Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson: Principala obligaţie internaţională a Marii Britanii este de a respecta acordul de pace din Irlanda de Nord

Boris Johnson: Principala obligaţie internaţională a Marii Britanii este de a respecta acordul de pace din Irlanda de Nord

Principala obligaţie internaţională a Marii Britanii este respectarea acordului din Vinerea Mare de la Belfast, a declarat luni premierul Boris Johnson, relatează Reuters.

''Cred că cea mai mare obligaţie a noastră şi principala noastră obligaţie internaţională este să respectăm Acordul din Vinerea Mare de la Belfast, procesul de pace din Irlanda de Nord şi să facem ca Adunarea Stormont (Adunarea legislativă a Irlandei de Nord creată prin Acordul din Vinerea Mare n.a.) să fie operaţională'', a declarat el reporterilor.

''Avem un plan pentru a rezolva problema'', a spus premierul britanic.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a scris luni pe Twitter că i-a transmis lui Maros Sefcovic, vicepreşedinte pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă al Comisiei Europene, negociatorul-şef al UE în acest dosar, că blocul trebuie să fie dispus să schimbe regulile post-Brexit care guvernează comerţul cu Irlanda de Nord, repetând că Londra doreşte o ''soluţie negociată''.

Tot într-o postare pe Twitter, Sefcovic a avertizat că intenţia Marii Britanii de a opri în mod unilateral punerea în aplicare a protocolului pentru Irlanda inclus în acordul de Brexit este "o reţetă pentru incertitudine" şi va "afecta încrederea comună".

Vicepreşedintele UE a insistat, de asemenea, că Uniunea Europeană a acordat 'întotdeauna cea mai mare atenţie' impactului Brexitului asupra Irlandei de Nord şi 'a oferit soluţii funcţionale', după ce joi un purtător de cuvânt al Downing Street a acuzat UE că nu a răspuns invitaţiei sale de a relua negocierile asupra protocolului.

Truss şi Sefcovic au avut o convorbire telefonică pe tema noii legi britanice care va permite Londrei să anuleze părţi din protocolul pentru Irlanda de Nord, convenit între Bruxelles şi guvernul actualului premier Boris Johnson, dar care nu a fost încă depusă.

Însă guvernul britanic îşi va prezenta luni în Parlament proiectul de lege care modifică anumite elemente ale Protocolului privind Irlanda de Nord, încheiat cu Uniunea Europeană în cadrul procesului Brexit şi aflat în centrul unor tensiuni puternice în provincia britanică. UE a avertizat în mod clar că o astfel de măsură unilaterală ar însemna renegarea unui tratat internaţional şi ar justifica represalii comerciale.

Deşi guvernul insistă că legislaţia propusă este "legală", Partidul Laburist de opoziţie şi Partidul Republican Irlandez Sinn Fein, care militează pentru reunificarea provinciei britanice Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, au acuzat că "încalcă dreptul internaţional".

Protocolul a fost semnat pentru a proteja piaţa unică europeană după Brexit, fără a provoca revenirea unei frontiere dure între Irlanda de Nord britanică şi Republica Irlandeză membră a UE, şi pentru a păstra astfel pacea obţinută în 1998 prin Acordul din Vinerea Mare, după trei decenii de conflicte sângeroase între unionişti şi republicani.

În acest scop, a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei, unde se efectuează controalele inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie. Irlanda de Nord rămâne, practic, parte din piaţa unică şi impune standardele europene la importurile din restul Regatului Unit. În schimb, mărfurile pot trece din Irlanda în Irlanda de Nord fără a fi controlate.

Cerinţa de verificare a mărfurilor care sosesc din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor i-a înfuriat pe unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord, care susţin că protocolul le subminează statutul în Marea Britanie. Partidul Unionist Democrat (DUP) refuză să se alăture noului guvern de coaliţie din Belfast - condus pentru prima dată de republicanii din Sinn Fein după victoria lor în alegerile locale din 5 mai - dacă acest protocol nu este modificat.

Guvernul britanic şi-a anunţat la jumătatea lunii mai intenţia de a modifica protocolul printr-un proiect legislativ. Acesta doreşte să introducă un nou sistem, astfel încât mărfurile care circulă şi rămân pe teritoriul Regatului Unit să treacă printr-un "nou canal verde", eliberându-le de birocraţie. Mărfurile destinate UE vor fi supuse în continuare tuturor verificărilor şi controalelor prevăzute de legislaţia europeană.

Subiecte în articol: Boris Johnson
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri