Cercetători ai Universităților Hokkaido și Toppan au dezvoltat o metodă care detectează acumularea de beta-amiloid în creier, o caracteristică a bolii Alzheimer, cu ajutorul unor biomarkeri din probele de sânge, scrie neurosciencenews.com.
Afecțiune neurodegenerativă, Alzheimer se manifestă prin pierderea treptată a neuronilor și a sinapselor din creier care provoacă pierderea memoriei. Una dintre cauzele principale ale bolii este acumularea de amiloid β (Aβ) în creier, unde formează plăci. Este prezentă mai ales la persoane de peste 65 de ani iar evoluția nu poate fi oprită, fapt ce provoacă interes major în statele unde populația este îmbătrânită.
O echipă condusă de profesorul asociat Kohei Yuyama de la Facultatea de Științe Avansate ale Vieții din Universitatea Hokkaido, a dezvoltat o tehnologie biosenzorială care poate detecta exozomii de legare Aβ în sângele șoarecilor, care cresc pe măsură ce Aβ se acumulează în creier. Cercetarea a fost publicată în revista Alzheimer’s Research & Therapy.
Când a fost testat pe modele de șoareci, exozomul digital ICATM (idICA) a arătat creșterea concentrației de exozomi care leagă Aβ odată cu avansarea în vârstă a șoarecilor. Acest lucru este important deoarece este vorba despre șoareci folosiți pentru analiza bolii Alzheimer, și unde Aβ se acumulează în creier odată cu vârsta.
Pe lângă lipsa de tratamente eficiente pentru boala Alzheimer, există puține metode de diagnosticare. Alzheimer poate fi depistată concret doar prin examinarea directă a creierului, care poate fi făcută numai după moarte. Acumularea Aβ în creier poate fi măsurată la pacienți prin testarea lichidului cefalorahidian sau prin tomografie cu emisie de pozitroni. Cu toate acestea, primul este un test extrem de invaziv care nu poate fi repetat, iar cel de-al doilea este destul de costisitor. Astfel, este nevoie de o metodă de diagnosticare economică, precisă și disponibilă pe scară largă.
Lucrările anterioare ale echipei de cercetători au arătat că acumularea de Aβ în creier este asociată cu exozomi de legare a Aβ secretați de neuroni, care degradează și transportă Aβ la celulele microgliale ale creierului. Exozomii sunt saci închisi de membrană, secretați de celulele care posedă markeri celulari pe suprafața lor.
Echipa a adaptat testul digital invaziv de scindare al Toppan (Digital ICATM) pentru a cuantifica concentrația de exozomi care leagă Aβ în doar 100 µL de sânge. Dispozitivul captează moleculele și particulele într-o probă, dintr-un milion de godeuri microscopice de dimensiunea unui micrometru pe un cip de măsurare și detectează prezența sau absența semnalelor fluorescente emise de scindarea exozomilor de legare Aβ.
În prezent, testele clinice ale tehnologiei sunt în curs de desfășurare pe oameni. Această tehnologie idICA extrem de sensibilă este prima aplicație care permite detectarea extrem de sensibilă a exozomilor care rețin molecule specifice de suprafață dintr-o cantitate mică de sânge, fără a fi nevoie de tehnici speciale. Deoarece este aplicabil biomarkerilor exozomi în general, poate fi, de asemenea, adaptat pentru utilizare în diagnosticul altor boli.