Jurnalul.ro Sport Avem șase luni să învingem Bosnia, Muntenegru și Finlanda

Avem șase luni să învingem Bosnia, Muntenegru și Finlanda

Din toate variantele posibile la tragerea la sorți a grupelor Ligii Națiunilor, România s-a pricopsit cu echipele cele mai accesibile, cu care, istoric, avem palmares pozitiv: Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Finlanda.

„Parcă suntem pe vremea când antrenori erau «Tata Puiu» Iordănescu sau Victor Pițurcă. Doar pe vremea aia mai aveam așa noroc la tragerea la sorți”, a declarat fostul portar al generației de aur, Florin Prunea. Și are dreptate. Dintre toți adversarii cu care puteam nimeri, Suedia, Norvegia, Scoția, Ucraina sau Rusia, „mâna destinului” ne-a repartizat echipe care, teoretic, ne sunt la îndemână.

Finlanda nu ne-a învins niciodată

Cel mai mare scor înregistrat într-un meci oficial al naționalei noastre a fost cu Finlanda, 9-0, pe 14 octombrie 1973, în campania de calificare pentru Mondialul din 1974. Echipa noastră, cu Valentin Stănescu selecționer, arăta așa: Necula Răducanu - Sătmăreanu, Antonescu, Sameş, Deleanu - Dinu, „Liţă” Dumitru - Pantea, Mircea Sandu, Dumitrache (75 Dudu Georgescu), Marcu. Au marcat: Dumitru (6’), Marcu (8’ și 43’), Mircea Sandu (25’ și 65’), Dumitrache (45’ și 63’), Pantea (55’), Dudu Georgescu (81’). Necula Răducanu declara, peste ani, că regretă că în acel meci nu a jucat și Dobrin. „Cu «Gâscanul» pe teren le mai dădeam șase boabe. Dar n-a vrut nea Valentin Stănescu să-l joace. Auzise că vreau să dau și eu gol după ce făceam niște giumbușlucuri cu Dobrin”. Însă calificarea la CM din Germania 1974 s-a pierdut pe mâna lui Necula Răducanu, care a gafat în minutul 86, la Helsinki, scor 1-1, iar acel punct pierdut a calificat echipa RDG.

De altfel, finlandezii nu ne-au învins niciodată. Bilanțul întâlnirilor este categoric în favoarea noastră: 9 victorii și 3 egaluri, le-am înscris 28 de goluri și am primit doar 4 în cele 11 întâlniri directe. Ultimul meci România-Finlanda s-a disputat pe 5 iunie 2018, 2-0, pe stadionul Ilie Oană din Ploiești, cu Cosmin Contra antrenor.

Totuși, chiar dacă avem palmares superior, Finlanda nu mai este echipa modestă de pe vremuri. A participat anul acesta la Euro 2020 și a pierdut calificarea în optimi doar la golaveraj în favoarea Ucrainei.

Întâlnim Bosnia după 11 ani

Cu naționala Bosniei nu ne-am mai întâlnit din 2011, de pe vremea generației Mutu&Marica și cu Răzvan Lucescu selecționer. Ultimul meci direct, 3-0, goluri Mutu și Marica (2), în preliminariile pentru Euro 2012. Însă în acele preliminarii bosniacii s-au clasat înaintea noastră, pentru că România s-a încurcat cu Albania și Belarus. Și cu Bosnia avem palmares pozitiv: 3 victorii și o înfrângere, însă anul viitor ne vom reîntâlni cu Djeko (Inter Milano) și Pjanici (FC Barcelona), care ne-au fost adversari și în urmă cu 10 ani. Din echipa noastră nu mai este niciun jucător care să fi fost convocat atunci.

Pericolul muntenegrean

Cel mai dificil adversar pare a fi naționala Muntenegrului, cu care, deși avem un bilanț pozitiv, ne-au pus probleme. Ultimele întâlniri directe au fost în 2018, tot în Liga Națiunilor: victorie în deplasare (gol Țucudean) și 0-0 acasă, însă ex-iugoslavii ne-au dominat în ambele meciuri. La ora actuală, Muntenegru este o echipă reconstruită și pare în creștere. Mai mult, istoria confruntărilor România-Muntenegru din ultimii 5 ani arată un echilibru: două victorii cu 1-0 (noi una, ei una) și două egaluri.

 

Tăticu’, să-ți zic eu cum a fost cu finlandezii, că de la mine a plecat toată tărășenia. Era minutul 85-86, aveam 1-0, că dăduse Radu Nunweiller gol, și ne cam presau cu centrări. Prind o centrare și mă așez pe minge. Și stau, și stau, și stau... și vine săracul ăla de arbitru și dă lovitură indirectă de la 7-8 metri, că trăgeam de timp. Și vine blondul ăla de Rissanen, ne dă gol și l-am făcut mare erou. Cu acel 1-1 ne-au depășit DDR-iștii. Mi-am luat niște castane după meci... mamă-mamă! Cu victorie eram în fața nemților. După aia le-am dat finlandezilor 9-0, dar nu mai conta.

Necula Răducanu, fost internațional

Programul României în Liga Națiunilor

4 iunie 2022 Muntenegru – ROMÂNIA

7 iunie 2022 Bosnia – ROMÂNIA

11 iunie 2022 ROMÂNIA – Finlanda

14 iunie 2022 ROMÂNIA – Muntenegru

23 septembrie 2022 Finlanda – ROMÂNIA

26 septembrie 2022 ROMÂNIA – Bosnia

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri