Jurnalul.ro Ştiri Social Aproape jumătate din medici nu semnează contractul cu CNAS

Aproape jumătate din medici nu semnează contractul cu CNAS

de George Hălărescu    |   

Lupta dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) continuă în spaţiul public cu promisiuni şi ameninţări. Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor susţin cauza doctorilor.

Problemele din medicina de prevenţie par a se complica, după ce aproape jumătate din doctori au promis că vor contiua să protesteze şi sunt hotărâţi să nu semneze actele adiţionale la contractul-cadru cu CNAS. Ei sunt nemulţumiţi că fondurile sunt insuficiente. Ministrul Florian Bodog a declarat că a suplimentat bugetul medicilor de familie cu 278 de milioane de lei (17%), bani care sunt insuficienţi în viziunea reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF). Pentru a putea „lucra în mod civilizat şi acceptabil noi am cerut sută la sută”, a afirmat vicepreşedintele SNMF, Sandra Alexiu Adalgiza.

Doctorii stau pe baricade

Medicii de familie din mai multe judeţe din ţară continuă să lupte pentru eliminarea birocraţiei din sistemul medical. În Bistriţa Năsăud, toţi doctorii spun că nu vor semna actele adiţionale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi vor protesta pe o perioadă nedeterminată. Alături de ei se află şi colegii din Prahova. Din cei 365 de medici, 250 au refuzat să semneze contractul. Şi în Satu Mare majoritatea doctorilor contină să „stea pe baricade”. Solidari în declaraţii sunt şi medicii de familie din celelalte judeţe ale ţării, care suţin fără rezerve finanţarea sistemului şi eliminarea birocraţiei, chiar dacă au semnat contractele-cadru.

Ministrul trimite pacienţii la plimbare

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, le cere pacienţilor să se înscrie pe lista unui alt medic de familie, care a semnat actul adițional la contractul cu CNAS, pentru a putea beneficia de reţete gratuite şi compensate. La rândul său, CNAS dă asigurări că circa 60% dintre medicii de familie din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru. Între timp, birocraţia şi subfinanţarea sunt principalele cauze ale nemulţumirilor tuturor, fie ei doctori sau pacienţi. Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, spune că, din cauza birocraţiei, bolnavii sunt obligaţi să stea ore întregi la rând pentru consultaţii şi reţete, iar medicii să se ocupe de probleme birocratice.

„Zilnic, aproximativ 400.000 de pacienţi trec pragul medicilor de familie”, spune preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu

Medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor beneficia în 2018 de o creştere a tarifului de la 12,8 lei pe oră, cât este în prezent, la 40 lei pe oră.

 

Subiecte în articol: medicii nu semneaza cu cnas
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri