urme. Acordă atenție marginilor și colțurilor unde se poate acumula apa.

7. Strălucire
Pentru un plus de strălucire și pentru a elimina orice miros persistent, pulverizează pe plită o soluție din părți egale de oțet alb și apă. Lăsă să stea timp de 1 minut, apoi șterge cu o cârpă curată din microfibră. Aciditatea din oțet ajută la descompunerea oricărei grăsimi rămase și capătă  o strălucire strălucitoare.

Sunt plitele cu inducție mai ușor de curățat?
Este adevărat că plitele cu inducție sunt mai ușor de curățat decât cele electrice și pe gaz. Acest lucru se datorează tehnologiei complexe care se află sub suprafața sticlei plitei. Plitele electrice folosesc inele pentru a încălzi o zonă de sticlă, pe care poți așeza vasele pentru a încălzi apoi mâncarea. Deoarece suprafața de gătit a unei plite electrice poate deveni foarte fierbinte, stropii de mâncare și grăsime se pot arde și se pot dovedi dificil de îndepărtat.

Plitele de gătit cu inducție folosesc energie electromagnetică pentru a încălzi direct vasele de gătit, astfel încât suprafața de gătit se va încinge doar pe zonele care ating tigăile. Acest lucru va însemna că stropii de alimente nu vor deveni arse și ar trebui să se ștergă ușor după utilizare.

Întreținerea corectă a plitei cu inducție este este pentru longevitatea ei și performanță, potrivit tomsguide.com.

 

Subiecte în articol: curatare plita inductie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri