Jurnalul.ro Ştiri Observator Cea mai slabă recoltă din ultimii 30 de ani în România? „Unii fermieri nici nu au mai băgat combina pentru că nu au ce recolta“

Cea mai slabă recoltă din ultimii 30 de ani în România? „Unii fermieri nici nu au mai băgat combina pentru că nu au ce recolta“

de Redacția Jurnalul    |   

Distribuitorul de seminţe Biochem din Constanţa: „Lucrăm cu 1.000 de fermieri, iar acest an se anunţă a fi cu cea mai slabă recoltă din ultimii ani“. „Ne îngrijorează plăţile, unii fermieri nici nu au mai băgat combina pentru că nu au ce recolta“, a spus distribuitorul pentru Ziarul Financiar.

Inginerul agronom Constantin Chimişliu, proprietarul companiei Biochem din Constanţa, care distri­buie către fermierii români seminţe de cereale, pesticide şi îngrăşăminte, spune că 2024 se anunţă anul cu cea mai proastă recoltă de când activează el pe piaţă, de 30 de ani, şi că unii fer­mieri cu care lucrează nici măcar nu au mai băgat combina să recolteze.

„Ne îngrijorează cel mai mult plă­ţile pe care trebuie să le facă fer­mi­e­rii în toamnă pentru porumb şi floarea-soarelui, recuperarea banilor, pentru că mulţi fermieri se plâng ca au recoltă mică sau nu au ce recolta. Sunt unii care nici măcar nu au mai băgat combina“, a spus pentru ZF in­ginerul agronom Constantin Chimiş­liu, care a intrat în comerţul cu pesti­ci­de în 1991. Anterior, el a lucrat ca director de cercetări în agricultură timp de opt ani, la staţiunea de cer­cetări Valul lui Traian, subordonată Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Compania din Constanţa distri­buie seminţe de grâu, porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui către 1.000 de fermieri din ţară, potrivit lui. Bio­chem are silozuri în Podari (judeţul Dolj) şi Dragalina şi un depozit în Timiş. În 2019 Biochem a intrat pe piaţa comerţului cu cereale după ce a cumpărat un siloz în localitatea Dragalina din judeţul Călăraşi, cu o capacitate de 20.000 de tone, aceasta fiind prima achiziţie a unei unităţi de stocare făcută de Biochem.

Biochem a avut anul trecut afaceri de 128 mil. lei, în scădere cu 24% faţă de anul anterior şi profit net de 4,9 mil. lei.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: recoltă slabă agricultura fermieri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri