Majoritatea românilor vor să muncească de la birou, doar 10% dorind să lucreze exclusiv de acasă. După 18 ani de restricții din cauza pandemiei de COVID-19, oamenii asociază revenirea la locul de muncă cu întoarcerea la normalitate, arată studiul "Back to the Office", realizat de Cushman & Wakefield Echinox. Angajații acuză inclusiv lipsa de socializare.
În prima jumătate a acestui an, 43% dintre salariați au lucrat la birou, față de 36% în mai-decembrie 2020 și 29% în martie-mai 2020.
"Deschiderea şcolilor şi a grădiniţelor a favorizat creşterea numărului de angajaţi care s-au întors la birou, mai ales în rândul celor de peste 30 de ani care, în perioada în care copiii învăţau online, nu puteau veni la birou chiar dacă şi-ar fi dorit, deoarece nu aveau cu cine să îi lase. Mai mult decât atât, tinerii de până în 27 de ani au preferat să meargă la birou în lipsa unui spaţiu potrivit de lucru acasă", spune Mădălina Cojocaru, partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Circa 96% dintre bucureșteni vor să lucreze cel puțin o zi pe săptămână de la birou, în timp ce 87% dintre locuitorii altor orașe din țară. Peste 30% vor să muncească 3 zile la birou și două acasă, iar 17% vor să meargă permanent la serviciu.
Printre beneficiile importante ale muncii de acasă sunt economiile de timp și bani. 83% dintre participanții la studiu sunt mulțumiți că nu au mai pierdut timp în trafic, dar 78% s-au plâns de lipsa socializării. Printre dezavantaje sunt problema separării între serviciu și viața personală 50%, lipsa unui spațiu potrivit 32%, concentrare mai redusă 21%.
Alte avantaje ale lucrului de acasă sunt economiile 53%, libertatea în orarul de muncă 35%, odihnă 34%.
Totodată, 63% vor să revină la birou pentru a socializa cu colegii iar 51% consideră că acest lucru înseamnă revenirea la normalitate.
"De remarcat diferenţele privind temerile legate de riscul infectării cu Covid-19 între angajaţii din Bucureşti şi cei din oraşele regionale. Astfel, 42% dintre angajaţii din marile oraşe se tem să nu se infecteze dacă se întorc la birou, comparativ cu doar 27% în Bucureşti", arată studiul.
Însă 95% dintre respondenţi spun că au lucrat bine şi foarte bine de acasă.
Cercetarea a fost realizată în Bucureşti şi în principalele oraşe, pe 500 de angajaţi din mai mult de 10 sectoare de activitate, respectiv IT, financiar, producţie, servicii profesionale sau servicii publice.
La nivel global, 40% dintre angajaţi lucrau de la birou în septembrie 2021. China se află pe primul loc, cu 90% dintre angajaţi care s-au întors la serviciu.
În Europa, 40% dintre angajaţi lucrau în septembrie de la birou. Praga, Cehia, se află pe primul loc, cu 80% dintre angajaţi la birou, urmată de Hamburg 60% şi Varşovia 45%.