Jurnalul.ro Cultură Film Actorii de la Hollywood prelungesc negocierile contractuale, evitând temporar greva

Actorii de la Hollywood prelungesc negocierile contractuale, evitând temporar greva

de Redacția Jurnalul    |   

Sindicatul actorilor de la Hollywood și marile studiouri au convenit să continue negocierile până la jumătatea lunii iulie, evitând astfel amenințarea unei a doua greve în industria de divertisment în această vară, potrivit Reuters.

Sindicatul SAG-AFTRA și Alianța Producătorilor de Film și Televiziune (AMPTP) au declarat că vor prelungi contractul actual, care urma să expire la miezul nopții, până la 12 iulie.

Acordul oferă celor două părți mai mult timp pentru a ajunge la o înțelegere și pentru a preveni o întrerupere a lucrului care ar fi contribuit la conflictul de muncă actual de la Hollywood. Membrii Writers Guild of America (WGA) au părăsit locul de muncă pe 2 mai, ceea ce a forțat închiderea multor producții de film și televiziune.

Vedete de primă mână, printre care Jennifer Lawrence și Meryl Streep, într-o scrisoare adresată conducerii sindicatului în această săptămână, au declarat că sunt pregătite să renunțe la locul de muncă dacă negociatorii nu reușesc să ajungă la un „acord transformator” privind creșterea salariului de bază și măsuri de protecție în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale (AI).

Scrisoarea a fost trimisă la câteva zile după ce negociatorii sindicali au difuzat un videoclip în care spuneau că discuțiile lor au fost „extrem de productive”, un posibil semn că un acord era la îndemână.

Într-un mesaj adresat membrilor vineri, negociatorii SAG-AFTRA au fost de acord în unanimitate cu prelungirea contractului „pentru a epuiza toate oportunitățile de a obține contractul corect pe care îl cerem și îl merităm cu toții”.

„Nimeni nu ar trebui să confunde această prelungire cu slăbiciune”, au spus ei.

SAG-AFTRA a votat la începutul lunii iunie pentru a le acorda liderilor săi autoritatea de a declanșa o întrerupere a activității în cazul în care negocierile nu vor fi reușite.

Negocierile se desfășurau într-o perioadă dificilă pentru studiourile de la Hollywood. Conglomeratele se află sub presiunea Wall Street pentru a-și face profitabile serviciile de streaming, după ce au investit miliarde de dolari în programe pentru a atrage abonați. Ascensiunea streaming-ului a erodat veniturile din reclamele de televiziune, pe măsură ce audiențele televiziunilor tradiționale se reduc.

Greva celor 11.500 de scenariști a oprit o mare parte din producția de televiziune și a întârziat filmările unor filme, inclusiv „Thunderbolts” și „Blade” de la Marvel. Orice filmare în curs de desfășurare va trebui să se oprească dacă și actorii intră în grevă. Liderii SAG-AFTRA, care reprezintă 160.000 de actori, și WGA spun că industria divertismentului s-a schimbat dramatic odată cu apariția televiziunii prin streaming și apariția unor tehnologii precum AI-ul generativ, de care se tem că ar putea fi folosit pentru a scrie scenarii sau a crea actori digitali.AMPTP, care negociază în numele studiourilor, a refuzat să comenteze despre discuțiile sale cu SAG-AFTRA. Cele două părți au fost de acord să continue negocierile fără a discuta discuțiile cu mass-media, potrivit unei declarații comune de vineri. Cu scenariștii, AMPTP a declarat că a oferit creșteri salariale „generoase”, dar nu a putut fi de acord cu toate cererile scenariștilor. Studiourile și WGA nu au mai purtat discuții de când a început greva scenariștilor, la 2 mai.

Retragerea WGA afectează furnizorii de servicii de catering, furnizorii de recuzită și alte întreprinderi mici care își generează o mare parte din venituri din producțiile de la Hollywood. Ultima grevă a scenariștilor din 2007 și 2008 a costat economia californiană aproximativ 2,1 miliarde de dolari.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Hollywood sindicat actori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri