Jurnalul.ro Cultură Muzica Belcanto la Curtea Domnească prefigurează un nou Festival în Județul Dâmbovița

Belcanto la Curtea Domnească prefigurează un nou Festival în Județul Dâmbovița

de Magdalena Popa Buluc    |   

Încheierea proiectului „Belcanto la Curtea Domnească” prefigurează un nou Festival în Județul Dâmbovița.

Primit cu un real interes, atât din partea tinerilor artiști, cât și din partea publicului de toate vârstele, „Belcanto la Curtea Domnească” a reunit timp de șase zile, la Târgoviște și în împrejurimi, interpreți de rang internațional și tineri muzicieni selectați din toată țara, în cadrul unui eveniment menit să contribuie la dezvoltarea profesională a noii generații de artiști lirici și la promovarea spațiilor emblematice din județul Dâmbovița.

Proiectul, primul de acest tip desfășurat în județ, a cuprins un concurs de interpretare vocală, având 12 finaliști, dintr-un total de 23 de candidați calificați în a doua etapă; un masterclass la care participanții au avut rara ocazie de a lucra cu trei maeștri de vârf ai operei: tenorul Florin Georgescu (directorul Centrului Județean de Cultura Dâmbovița), baritonul Florin Estefan (director al Operei Naționale Cluj) și soprana Iulia Isaev (solista Operei Naționale Bucuresti, Conferențiar Univ. Dr. al Catedrei de Canto – UNMB); o serie de concerte, precum și o conferință-spectacol, moderată de muzicologul Valentina Sandu-Dediu. Atât înscrierea la concurs, cât și la masterclass a fost gratuită, pentru a acorda șanse egale tuturor doritorilor.

„În viața unui artist există multă muncă și mai ales multe renunțări – ca să nu le spunem sacrificii, toate cu scopul de a conduce la împlinirea visului de a fi pe scenă și de a avea un bun parcurs profesional. De multe ori, însă, toate acestea nu garantează un parcurs de succes, mai e nevoie și de șansă, de ocazii de a fi văzut, auzit, sprijinit. Asta am încercat, alături de parteneri și de minunații mentori și membri ai juriului, să oferim prin intermediul proiectului «Belcanto la Curtea Domnească» șansa ca visurile cât mai multor tineri muzicieni să se împlinească.” - Sebastian Gheorghiu, organizator, director de proiecte în cadrul UCIMR.

În cadrul proiectului au avut loc evenimentele:

 

● 1 septembrie,

Centrul Vechi din Târgoviște, ora 19.00: Concert Opera Sunset cu soliști ai Operei Naționale din București: baritonul Lucian Petrean, soprana Veronica Anușca și tenorul Liviu Indricău. La pian: Alexandru Burcă

 

● 3 septembrie,

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, ora 12.00: Recital al Ansamblului PlaCello (Ella Bokor și Mircea Marian)

 

● 3 septembrie,

Curtea Domnească, ora 19.00: Round Table. Conferință-spectacol cu tenorul Florin Georgescu și soprana Iulia Isaev, moderată de Valentina Sandu-Dediu, muzicolog.

 

● 4 septembrie,

Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, orele 10.00 – 12.00: Ateliere creative pentru copii, în care cei mici au confecționat și decorat instrumente de percuție, pe care le-au folosit apoi într-un mini-spectacol muzical.

 

De la ora 11.00 – finala concursului de canto

De la ora 19.00, Curtea Domnească Târgoviște, lângă Turnul Chidiei: Gala laureaților si Concert extraordinar. Au interpretat tenorul Florin Georgescu, baritonul Lucian Petrean, soprana Oana Șerban, pianiștii Mihai Murariu, Roman Manoleanu, George Rizea, Orchestra Simfonică „Muntenia”, dirijor Daniel Jinga. A prezentat Adriana Ion.

 

CONCURSUL DE INTERPRETARE VOCALĂ

Nivelul ridicat al concurenților dovedește că școala românească de canto este una competitivă și valoroasă, pe bună dreptate apreciată la nivel internațional.

Laureații primei ediții a Concursului Belcanto la Curtea Domnească sunt: Adelina Cociobanu, Marele Premiu și Trofeul „Florin Georgescu”; Premiul I: Lupu Daria Floriana; Premiul al II-lea: Dumitru Daniela Maria; Premiul al III-lea: Claudia Marinescu; Premiul onorific pentru cea mai tânără participantă: Daria Alexandra Bârzu.

Valoarea totală a premiilor se ridică la suma de 10.000 lei, la care se adaugă burse de studiu și invitații în stagiuni organizate de către Asociația UCIMR și instituțiile partenere (Filarmonica de Stat Sibiu, Centru Județean de Cultură Dâmbovița, Opera Națională București).

Juriul a fost compus din soprana Iulia Isaev – Conferențiar Universitar Dr. în cadrul Catedrei de Canto a Facultății de Interpretare Muzicală – UNMB și solistă a Operei Naționale București, baritonul Lucian Petrean – solist al Operei Naționale București, dirijorul Daniel Jinga – directorul Operei Naționale București și respectiv managerul cultural Sebastian Gheorghiu. Președinte al juriului - tenorul Florin Georgescu, director al Centrului Județean de Cultură din Târgoviște.

„Maestre Florin Georgescu, vă mulțumim mult pentru tot ce faceți pentru cultura dâmbovițeană și nu în ultimul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în a aduce prima ediție a Festivalului Belcanto în Județul Dâmbovița și […..] vreau sa ne asigurați și dumneavoastră și cei care s-au implicat că veți veni și anul viitor și peste doi ani și vom avea întotdeauna evenimente culturale la Târgoviște, Județul Dâmbovița.” - Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri