Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat va organiza la Constanţa, pe 8 septembrie, conferinţa "Arbitrajul - justiţie rapidă şi confidenţială", un eveniment care va aduce în atenţia participanţilor dreptul cetăţeanului de a-şi soluţiona litigiile în timp real, cu costuri suportabile şi în deplină confidenţialitate.
Evenimentul este găzduit de Consiliul Judeţean Constanţa şi va beneficia de prezenţa unor oaspeţi importanţi din ţară şi din străinătate. “Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat poate aduce o multitudine de avantaje, atât pentru justițiabilul român, cât și pentru statul român. Printre avantajele pe care noi le oferim justițiabilor se numără celeritatea și costurile reduse. Timpul de soluționare a oricărei cauze este de cel mult șase luni, dar sunt situații în care se poate da o decizie chiar după două sau trei săptămâni, dacă părțile ajung la o înțelegere. De asemenea, sunt avantajoase costurile reduse, confidențialitatea și flexibilitatea procedurii. Noi putem da o hotărâre în cel mult șase luni, indiferent de tipul litigiului, dar, în situația în care părțile încheie o tranzacție sau un acord de mediere, noi putem pronunța hotărârea chiar și în două săptămâni”, explică Rodica Vlaicu, preşedintele Tribunalului.
Alternativa Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat le oferă românilor costuri la jumătate față de cele din instanțele clasice. Un proces poate dura între două săptămâni și șase luni, în loc de trei-patru ani. Părțile care se judecă au libertatea de a-și alege arbitrii care vor judeca respectiva cauză și nu sunt puși pe drumuri mai mult decât este necesar, pentru că nu sunt chemați la mai mult de trei termene de judecată. Arbitrii sunt specialiști în Drept, iar tribunalele de arbitraj scutesc statul român de amenzi la CEDO, pentru că pot prelua o parte din cauzele judecate în instanțele statului, astfel încât judecătorii se pot concentra asupra rezolvării dosarelor complicate, care necesită foarte mult timp de studiu. În multe cazuri, este mai avantajos un proces civil sau comercial în această instituție privată decât într-o instanță a statului.