Jurnalul.ro Ştiri Externe Băiețelul palestinian de 3 ani, împușcat de soldații israelieni, a murit la spital

Băiețelul palestinian de 3 ani, împușcat de soldații israelieni, a murit la spital

de Redacția Jurnalul    |   

Un băiețel palestinian în vârstă de trei ani a murit la spital, la patru zile după ce a fost împușcat în cap de soldații israelieni în timp ce se afla într-o mașină cu tatăl său în Cisiordania ocupată.

Mohammed al-Tamimi a fost transportat pe calea aerului la spitalul Sheba de lângă Tel Aviv după incidentul de joi seară și a rămas în stare critică până când oficialii medicali i-au anunțat luni decesul. Tatăl său, Haitham al-Tamimi, în vârstă de 40 de ani, este în continuare tratat la un spital palestinian. Se crede că rănile sale nu îi pun viața în pericol, notează The Guardian.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că trupele au deschis focul în apropierea satului Nabi Saleh după ce bărbați înarmați palestinieni au tras focuri de armă spre un post de pază. Tamimi a declarat reporterilor că nu au fost alte focuri de armă și că tocmai își legase fiul cu centura de siguranță pentru a merge la casa unui unchi, când s-a tras asupra mașinii lor.

Bilal al-Tamimi, un activist local, a declarat pentru agenția palestiniană de știri Wafa că incidentul a făcut parte dintr-o operațiune a IDF în care soldații au închis intrarea în sat.

După ce inițial au pus rănirea tatălui și a fiului pe seama focului încrucișat palestinian, oficialii FDI au declarat ulterior că nu este clar cine i-a împușcat și că a fost deschisă o anchetă, iar mai târziu au spus că cei doi au fost răniți de focul israelian. Într-o declarație, FDI a afirmat că "regretă rănirea persoanelor necombatante și se angajează să facă tot ce îi stă în putință pentru a preveni astfel de incidente".

Mulți palestinieni văd asemănări în relatarea israelienă cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu familia Tamimi cu uciderea, anul trecut, a jurnalistei Shireen Abu Akleh de la Al Jazeera. În acel caz, IDF a recunoscut în cele din urmă că există o "mare posibilitate" ca reporterul să fi fost împușcat de un soldat, dar susține că a fost un accident și că nu se justifică o anchetă penală.

Investigațiile FDI în cazul incidentelor în care palestinienii sau bunurile lor au fost vătămate de soldați rareori duc la punerea sub acuzare sau urmărirea penală: potrivit datelor armatei analizate de Yesh Din, o organizație israeliană pentru drepturile omului, între 2017 și 2021, doar 21,4% dintre plângeri au dus la o investigație - iar din cele 248 de investigații, doar 11 au dus la o punere sub acuzare, ceea ce face ca rata să fie de 0,87%.

FDI afirmă că deschide anchete operaționale inițiale în toate cazurile din Cisiordania în care este ucis un palestinian, cu excepția cazului în care decesul a avut loc într-un mediu de luptă.

Mohammed, în vârstă de trei ani, este cea mai recentă victimă a escaladării vărsării de sânge în conflictul israeliano-palestinian, care a provocat temeri legate de o revenire a luptelor la scară largă.

De la începutul anului 2023, forțele israeliene au ucis cel puțin 156 de palestinieni în Israel, în Cisiordania ocupată și în Fâșia Gaza. Aproximativ jumătate dintre victime au fost civili, inclusiv 26 de copii, potrivit bilanțurilor mass-media.

Cel puțin 21 de cetățeni israelieni, un ucrainean și un italian au fost uciși în atacuri palestiniene în Israel și în Cisiordania.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: baietel palestinian deces
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri