Jurnalul.ro Editoriale Ați trimis scrisoarea? Poftiți controlul!

Ați trimis scrisoarea? Poftiți controlul!

de Serban Cionoff    |   

Nici nu a apucat președintele Klaus Iohannis să pună, cu subiect și predicat, o întrebare despre șansele ca scrisoarea transmisă președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de către premierul Viorica Dăncilă să primească răspunsul așteptat, că dinspre Parlamentul European primim veste cum că, în septembrie, va descinde la București o comisie de control pentru a verifica absorbția fondurilor europene de către România! Cât despre șansele ca, în marja participării la Reuniunea Consiliului European, inclusiv sau mai ales cu prilejul Summit-ului PPE la care este invitat, domnul președinte al tuturor românilor să facă un asemenea demers  eu zic cum că să ne luăm gândul! Asta am putut înțelege din răspunsul dat joi la prânz de către președintele Klaus Iohanis ziariștilor la întrebările ce i s-au pus despre agenda reuniunii. Răspuns în care nu vom găsi o vorbuliță despre ,,lista neagră’’ pe care în 2012 Comisia Europeană o transmitea autorităților române, așteptând informări punctuale despre stadiul cercetărilor.

Așadar, despre ce discutăm?Discutăm despre două evenimente: 1) despre scrisoarea pe care primul ministru al României, stat membru al UE, a adresat-o șefului Comisiei Europene și care avea ca obiect un ,,demers odios’’( după cum l-a definit foarte corect senatorul Titus Corlățean), de natură să afecteze cota de încredere a românilor în Uniunea Europeană- lucru de nedorit și de neacceptat; și 2) despre un control care a fost anunțat, foarte probabil printr-o simplă coincidență, la numai o zi după ce premierul Viorica Dăncilă  a expediat la Bruxelles scrisoarea.

Este îndeobște cunoscută severitatea cu principiile logicii clasice sancționează eroarea de raționament numită ,,post hoc, ergo propter hoc’’ și care se traduce:,, după acesta,deci din cauza aceasta’’. Eroare care, în cazul de față, constă aceea că dacă anunțul controlului unei comisii a unei entități esențiale a UE vine fix a doua zi după ce premierul României i-a scris președintelui Comisiei Europene, de aici nu rezultă, în mod logic, necesar, și că respectiva scrisoare ar fi cauza controlului.  

 Până aici, toate bune și frumoase numai că există câteva lucruri neclare  care pot induce în mentalul public niște bănuieli greu care trebuie dezamorsate cât mai curând. Bunăoară, faptul că, nu de azi de ieri, personalități marcante ale Uniunii Europene care manifestă un zel deosebit în a ne trage de urechi și de a ne altoi la palmă așa cum i se cuvine unui ,,elev problemă al UE’’, fac parte din familia politică PPE și a aliaților săi. Manieră abuzivă și profund incorectă de abordare a realităților românești pe care o regăsim și în misivele din 2012. Care PPE a avut și ideea de a declanșa controlul în România pe acest subiect extrem de sensibil la care știm cu toții că nu stăm chiar strălucit-absorbția fondurilor europene.

Dar ce zic eu ,,nu stăm chiar strălucit’’? Fiindcă este de o tristă notorietate adevărul că,la acest capitol, există un cumul de fapte grele, de la incompetență la corupție, de la habarnamism la clientelism politicianist. Și nu trebuie să fii  profet pentru a spune cum ar arăta, în liniile sale esențiale, raportul final al comisiei de cercetare. Raport în care, cu siguranță, cuvântul ,,corupție’’  va fi nu doar epitet ci ghilotină! Ceea ce nu va face decât să mai dea încă un motiv ,,prietenilor’’ noștri să jubileze și să ne pună la punct mai abitir decât până acum. Ajutați, spre rușinea noastră, de  cohorta denigratorilor României care, nu de azi- de ieri, își fac din asta program de luptă sub comanda lugubrei europârâciasă Monica Macovei. Persoane despre care se știe foarte sigur că livrează la greu muniție celor care ,dintr-un motiv sau altul, au tot interesul să nu ieșim de sub nenorocita aia de  etichetă:,,o țară de corupți’’. Etichetă care, foarte probabil, și după acest control va fi folosită ca pretext pentru a ni se mai servi ciorba reîncălzită a anticorupției.  

Numai că- și aici este lucrul cel mai dureros- această stare de fapt, haosul din domeniul absorbției fondurilor europene, nu este una de dată recentă și, cu atât mai puțin, poate să fie imputată în mod expres actualei coaliții de guvernare. Așa după cum se încearcă a se susține pe anumite canale media aflate sub o anumită comandă politică.Deși, la o analiză aplicată și imparțială va reieși că multe și serioase nerealizări în absorbția fondurilor europene s-au înregistrat exact în perioada guvernării tehnocrate-foarte agreată la Bruxelles-,când la comanda ministerului de resort s-a aflat Cristian Ghinea.Fan declarat al Monicăi Macovei, care, tot ieri, caracteriza ca fiind ,,isterică’’ scrisoarea premierului Viorica Dăncilă .  

 Că, din anumite motive personale, asupra cărora nu discut aici,  europarlamentarul Cătălin Ivan face din știrea despre controlul asupra stadiului de absorbție a fondurilor europene motiv pentru a-și exhiba, la televizor, resentimentele și frustrările față de actuala conducere a PSD, acesta este un fapt nu doar neplăcut, ci profund incorect, PSD fiind partidul pe ale cărui listă a fost ales ca europarlamentar, dar din care, în momentul de față,  domnia sa care nu mai face parte. Ce-i drept, aseară, la Antena 3, în dezbaterea moderată de Radu Tudor, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb,i-a demonstrat fără drept de apel respectivului domn cum stau lucrurile în realitate. De unde nu rezultă decât două explicații: fie că europarlamentarul Cătălin Ivan nu cunoaște adevărul, fie că dezinformează.

 Foarte probabil,despre această comisie de control a Parlamentului European se va mai discuta pe diverse tonalități și cu anumite conotații. Motiv în plus să așteptăm cu maxim interes ce va avea să ne spună, pe tema asta, președintele Klaus Iohannis, aflat în aceste zile la Bruxelles, la Reuniunea Consiliului European. Prilej cu care domnia sa este prezent și la summit-ul PPE, așa încât,dacă ar dori, sunt convins că ar putea să primească de la sursă, adică de la cei care au avut ideea de a controla România, informații edificatoare. Deși, dacă ar fi să mă întrebați ce șanse dau ideii ca domnul președinte să se pronunțe asupra semnificațiilor anunțatului control, vă spun cu toată sinceritatea că, echidistant cum îl știm, domnul președinte nu va rata această mare ocazie și va pleda pentru cauza atotbiruitoare a campaniei anticorupție. Că doar nu veți fi vroind ca domnul președinte Klaus Iohannis să le strice buna dispoziție a gazdelor întrebându-i dacă au primit scrisoarea primului ministru Viorica Dăncilă și, mai rău, ce răspuns au de gând să îi dea?! Dar, dacă tot am pomenit cuvântul-cheie ,,scrisoare’’, nu mi se pare lipsit de interes să menționez faptul că, tot ieri, europarlamentarul român Maria Grapini i-a adresat președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care îi întreabă direct: ,,Când aveți de gând să vă reacționați la acest demers anacronic, nedemocratic?’’

Scrisoare căreia, după știința mea, președintele Klaus Iohannis nu i-a răspuns și, mai mult ca sigur, nici nu îi va răspunde. Și uite așa, pas cu pas, ajunge omul la ideea pe care au lansat-o, aseară, în dialogul lor, Ion Cristoiu și Mihai Gâdea: de ce ar risca domnul președinte Klaus Iohannis să îi supere pe mai marii de la Bruxelles tocmai acum când mai este doar un an și un pic până să se ia o decizie în legătură cu desemnarea sa ca președinte al Consiliului European?

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri