Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Acestea sunt cele mai periculoase grasimi pe care le consumam

Acestea sunt cele mai periculoase grasimi pe care le consumam

În ciuda lucrurilor pe care le-ai auzit, nu toate grăsimile sunt create egal. Corpul tău se foloseşte de grăsimile sănătoase, ca cele din peşte, avocado şi nuci,  pentru a creea hormoni, pentru a produce energie şi pentru a absorbi anumiţi nutrienţi. Pe de altă parte, consumul de grăsimi trans artificiale, găsite mai ales în alimentele procesate, poate creşte riscul de boli care îţi pot pune viaţa în pericol, scrie Prevention. Organizaţia Mondială a Sănătăţii plănuieşte să elimine toate grăsimie trans din alimente până în 2023, la nivel global.

Danemarca a fost prima ţară care a eliminat grăsimile trans artificiale din alimente în 2003, iar SUA a urmat exemplul la scurt timp după. În 2015, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a revizuit dovezile ştiinţifice şi a determinat că uleiurile hidrogenate parţial – cea mai comună formă de grăsimi trans artificiale – nu mai sunt recunoscute ca fiind sigure pentru consum. Producătorii de mâncare au avut la dispoziţie trei ani, până în 2018, pentru a-şi modifica reţetele astfel ca alimentele să nu conţină mai mult de 0.5 grame de grăsimi trans artificiale într-o porţie.

“Grăsimile trans artificiale sunt chimicale toxice care omoară şi nu este niciun motiv pentru care oamenii din jurul lumii ar trebui să continue să fie expuşi”, a spus fostul director de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Tom Frieden.

Ce sunt grăsimile trans?

Există două tipuri de grăsimi trans: grăsimile trans naturale şi grăsimile trans artificiale. Animalele care produc carne şi produse lactate, precum vacile, creează în mod natural cantităţi mici de grăsimi trans. Nu există suficiente studii pentru a determina ce impact au acest tip de grăsimi trans asupra sănătăţii, potrivit American Heart Association.

În schimb, grăsimile trans artificiale sunt o altă poveste. Acestea sunt făcute de om printr-un proces numit hidrogenare, în calea moleculelor de hidrogen li se adaugă grăsimi lichide, precum ulei vegetal, pentru a le transforma în grăsimi solide, ceea ce duce la uleiurile parţial hidrogenate.

De ce sunt adăugate grăsimile trans în alimente?

Uleiurile parţial hidrogenate sunt cel mai comun tip de grăsimi trans folosit în alimentele procesate, precum prăjiturile, chipsurile, mâncarea prăjită. Erau cunoscute foarte puţine despre impactul pe care astfel de grăsimi îl au asupra sănătăţii până în 1990, aşa că acestea erau folosite pentru că erau ieftine, uşor de folosit, aveau o perioadă mare de valabilitate, iar alimentele aveau un gust mai bun, potrivit American Heart Association.

Ce impact au asupra sănătăţii?

Alimentele bogate în grăsimi trans tind să fie mai bogate şi în zahăr şi calorii, motiv pentru care cresc riscul de a lua în greutate şi de apariţie a diabetului de tip 2. Veşti rele sunt şi pentru inimă, căci cresc riscul de apariţie al bolilor de inimă.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri