Jurnalul.ro Special Amenzi uriașe pentru cei care nu montează panouri de avertizare a riscului de moarte prin înec

Amenzi uriașe pentru cei care nu montează panouri de avertizare a riscului de moarte prin înec

de Ion Alexandru    |   

Liberalii și social-democrații se întrec în depunerea de inițiative legislative care vizează modificarea Legii Apelor.

Deputatul Sebastian Burduja, ministru al Digitalizării, a reușit să treacă de Senat, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege prin care ar urma să se sancționeze cu amenzi de până la 40.000 de lei nemontarea de panouri de avertizare în zonele unde se execută lucrări de construire pe ape sau în zona cursurilor apelor. Aici, în ultimii ani, au avut loc accidente tragice, în care cel puțin 12 copii și-au pierdut viața prin înec. PSD, în schimb, reclamă blocajele pe care actuala legislație le provoacă activității de exploatare a nisipului și pietrișului din albiile minore ale râurilor. Și a venit, la rându-i, cu un proiect de lege în acest sens, care a trecut tacit de Senat.

Primul proiect de lege care vizează modificarea Legii 107/2006 a Apelor este inițiat de actualul ministru al Digitalizării, deputatul PNL Sebastian Burduja. Proiectul este susținut de alți 15 parlamentari de la PNL și a ajuns la Camera Deputaților, după ce, la mijlocul acestei luni, a trecut de Senatul României.

Sebastian Burduja arată că în România există un număr mare de accidente soldate cu moartea unor copii, ca urmare a excavațiilor de la exploatările de agregate minerale din albiile cursurilor de apă. Iar Administrația Națională Apele Române (ANAR) susține că persoanele fizice și persoanele juridice care exploatează aceste cursuri de apă și care modifică adâncimea apei nu au obligația legală de a monta panouri de avertizare. Asta, în timp ce experții în hidrotehnică atrag atenția că trebuie semnalizate toate albiile excavate, deoarece generează gropi și vârtejuri. 

Legea 107/2006 a Apelor prevede 16 tipuri de lucrări care se construiesc pe apă sau care au legătură cu apele și care au nevoie de măsuri de protecție, semnalizare și supraveghere.

 

Trei noi sancțiuni contravenționale

 

Proiectul de lege în discuție introduce trei noi contravenții. Primele două sancționează persoanele fizice cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 15.000 de lei și persoanele juridice - cu amenzi cuprinse între 35.000 de lei și 40.000 de lei. Aceste sancțiuni ar urma să se aplice pentru nemontarea de panouri de avertizare, pentru neinstalarea de sisteme de avertizare-alarmare, precum și pentru neîmprejmuirea zonei lucrărilor de către persoanele fizice sau juridice care efectuează respectivele lucrări. Cu același tip de amendă, proiectul propune sancționarea nesupravegherii permanente, prin mijloace audio-video sau cu pază a acelorași lucrări de către proprietarii, administratorii sau beneficiarii acestora.

A treia contravenție constă în amenzi cuprinse între 6.500 de lei și 7.000 de lei pentru persoanele fizice și între 25.000 de lei și 30.000 de lei pentru persoanele juridice care nu semnalizează corespunzător riscul modificării adâncimii apei în timpul și ulterior lucrărilor.

 

Legea, adoptată de Senat cu unanimitate de voturi

 

Conform expunerii de motive, proiectul de lege urmărește combaterea faptelor de neglijență care pun în pericol viața oamenilor, în special a copiilor ce intră în zona de lucrări care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele. „Având în vedere multiplele accidente care s-au soldat cu pierderea unor vieți de copii, se impune o intervenție a legiuitorului în sensul sancționării contravenționale sporite a unor fapte specifice care sunt de natură de a conduce la accidente tragice”, se arată în documentul citat.

Aceeași sursă precizează că, în ultimii doi ani, cel puțin 12 copii au murit înecați, după ce au intrat în râuri, lacuri sau iazuri din zona unor balastiere din România. Iar Apele Române afirmă că legea nu prevede montarea unor panouri de avertizare și că „orice persoană fizică înoată pe propria răspundere”.

Așa cum precizam mai sus, la data de 12 septembrie, proiectul de lege a trecut de Plenul Senatului, cu unanimitate de voturi. Din cei 111 senatori prezenți, 111 au votat pentru adoptarea legii. Actul normativ a ajuns la Camera Deputaților - for decizional -, iar Comisia pentru Mediu are termen până pe data de 6 octombrie 2022 să depună raportul.

 

PSD vrea excepții pentru exploatarea de nisipuri și pietrișuri

 

O altă propunere legislativă care vizează Legea Apelor a trecut, tot în data de 12 septembrie, de Senat, însă, de această dată, prin adoptare tacită. Este vorba despre un proiect inițiat de deputații social-democrați Romeo Daniel Lungu, Laurențiu Constantin Țepeleș și Andu Lucian Cristea. Aceștia susțin că în legislația actuală privind exploatarea de nisipuri și de pietrișuri din albiile minore ale cursurilor de apă sunt prevăzute dispoziții care conduc la blocaje privind aceste activități, exploatări care contribuie la aplicarea măsurilor necesare pentru reducerea riscului la inundații.

Concret, se susține că deținătorul licenței nu poate obține aviz sau autorizație de gospodărire a apelor, iar câștigătorul licitației de închiriere nu poate obține permis sau aviz de exploatare a resurselor minerale și, astfel, autoritatea de gospodărire a apelor nu realizează lucrările propuse. Deputații PSD arată că autoritatea de gestionare a resurselor minerale nu poate asigura exploatarea acestor resurse cu implicații majore pentru infrastructura de gospodărire a apelor. Iar proiectul de lege inițiat introduce excepții punctuale pentru exploatările de nisipuri și pietrișuri din albiile minore ale râurilor.

Astfel, proiectul propune, prin excepție de la Legea Minelor, pentru aceste exploatări, ca dreptul de exploatare să fie avizat de Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale cu durata de un an. Iar concesiunile sau licențele eliberate în baza cărora nu s-a început activitatea până la data intrării în vigoare a acestei legi să își piardă valabilitatea. 

Și această lege a ajuns pe masa Comisiei pentru Industrii și a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților, care au termen pentru depunerea raportului data de 6 octombrie.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri