O analiză realizată de monitorulsocial.ro arată că situația din țara noastră este aproape unică în UE pentru că majoritatea celor ocupați, dar neangajați practică agricultura de subzistență. Proporția lor în populația cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani este de 13,4%, adică 1,6 milioane de români, ceea ce ne plasează peste țările din UE, excepție făcând doar Polonia.
Per total, la nivel național, 61,6% dintre persoanele cu vârsta între 18 și 64 de ani care sunt ocupate, dar neangajate sunt expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. Un procent extrem de mare în raport cu media UE, care este de 22,8%.
Cum arată agricultura de subzistență
În România există circa 600.000 de fermieri în zona agriculturii de subzistenţă. Deși ei dețin aproape 50% din suprafaţa agricolă a ţării, realizează doar 10-15% din producţia agricolă. Au suprafețe foarte mici de teren, agricultura se face încă rudimentar, cu calcul, plugul și sapa, iar producția este folosită doar pentru a asigura o parte din traiul familial. Asta face că, deși aproape jumătate din populație țării trăiește în mediul rural și circa un sfert lucrează în domeniul agricol, contribuția acestui sector la Produsul Intern Brut este de numai 4%, potrivit statisticii europene.
Rata persoanelor între 18-64 de ani supuse riscului de sărăcie și excluziune socială în funcție de statutul ocupațional
https://monitorsocial.ro/indicator/riscul-de-saracie-in-functie-de-statutul-ocupational-2020/
Abandonul școlar pregătește sărăcia
Acest procent foarte mare al persoanelor ocupate, dar neangajate și aflate în risc de sărăcie este în strânsă legătură cu abandonul școlar timpuriu. Astfel, media tinerilor care își abandonează prematur studiile sau pregătirea este de 15,5%. În Regiunile Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea) și Centru (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) se înregistrează cele mai ridicate procente 20,9% și 20,2%, în timp ce în Regiunea Vest (județele Arad, Timis, Caraș-Severin şi Hunedoara) se înregistrează cel mai mic procent, 10,3%.