Jurnalul.ro Timp liber Relatii 9 obiceiuri care țin oamenii blocați în relații nepotrivite

9 obiceiuri care țin oamenii blocați în relații nepotrivite

de Anastasia Paul    |   

Poate fi dificil să părăsești chiar și cea mai mizerabilă relație, mai ales dacă te crezi o victimă. Chiar și atunci când relația îți face rău, interiorizezi o lipsă de control care te face să te simți blocat și incapabil să mergi înainte.

Unele obiceiuri și tipare de gândire contribuie neintenționat la acest lucru, simțindu-te neputincios. Este însă important să recunoști aceste comportamente de auto-sabotare, astfel încât să poți lăsa în urmă o relație nesănătoasă.

Obiceiuri care te țin blocat într-o relație în care nu te simți bine

1. Crezi că lucrurile negative ți se întâmplă doar ție
Ai convingerea că ți se întâmplă lucruri negative ș nu din cauza ta. S-ar putea să îți faci griji că nu ai niciun fel de control.

2. Crezi că nu ai control
Ai convingerea că nu ai niciun control asupra vieții tale și nicio influență asupra traiectoriei acesteia. S-ar putea să simți că lucrurile nu se vor schimba niciodată, indiferent de ceea ce faci și că lucrurile „sunt cum sunt”.

3. Dai vina pe alții pentru evenimentele din viața ta
Ai putea crede că alții sunt responsabili pentru evenimentele care au loc în viața ta. Adesea, acest lucru este în special în ceea ce privește un partener.

Crezi că dacă poți sau nu poți face ceva, dacă poți sau nu să te bucuri de ceva, depinde în mare măsură de reacțiile sau comportamentul altcuiva și, prin urmare, nu ești responsabil pentru nimic rău... și nici bun.

4. Refuz să accepți rezultate negative sau să recunoști modele de comportament

Probabil că tu și partenerul tău ajungeți să vă certați tot timpul pentrru aceleași lucruri deoarece unul dintre voi refuză să recunoască că problema este la voi.

5. Nu te uiți la propriul tău comportament
Refuzul de a te auto-reflecta sau de a face schimbarile necesare este un semn al mentalității de victimă. Când nu poți sau nu vrrei să-ți asumi responsabilitatea pentru propriile acțiuni, nu poți schimba sau îmbunătăți situația.

Cercetările arată că autoreflecția duce la un sentiment mai mare de control, o mai bună luare a deciziilor și o mai mare responsabilitate - toate lucrurile necesare pentru a părăsi o relație mizerabilă.

6. Spui în mod constant povești dureroase
Să te delectezi în a spune povești despre durerea și provocările tale din nou și din nou este un alt semn clasic de victimizare nesănătoasă. Toate aceste lucruri ți s-au întâmplat și au fost oribile, așa că merită repetate.

7. Percepi viața tuturor celorlalți ca fiind mai bună decât a ta
Nimic din viața ta nu se compară cu a altcuiva, așa că de ce să te deranjezi?

8. Îi percepi pe toți ceilalți ca fiind „norocoși”
Cei din jur nu au obținut o viață bună prin muncă grea; au obținut-o prin noroc și întâmplare, motiv pentru care tu nu vei avea parte niciodată de acele lucruri bune.

9. Atragi oameni cu o mentalitate de victimizare similară
Când oamenii sunt nefericiți, îi caută pe alții care simt la fel și care le vor valida sentimentele și convingerile negative.

Odată ce recunoștri aceste obiceiuri și înțelegi că poți să le schimbi, veți fi mai bine pregătit să părăsești o relație nefericită. Dacă nu te schimbi din interior, exteriorul va rămâne același și vei rămâne blocat, notează yourtango.com.

 

Subiecte în articol: relaţii obiceiuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri