Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Atac cibernetic mondial: Situaţia pare să se fi stabilizat, potrivit Europol

Atac cibernetic mondial: Situaţia pare să se fi stabilizat, potrivit Europol

Guvernele şi companiile europene păreau să fi evitat luni dimineaţă un "haos cibernetic", a estimat Oficiul European de Poliţie (Europol), citat de France Presse. 

"Numărul victimelor nu pare să fi crescut, iar situaţia pare stabilă în Europa, ceea ce este un succes. Se pare că au fost numeroşi responsabili de securitate pe internet care şi-au făcut munca în weekend şi au procedat la actualizarea programelor de securitate", a declarat un purtător de cuvânt al Europol, Jan Op Gen Oorth. 

Potrivit Europol, peste 200.000 de calculatoare din întreaga lume au fost afectate în timpul weekendului într-un atac fără precedent. 

Directorul Europol, Rob Wainwright, îşi exprimase duminică îngrijorarea faţă de o posibilă creştere a numărului de victime "atunci când oamenii se vor întoarce la muncă luni şi îşi vor deschide calculatoarele". 

"Noi nu am mai văzut aşa ceva", a adăugat Wainwrigh, într-o intervenţie la postul britanic de televiziune ITV. 

Atacul a început vineri şi a afectat bănci, spitale şi agenţii guvernamentale în cel puţin 150 de ţări. Sute de mii de calculatoare, în special în Europa, au fost infectate cu un virus de răscumpărare într-un atac de tip ransomware, exploatând o falie în sistemele Windows. 

"Este încă prea devreme pentru a spune cine se află în spatele tuturor acestor lucruri, dar lucrăm la un instrument de decriptare', a declarat Op Gen Oorth. 

Virusul utilizat, denumit WannaCry, s-a răspândit cu o viteză fără precedent şi a combinat pentru prima dată funcţiile de malware şi 'vierme informatic'. Acesta blochează fişierele utilizatorilor şi le cere să achite suma 300 de dolari (275 de euro) pentru redarea accesului, recompensa fiind cerută în moneda virtuală bitcoin. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri