Dacă beţi mai mult de cinci băuturi care conţin zahăr, îndulcitori, „light” sau sucuri pe săptămână, va creşte riscul apariţiei sindromului metabolic, adică veţi avea toleranţă scăzută la glucoză, hipertensiune arterială, obezitate şi hiperinsulinemie. Prin toţi aceşti factori, sindromul metabolic favorizează creşterea riscului cardiovascular, motiv pentru care trebuie depistat cât mai devreme. Poate cel mai important factor este rezistenţa la insulină, ce augmentează riscul mortalităţii.
O dată cu înaintarea în vârstă, grăsimea se va depune în special pe abdomen, iar dieta şi lipsa exerciţiilor fizice sunt principalii factori. Un studiu recent a descoperit că băuturile pe care le consumăm, inclusiv sucurile şi aşa-numitele băuturi „light” joacă un rol destul de important în sănătatea noastră.
Studiul a fost efectuat de către centrul PREDIMED (Prevenţie cu ajutorul Dietei Mediteraneene), în parteneriat cu Universitatea Rovira i Virgili din Spania, iar rezutatele au arătat că mai mult de cinci pahare pe săptămână din băuturile amintite mai sus, poate duce la creşterea obezităţii abdominale, a hipertensiunii arteriale, a nivelului de trigliceride din sânge şi la reducerea colesterului benefic pentru corp. În cifre, ar însemna o creştere cu 43, sau 74 de procente faţă de cei care beau mai puţin de un pahar pe săptămână, relatează cotidianul spaniol, La Vanguardia.
Studiul a analizat datele cumulate de la 1868 de participanţi cu vârstele cuprinse între 55 şi 80 de ani, care nu au avut sindromul metabolic la începutul cercetării. Rezultatele au confirmat ipotezele că aceste băuturi sunt foarte nocive şi că trebuie consumate cât mai puţin, sau chiar deloc. Specialiştii recomandă consumul de apă şi de vin roşu, dar cu moderaţie.
Pentru a determina acest sindrom şi pentru a vedea dacă este vorba despre obezitate abdominală, trebuie să vă măsuraţi talia. În cele mai multe cazuri, această boală afectează bărbaţii. Conform Programului National Educaţional al Colesterolului, bărbaţii nu trebuie să depăşească 102 centimetri în talie, iar femeile 88 de centimetri.
Federaţia Internaţională a Diabetului crede că toţi aceşti factori duc la o epidemie mondială a diabetului de tip 2 şi a apariţiei bolilor de inimă. Persoanele cu sindromul metabolic au un risc de trei ori mai mare să facă un infarct miocardic sau un atac cerebral, faţă de cei care nu au această afecţiune.